Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2017 > Kan mørk sjokolade gi bedre utholdenhet?

Kan mørk sjokolade gi bedre utholdenhet?

En rekke idrettsutøvere drikker rødbetejuice for å bedre utholdenheten. Rødbeter inneholder nitrater som omdannes til nitrogenoksid, som utvider blodårene og reduserer oksygenforbruket. Mørk sjokolade inneholder stoffet epikatekin, som finnes i kakaobønner og øker produksjonen av nitrogenoksid i kroppen. Kan mørk sjokolade ha liknende effekt som rødbetejuice på utholdenheten? Dette ønsket en gruppe engelske forskere å finne ut.

Ni middels godt trente menn ble før forsøket testet på ergometersykkel for å bestemme maksimalt oksygenopptak og anaerob terskel. Deretter ble deltakerne delt i to grupper. Den første erstattet en av sine daglige mellommåltider med 40 g mørk sjokolade i to uker, mens den andre gjorde tilsvarende med hvit sjokolade (kontroll). Deretter ble de testet på ergometersykkel. Sju dager seinere bytte gruppene sjokoladetype, slik at de som hadde spist den mørke sjokoladen, spiste hvit i den neste toukersperioden, og vice versa. Så ble de testet på nytt. Testen besto i å sykle i moderat tempo i 20 minutter direkte etterfulgt av å sykle så fort de kunne i to minutter. Etter å ha spist mørk sjokolade bruke forsøkspersonene mindre oksygen når de syklet i moderat tempo, og de syklet også lenger på høyt tempo i to minutter. IM

Kilde:

Patel RK, Brouner J, Spendiff O. Dark chocolate supplementation reduces the oxygen cost of moderate intensity cycling. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2015; 12: 47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26674253

Legg igjen et svar