Skip to main content

Høyt blodsukker knyttes til risiko for psykiske lidelser

Forhøyet blodglukose og -triglyserider knyttet til psykiatriske tilstander.

Personer med høyt nivå av blodsukker og triglyserider hadde en tendens til å ha større risiko for psykiske lidelser senere enn de med normale nivåer av begge.

Dette kommer fram av data fra mer enn 211 000 deltakere i Sverige, publisert i JAMA Network Open 2. april. Endringer i noen biomarkører var tydelige opptil 20 år før deltakerne ble diagnostisert.

Forskerne antydet at økt betennelse kan forklare sammenhengen mellom stoffskifteproblemer og psykiske lidelser.

Risiko for depresjon, angst og stress

Blodsukkernivåer høyere enn cirka 6 mmol/L og triglyseridnivåer høyere enn cirka 1,7 mmol/L var knyttet til henholdsvis 30 og 15 prosent økt risiko for depresjon, angst eller stressrelaterte lidelser, inkludert akutte stressreaksjoner og posttraumatisk stresslidelse.

Forskerne antydet at økt betennelse kan forklare sammenhengen mellom stoffskifteproblemer og psykiske lidelser. De ba også om tettere oppfølging av individer med biokjemiske feilreguleringer for forebygging og tidlig diagnose av psykiatriske lidelser.

Vår kommentar:

Dette er nok en grunn til å få testet nivået av glukose og triglyserider og å legge om kostholdet hvis verdiene er høye. Stikkordet er å legge om til en eller annen variant av lavkarbokosthold. IM

LES OGSÅ  Dyreassistert terapi mot psykiske lidelser

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Lavkarbokosthold mot nervelidelser
Sammenhengen mellom sukker og depresjon
Sukker gir depresjon


Støtt det frie ord!

Du som støtter Helsemagasinet, støtter det frie ord. VI håper på din hjelp for å kunne sikre videre drift. Alle summer mottas med stor takk!  Her ser du vår Spleis.

Orangutang behandler sår selv med medisinplante / 2024 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner