Skip to main content

Myndighetenes usunne matvarepyramide

De siste åra er det utgitt en veritabel ”flodbølge” av bøker om ernæring, hvorav svært mange omhandler matoppskrifter. Endelig fant jeg ei bok som virkelig vekket interesse, selv om jeg har lest flere hundre bøker innen samme sjanger de siste tiåra. Death by food pyramide av Denise Minger er trolig den beste ernæringsboka jeg noen gang har lest.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Dag Viljen Poleszynski

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Denise Minger
Tittel: Death by food pyramide. How shoddy science, sketchy politics and shady special interests ruined your health … and how to reclaim it!
Forlag: Primal Blueprint Publishing
Utgivelsesår: 2013
ISBN: 978-0-9847551-2-7
Pris: Innbundet, kr. 150 eks. porto/gebyr fra www.amazon.co.uk.[/gdlr_box_icon]

Helseforfatter og ”vidunderbarn” [hun startet høyskolestudier da hun var 16 år gammel] Denise Minger (f. 1987) begynte som sjuåring med vegetarkost, og som tenåring ble hun overbevist om at en rå vegandiett nesten uten fett var det mest helsebringende. Ved starten av omlegginga til et slikt kosthold følte hun seg fantastisk, men etter noen måneder opplevde hun en rekke foruroligende symptomer på at ikke alt var som det burde: hun følte seg alltid frossen, mistet hår i dusjen, var bleik og mager og mistet konsentrasjonsevnen. Et besøk hos tannlegen avslørte 16 nye hull i tennene, og blodprøver viste store ernæringsmangler, særlig på jern og vitamin B12.


De skuffende resultatene av råkostforsøket fikk henne til å revurdere sitt syn på ernæring og førte henne inn i dybdestudier hvor hun leste alt hun kom over om temaet. Hennes sylskarpe hjerne kom til sin fulle rett etter at hun la om kostholdet til et fettrikt ”steinalderkosthold”, og en av de første mytene som sto for fall med hennes kvasse penn, var den populære Kinastudien1 av T. Colin og Thomas M. Campbell fra 2006. Hennes blogg2 plukket studien fra hverandre bit for bit. Hun kritiserte også en rekke andre, populære påstander uten vitenskapelig belegg innen ernæringsdebatten, inkludert dogmatiske utsagn fra tilhengere av vegan- og vegetarkosthold.

LES OGSÅ  Ernæring og det autonome nervesystemet

Boka gjennomgår USAs helsepolitikk i etterkrigstida i detalj og viser at den ikke er basert på forskning, men økonomiske særinteresser, faglige ensretting og maktmisbruk. På bare 249 sider forklarer Minger opprinnelsen til den karbohydratdominerte matpyramiden og viser at en rekke av myndighetenes påstander ikke holder vann: mettet fett er verken skadelig eller bidrar til hjerteinfarkt, kjøtt øker ikke risikoen for kreft, og at det ikke er helsefremmende å innta brorparten av kaloriene i maten fra karbohydrater.


Forfatteren konkluderer sin analyse av etterkrigstidas ernæringspolitikk med å sammenlikne tre alternative menyer: ”Steinalderkostholdet”, ”middelhavsdietten” og et plantebasert kosthold basert på hele matvarer, og finner at de overlapper på viktige områder. Blant annet utelukker samtlige raffinert mel og sukker, industrielt framstilte oljer, kjemiske konserveringsmidler og nærmest alt som selges i folie, som ferdigmat eller på McDonald´s.

Hvilken diett man velger etter å ha ekskludert slike matvarer, bør først bestemmes etter å ha lært å kjenne sin egen biokjemi og fysiologi. En god rettesnor for å vurdere ulike alternativer til et helsebringende kosthold er rådene som tannlege Weston A. V. Price (1870–1947) samlet i sin berømte bok Nutrition and physical degeneration,3 basert på åtte års reiser blant tradisjonelle folkegrupper over hele verden på 1930-tallet. Med hans og Mingers bok i hylla står man godt rustet til både å delta i ernæringsdebatten og til å velge et optimalt kosthold.

Death by pyramide har 26 sider med solide referanser og stikkordregister.

Kilder:

1.  Campbell TC, Campbell TM. Kinastudien. Oslo: Flux Forlag, 2013.

2.  Raw Food SOS: rawfoodsos.com

3.  Price WA. Nutrition and physical degeneration. La Mesa, CA: © 1939, 1945 Weston A. Price; © fra 1970 Price-Pottenger Nutrition Foundation, 18. utgave 2008.

LES OGSÅ  Viktig bok om bekjempelse av infeksjoner

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner