Skip to main content

Pensum for vitebegjærlige nr. 7 2013

Ordbok som bør inn i alle hjem

Etter å ha fått smådrypp om innholdet i denne store ordboka en rekke ganger de siste åra, har jeg gledet meg stort til at Norsk etymologisk ordbok skulle dumpe ned i postkassa. Nå er den endelig kommet og ble levert etter Postens regler over disk. Selv min store postkasse rommet ikke Yann de Capronas vel 12 000 ord med tilhørende forklaringer om deres betydning. Ikke rart at han brukte 7 år på å lage den!

Etymologi er læren om ordenes opphav, utvikling og slektskap og forklaring av deres grunnbetydning (s. 1447). Ordet kommer fra gresk, etumologia, som egentlig betyr ”læren om ordenes virkelige betydning”. Innholdet er ordnet tematisk og delt inn i kategorier som ”mennesker”, samfunnet”, ”hverdagen” og ”yrker og fag”. I tillegg henviser stikkordslista bak til hvilket kapittel og hvilken side man finner ordet man ønsker.

12 000 ord burde dekke de fleste av de ordene du leter etter en forklaring til, og boka inneholder garantert noen tusen du aldri har hørt om. Dette er bibelen for språknerder, lærere som fryder seg over å finne opprinnelsen til ord, foreldre som skal forklare barna hva ting betyr og i det hele tatt alle som … vel… bruker det norske språk.

LES OGSÅ  Autoritativt oppslagsverk om medisinplanter i Norge

Forfatteren er språkmektig langt utover norsk. De Caprona er oppvokst i Italia med svensk mor og fransk-amerikansk far. Han snakker flytende fransk, italiensk, engelsk, svensk og norsk, og har studert latin og nygresk. Herved anbefalt!

De Caprona Y. Norsk etymologisk ordbok. Oslo: Kagge forlag 2013. 1919 sider. Kr 599 fra https://bokeksperten.no/dokumentar_biografier/ordboker/norsk-etymologisk-ordbok


Alle er avhengige, noen mer enn andre…

du ha din morgenkaffe eller en sigarett? du sjekke telefonen hvert kvarter og leke med spill mens du sitter sammen med andre? Trenger du noe søtt på ettermiddagene for å holde ut?

Slike tilbøyeligheter er resultat av at vi alle er avhengige av luft, vann og mat, og i en tilværelse med knapphet på behovsobjekter til å dekke fundamentale behov øker vår overlevelse om vi blir mer årvåkne eller fokuserer på andre aktiviteter.

I denne boka minner Damian Thompson oss på hvor mange som er avhengige av et eller annet. Ikke bare alkohol og narkotiske stoffer kan gjøre oss avhengige. Selv de mest ”uskyldige” tingene eller vanene kan føre til avhengighet, en ”fix”, en usunn appetitt for å bli stimulert og oppnå følelsesmessig tilfredsstillelse av aktiviteter og produkter som ”gjør det” for oss: Ikke bare alkohol og tobakk, men handleturer, nettsex, gambling, nettspill, smertestillende medikamenter, iPhone, småkaker, sjokolade og masse annet tar kontroll over fornuften og skader vår psykiske og fysiske helse, forholdet til familien og venner, økonomien og ødelegger karrieren.

Thompson beskriver hvordan en avhengighet fullstendig kan dominere livet og at forholdet til andre mennesker etter hvert kun handler om å bruke dem for å bygge opp under avhengigheten. Han utfordrer oppfatningen om at avhengighet er en psykisk eller spirituell sykdom som alltid vil være der, og at det beste vi kan gjøre, er å holde ”sykdommen” i sjakk. Slik ser blant annet AA (anonyme alkoholikere) på alkoholavhengighet, og andre avhengige har kopiert deres 12-skrittsprogram for å holde sine laster i sjakk.

LES OGSÅ  Behandlingsalternativer ved epilepsi

I boka forteller han om egne erfaringer med alkohol, rusmidler og pillemisbruk og hvordan han klarte å komme seg ut av avhengigheten. Forfatteren vet hva han snakker om. Boka er hans personlige beretning, ikke en fagbok, men har mange gode påminnelser til moderne mennesker i en verden med alt for mange fristelser, sammenliknet med det fortidsmiljøet vi tilegnet oss potensialet for avhengighet i fordi det økte mulighetene for overlevelse. I vår tid virker imidlertid slike tilbøyeligheter destruktivt, og vi trenger andre mekanismer for å komme i balanse med våre omgivelser. Thomsons gode råd er ikke dyre!

Thompson D. The fix. How addiction is taking over your world. London, England: HarperCollins, 2012. 279 sider. £14 fra http://www.amazon.co.uk/Fix-Damian-Thompson/dp/0007436084


Tekst Anne Lene Johnsen   


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner