Skip to main content

Jakt i internettets tid

Med boka Den moderne jeger gir Gry Hammer oss et vidunderlig verktøy for å inkludere den sunne, helseriktige tradisjonsmaten i vår hverdag – på måter du kanskje ikke har tenkt på, men som passer til vår moderne livstil.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Anne Lene Johnsen     Foto Shutterstock

Jakt i internettets tid / 2017 / Helsemagasinet vitenskap og fornuftForfatter: Gry Hammer
Tittel: Den moderne jeger. Over 100 oppskrifter på ren og bærekraftig mat.
Utgiver: Cappelen Damm AS
Utgivelsesår: 2017 (208 sider)
ISBN: 978-82-02-52450-9
Pris: kr 399, innbundet (cappelendamm.no)

Vil du spise mest mulig rent og sunt? Syns du det er vanskelig å få tak i den maten du helst vil ha? Det er et paradoks at vi som har all verdens tilgang på mat, likevel ikke får i oss nok næringsstoffer, skriver Gry Hammer i Den moderne jeger (Cappelen Damm, 2017). Boka er rikt illustrert og inneholder tre ”motivasjonskapitler” og en hoveddel med oppskrifter, register med oppskrifter og stikkord samt tips til videre lesing, nettbutikker, Facebook-grupper, butikker, nettsider og anbefalte restauranter.Hva gjør man når vi vet at dyr er fôret med soya, butikkmat er tilsatt masse fremmedstoffer, næringsinnholdet i matvarer er forringet, og oppdrettsfisken er alet opp på måter som gjør at mange helsebevisste skygger unna? I dagens samfunn er det simpelthen ikke lett å sikre at man blir godt nok ernært gjennom maten vi får tak i på butikken. De fleste av oss har ikke muligheten lenger til å bare stikke ut i naturen og fange en optimalt ernært hare, hjort eller sjøørret til kvelds, samtidig som vi fråtser i lagre av sesongens røtter, nøtter og andre planter som er bra for organismen. I tillegg til at mange synes ren og næringsrik mat kan være vanskelig å få tak i, er den også ofte dyr, skulle vi først snuble over den. Så hva gjør vi da?

Dette tar forfatter, matblogger, kursinstruktør og ”fermenteringsguru” Gry Hammer tak i. Boka Den moderne jeger inneholder ikke bare oppskrifter på næringsrik mat til alle måltider, men er også en ”kokebok” for hvordan du kan gå fram for å skaffe matvarene du ønsker deg, både av kjøtt og fisk, melk og kombucha, bær, ville vekster og andre sesongvarer. Det er store  forskjeller mellom å være jeger i steinalderen og i dag. Gry har mange tips til hvordan vi kan jakte i dagens samfunn. Da handler det ikke bare om at vi jakter på selve maten, men at vi også jakter på jegere og bønder som kan levere den. Hun har mange tips til hvordan vi kan utnytte moderne hjelpemidler og nye sosiale arenaer for å finne fram til matkilder og ”gå på jakt”. Min egen Facebook-annonse hvor jeg etterlyste jegere som ville bytte lever fra elg og rådyr mot hjemmestrikkede sokker, er med som eksempel i boka (jeg er litt stolt av det og klarte ikke å motstå fristelsen til å nevne det).

Boka inneholder en rekke tips om hvordan man best kan behandle maten: Om hamstring og konserveringsmetoder som speking, røyking, tørking, frysing og safting – og selvfølgelig fermentering. Dessuten får vi 100 oppskrifter på både brød, pålegg, yoghurt og drikke, kjøttmat, sjømat, innmat, restemat og… honningkake. Jeg har savnet honningkake siden barndommen, men nå har jeg muligheten igjen, for når Gry lager honningkake, er den ”lovlig”! Vi får også sesongbaserte ukemenyer, instruks om hvordan vi kan dyrke spirer og urter, og dem som ”har en liten tomteflekk”, får tips om å lage urtespiral.

LES OGSÅ  Banebrytende innsikt med lysmedisin?

Skulle du ønske å handle ting litt mer ferdig, får du også tips til nettsteder hvor du kan handle, samt noen lure spisesteder. Det er nemlig lov å gå på restaurant også. Når det gjelder å jobbe for at det skal bli bedre tilgang på den sunne, nyttige maten, har vi alle en god del vi skal ha sagt, mener Gry: – Du har trolig stor forbrukermakt om du bare velger å bruke den, sier hun.

Å spise mat som er bra for deg, skal og bør ikke være forbeholdt dem som allerede har mest. Da er det noe galt med samfunnet vi lever i. For å endre dette må du være kompromissløs og kravstor på dine egnes, bondens, matens og forbrukernes vegne. Først da vil systemet endres til det beste for alle!


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner