Skip to main content

Stevia: Helsemyndighetenes dekkhistorie avslørt

Som allmennpraktiserende lege med omfattende erfaringer innenfor helhetsmedisin er jeg blitt møtt med både takknemlige pasienters varme og myndighetenes kulde og uvitenhet om den typen helhetlig medisin jeg har praktisert. Mitt siste håp om at våre helsemyndigheter – min tidligere arbeidsgiver – ikke er i lommene til industrien, ble blåst bort da jeg nylig så reklamen for den nye drikken ”Coca-Cola Life”.

Tekst Heiko Santelmann     Foto Shutterstock

Siden 1987 har jeg forsket på og behandlet pasienter som ikke tålte sukker, og jeg var alltid på jakt etter gode søtningsalternativer. Da jeg kom over stevia, en sukkerfri plante som har vært brukt i over 1 000 år i Sør-Amerika og Asia, ble både jeg og mine pasienter glade, selv om sukkersmaken ikke var optimal. Jeg anbefalte det via min nettside, i intervjuer og til pasienter og mine studenter. Helsekostbutikkene opplevde et renn.

Men så ble den store sukkerindustrien redd for å miste inntekter, den samme industrien som regelmessig sender ut et reklameblad til alle leger om hvor uskadelig sukker er. Myndighetene reagerte som vanlig: Stevia be forbudt å selge som søtningsmiddel.

LES OGSÅ  – Kritikken mot meg var det beste som kunne skje merkenavnet Steigan

Og de fant på en dekkhistorie som de fleste svelget uten å bli kvalme: Stevia kunne redusere fruktbarheten. Alle som påsto noe annet, fikk kastet etter seg skjellsordet ”konspirasjonsteori”. Og takk for det: Denne opplevelsen ga meg inspirasjonen til å grave meg ned i omtrent alle såkalte konspirasjonsteorier, og jeg sliter fremdeles med nattesøvn etter alt jeg fant. Myndighetene må virkelig tro at vi alle er idioter.

Det som ikke passet til helsemyndighetenes dekkhistorie, var blant annet at hundrevis av menn som hadde brukt stevia hele livet, lot seg fotografere med sine barn, en av dem hadde til og med åtte! Ingen av de mange stemmer som var opptatt av overbefolkningen anbefalte å tilsette stevia til drikkevannet i Afrika og andre land med høyt antall barnefødsler.

Jeg ante ugler i mosen og fant ut at man kunne bestille stevia som plante og bruke bladene. Det var kanskje ikke helt etter legenes prosedyrebok, men siden jeg ikke var overbevist om plantens skadelige virkning, slik helsemyndighetene hadde påstått (noe jeg hadde erfart utallige ganger i forbindelser med naturmidler jeg brukte i min praksis), delte jeg ut adressen til nettbutikken hvor mine pasienter kunne skaffe seg stevia på lovlig vis. Kanskje ble jeg da en ”helseanarkist”?

Ingen vitenskapelige argumenter hjalp til å få helsemyndighetene til å komme til fornuft. Men når flere og flere forbrukere etterspurte sukkerfrie og naturlige matvarer, fikk de ekte makthaverne lyst til å bruke stevia. Så takket være ønsket fra Coca-Cola og Pepsi, var stevia plutselig ikke lenger helsefarlig. Abrakadabra!

I Dagbladet kunne vi lese:1 ”Nylig ble ”Coca Cola Life” lansert i Norge, og salgsgimmicken er bruk av det naturlige søtningsmiddelet stevia.” Det er imidlertid fortsatt vanlig sukker i coladrikken. Drikker man en halvlitersflaske, slurper man i seg hele 13 sukkerbiter.

LES OGSÅ  På tide å forkaste ”splitt og hersk”

Dagbladet omtalte også journalist Davy Wathne (f. 1950), som har kuttet ned sitt daglige inntak fra åtte til to liter cola – sukkerfri. Hadde det ikke vært for en advarsel fra legen i 2003, ville han fortsatt drukket den klassiske, sukkerholdige colaen. Wathne får sterk hodepine og kunne blitt øksedrapsmann uten cola. Han opplever livet uten cola som å få på en hjelm med noen skruer i tinningen.

Siden Wathne får alvorlige abstinenssymptomer uten sukkerfri Cola, kan det ikke skyldes reaktiv hypoglykemi, men et avhengighetsskapende stoff. Da er det greit å huske følgende:

”Den originale colaoppskriften fra 1886, laget av legen John Pemberton var betydelig mer sprelsk. Pemberton brukte 38 gram med kokablader per liter drikke. I 1901 ble kokaininnholdet skrudd ned.”1

Og det minner meg om en pasient fra Lindesnes, en søt liten, sped jente, som kom til meg på grunn av eksem og hodeverk. Det kom fram at hun daglig drakk 1,5 liter TAB uten sukker. Jeg anbefalte henne å slutte med det, men ante ikke konsekvensene: Hun sluttet brått og ble nesten en ”øksedrapsmann”. Hun slo ned sin samboer som var dobbelt så høy og tung som henne. Siden anbefalte jeg et nedtrappingsskjema som ved andre narkotiske stoffer.

I Life-varianten, som Pepsi har svart på med sin grønne ”One”, brukes deler av steviaplanten som søtningsmiddel. Den dyrkes i tropisk klima i Mellom- og Sør-Amerika og har null energi og kalorier. Men også vanlig sukker finnes i Life-drikken du finner i kiosken. Andre Coladrikker er søtet med sirupssukker (maisstivelse fra GMO-mais) eller et kunstig søtningsmiddel som sukralose.

LES OGSÅ  Geir er uten autorisasjon: – Helsetilsynet tar leger som de mener praktiserer «alternativt»

Eksempelet med stevia og Cola er ikke det første og vil dessverre ikke bli det siste, hvor helsemyndighetene løper industriens ærend. Så la oss forbli våkne og stille de viktige spørsmål. Til sjuende og sist er du selv ansvarlig for din helse.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Tyskfødte Heiko Santelmann (f. 1950) flyttet til Norge i 1981 etter å ha utdannet seg til lege i 1979. Han har etterutdannet seg i en rekke helhetsmedisinske metoder, inkludert nevralterapi, homøopati, bioresonansterapi og kraniosakralterapi, og praktiserte som lege i Mandal 1983–96 før han flyttet til Oslo med praksis på Hovseter, Skarpsno, Vinderen og Hoff. Han har tre barn, er gift på ny og er nå pensjonert med bolig i Oslo. E-post drheiko@online.no[/gdlr_box_icon]

Kilde:

1.  Andresen GS. For 30 år siden ble Coca Cola fjernet fra butikkene over natta. Dagbladet 15.2.2015. http://www.dagbladet.no/2015/02/15/tema/pluss/coca_cola/helse/reklame/37635302/


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner