Skip to main content

Pensum for vitebegjærlige nr. 4 2013

Broer mellom gammel visdom og moderne medisin

I De tre skatter tar Anne Christin Hågensen for seg hvordan vi kan forebygge og bygge god helse gjennom en tankegang som involverer naturens elementer, og peker på hvordan vi blant annet kan kombinere østlig og vestlig tankegang innen medisinen. Vi blir minnet på hvor lett vi i dagens vestlige, moderne verden har tendens til å glemme eller overse grunnleggende behov som styrker vår naturlige kraft. De tre skattene som bokas tittel henviser til, er energiene jing, shen og qi. Vi får en innføring som beskrives disse energiene ved hjelp av kinesisk medisin og hører om hvilken betydning de tillegges, hva som påvirker dem og hva vi kan gjøre for å styrke og bedre energiene i våre liv. Boka gir konkrete forslag til avspenningsøvelser og andre fysiske øvelser samt tips om hvordan du kan bruke akupressur på deg selv. Den presenterer også en hel del tanker om hvordan vi bør spise, og ikke bare  hvilken type mat, men også hvordan vi spiser. Hågensen skriver riktignok at karbohydrater er for mennesket som bensin er for bilen (en påstand vi i VOF ikke er enige i), men advarer mot raske karbohydrater, forklarer farene ved raske blodsukkerstigninger og sukkerinntak spesielt, og viser også til mytene om mettet fett.

LES OGSÅ  Men du ser ikke syk ut

Alt i alt er boka en vakker vekker og innføring i en helsebyggende tankegang som ikke er altfor godt kjent i vår vestlige verden, og vil garantert kunne inspirere mange til å få et enda mer helhetlig verktøy i sin søken etter god mental, emosjonell og fysisk helse.

Overlege Audun Myskja har skrevet forordet.

Hågensen AC. De tre skatter. Oslo: Arneberg forlag 2013. 302 sider. Kr 379 fra http://www.arnebergforlag.no/index.php/component/zoo/item/de-tre-skatter?Itemid=156


Sterke eksempler på farene med gluten og melk

Den engasjerte, svenske skribenten Michael Håkansson har gjennom flere år samlet informasjon om hvordan myndigheter, næringsmiddelindustri og andre aktører har bidratt til at mange av produktene vi blir tilbudt i dag, er så lite helsefremmende og i mange tilfeller, skadelige. Dette arbeidet har blant annet resultert i en mye besøkt blogg: gluten-celiaki.blogspot.com. Hans bok Gluten och mjölk er en samling fakta, ideer og tanker om hvilke negative helseeffekter spesielt gluten og melk kan ha. Boka tar for seg blant annet hvordan det kan ha seg at disse matvarene kan være opphav til så mange sykdommer og lidelser, hvorfor de har fått så stor betydning i vårt kosthold, betydningen av ulike vitaminer og mineraler og symptomer på matvareintoleranser og ernæringsmangler.

I blant fyrer forfatteren av kritikk av leger og autoriteter som etter hans oppfatning ikke anerkjenner viktige sammenhenger mellom helse og kosthold, slik som blant andre det svenske Läkemedelsverket. Boka inneholder blant mye annet et nyttig kapittel om hvetens historie for dem som er interessert i å kjenne til utviklingen av vårt viktigste matkorn. Boka diskuterer lite og påstår desto mer, men viser samtidig til mange interessante og kjente kilder. En omfattende innholdsfortegnelse gjør det enkelt å slå opp på det temaet du til enhver tid måtte være interessert i å sette i sammenheng med inntaket av gluten og melkeprodukter.

LES OGSÅ  Kraften i åtte personers fokuserte tanker

Håkansson M. Gluten och mjölk. Serien om de vita gifterna: Källan til moderna sjukdomer.  Michael Håkansson, 2012. 460 sider. SEK 169 fra www.kunskapskällan.se


e-bok med gluten- og sukkerfrie godsaker

I 2009 ble Tove Aae rammet av kreft, 34 år gammel, og gikk igjennom operasjoner, cellegiftbehandlinger og stråling. Etter behandlingen forsto hun at å leve som hun hadde gjort slett ikke var sunt. Etter å ha lest en del om kreft og sukker, bestemte hun seg for å kutte kraftig ned på karbohydratene – først og fremst for å hindre tilbakefall av kreften. Hun skriver om dette i sin blogg Mat for sjelen, hvor hun har samlet både erfaringer og oppskrifter.  Bloggen har hver dag mellom 1000 og 2000 lesere, og tallet vokser stadig. I tillegg har Tove samlet flere av sine beste oppskrifter i en e-bok. I Noe godt-spalta denne gangen finner du en av Toves oppskrifter. Flere finner du på bloggen og i e-boka som kan bestilles og enkelt lastes ned fra hennes nettsider.

Aae T. Mat for sjelens søte fristelser – 75 fristende oppskrifter uten mel og sukker. Oslo: Tove Aae copyright 2013. 236 sider. Kr 129 fra http://sjelemat.blogspot.no/


Tekst Anne Lene Johnsen


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner