Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2011 > Metabolsk syndrom ved alvorlige psykiske lidelser

Metabolsk syndrom ved alvorlige psykiske lidelser

Sammenliknet med den allmenne befolkningen er metabolsk syndrom (et knippe symptomer som bl.a. inkluderer insulinresistens, høyt blodtrykk, overvekt og økt livvidde) to til tre ganger hyppigere hos personer som sliter med schizofreni, bipolar lidelse og alvorlig depresjon. Årsaken er som regel et for høyt inntak av lettopptakelige karbohydrater (stivelse, sukker), som blant annet fører til hyppig insulinstigning og etter hvert insulinresistens. Dette skjer hvis muskel- og levercellene motsetter seg glukoseopptak, noe som gjør at bukspyttkjertelen skiller ut enda mer insulin. Insulinresistens i tidlig fase betyr med andre ord at kroppen lager for mye insulin, mens dette på lang sikt kan føre til at betacellene i bukspyttkjertelen blir ”utslitt” og begynner å produsere for lite.

Insulinresistens er forbundet med endret omsetning av glukose (dvs. at det skyldes et hyppig forhøyet blodsukkernivå) og et forhøyet nivå av fett i blodet (dyslipidemi), begge en sentral del av disse lidelsene. Dette forklarer hvorfor lavkarbo-/høyfettkosthold, som motvirker alle symptomene på metabolsk syndrom, i mange tilfeller kan forhindre eller lindre alvorlige psykiske lidelser. IM

Kilde: Ohaeri JU, Akanji AO. Metabolic syndrome in severe mental disorders. Metabolic Syndrome and Related Disorders 2011; 9: 91-8.

You may also like
Myseprotein
Jevninger
Kumelk- og glutenfri sjokoladekake
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018

Legg igjen et svar