Skip to main content

Hyllest til norske lam

Rune Kalf-Hansen (f. 1962) er fra Danmark, men kjærligheten brakte ham til Sverige. Der har han etablert seg med familie, skriver kokebøker, har drevet restaurant og åpnet nylig, sammen med sin sønn, en ny restaurant i Stockholm. Der blir det hurtigmattilbud med mening basert kun på økologiske råvarer og ville vekster.

Tekst Birthe Storaker

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Rune Kalf-Hansen
Tittel: En hyllest til lammet
Forlag: Lille Måne AS.
Utgivelsesår: 2014.
ISBN: 978-8293154-78-5
Pris: kr 399
Nettside: http://www.lillemaane.no[/gdlr_box_icon]

Rune er en av Sveriges mest kjente matprofiler og er en kreativ ambassadør for økologiske råvarer og matlaging basert på sesongens råvarer. Han har nå kommet med sin første kokebok, som er oversatt til norsk og utgitt på Forlaget Lille Måne. Med denne boka ønsker han å vise at lam smaker godt og kan tilberedes på utallige måter som gir nydelige matopplevelser.

– Lam er en naturlig råvare, forteller Rune, og det er bra for naturen at den går ute og beiter.  – Nordmenn bør være stolte over det norske lammet. Det er naturlig og helsemessig bra fordi det meste av driften foregår økologisk.

LES OGSÅ  På sporet etter kroniske sykdommers dypereliggende årsak

Rune har jobbet tett med en lammeprodusent som har levert alt kjøttet til arbeidet med kokeboka. Der viser han at vi kan lage delikatesser av hele lammet med innmat og ikke bare av de finere kjøttstykkene. Det går an å blande litt innmat med annet kjøtt så ikke smaken av innmat blir for dominerende. Innmat bør i større grad med på menyen enn det den er. Hans anbefaling er å spise mye grønnsaker og når ville vekster er i sesong med høykvalitetskjøtt. I boka har han tydelig tatt hensyn til de årstidene råvarene er på sitt beste.

I kokeboken blir vi presentert for fristende hovedretter med lam tilpasset årstidenes råvarer som tilbehør. På vårparten fristes vi blant annet av lammesteik med løvetannsalat og ovnsbakt jordskokk og om sommeren med et rikt utvalg av sommergrønnsaker, dressinger og sauser tilpasset grillet lam. Høstoppskriftene viser hvordan vi kan lage utbenet lammesteik med svisker, pastinakk og pistasjnøtter, og i vinteroppskriftene finner vi for eksempel lammeskank med bønner, dadler og sitron eller med rosiner og oliven.

Hele 102 økologiske oppskrifter har fått plass i boka, og de er varierte, spennende og delikat presentert. Fordi forfatteren er opptatt av å bruke hele dyret og ikke bare de finere delene, finner vi oppskrifter hvor han har tryllet om blant annet lever, hode, mage, tunge, hjerne og testikler til delikatesser. Oppskrifter for koking av kraft og gryter er viktige grunn-elementer og gjør at boka blir helhetlig. Den omfatter filosofien med å utnytte hele dyret og den gode næringen som ligger i kraft. I bokas avslutning finner generelle tips til steiking, grilling og koking av lammekjøtt samt at vi får råd om vin som passer til retter av kjøtt og ost fra lam og får.

– Norsk lam er en delikatesse. Vi må løfte råvarene, de som produserer råvarene, og økologiprodusentene må hylles.

LES OGSÅ  Alt du trenger å vite om faste

Rune Kalf-Hansen foreleser på Lille Månes årlige høstkonferanse lørdag 15. november.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner