Skip to main content

Ukeslutt: Litt om apers tarmflora, mest om korona.

Ukeslutt 11.2. Denne uka handler ett lesetips om tarmflora hos aper, mens resten tar opp ulike sider ved koronapandemien.

Ukeslutt: Litt om apers tarmflora, mest om korona. / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Av fagredaktør Iver Mysterud

Aller først til geladaapene. Det viser seg at når de er gode venner, kan det spores i avføringen. Studier av mikroorganismer i tarmen er et hett forskningsfelt for tiden. For de fleste utbredte kroniske sykdommer er tarmfloraen hos de rammede undersøkt og sammenliknet med tarmfloraen fra friske mennesker.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Hvordan er mikroorganismene i tarmen hos ville dyr, spesielt våre nærmeste slektninger, primater (aper og menneskeaper)?
Hvordan påvirkes dette av hva dyrene spiser?
Kan sosiale forhold mellom dyrene påvirke deres tarmflora?

Dette ønsket to forskere med interesse for tarmflora ved Universitetet i Oslo å undersøke. De innledet derfor samarbeid med to feltforskere fra USA, som har samlet avføringsprøver fra aper til analyse. Dette har resultert i to fagartikler som 4. februar ble omtalt på Titan, nettsiden til Universitetet i Oslo.

Svensk vaksinestudie stoppet – ble vurdert å kunne redusere tilliten til legemiddelselskapene

Document.no hadde 1. februar en viktig artikkel om en svensk studie av koronavaksiner.

LES OGSÅ  Trenger vi vaksiner mot koronavirus?

Forskerne hadde planlagt å sammenlikne hvor effektive de tre koronavaksinene fra Pfizer, Moderna og AstraZeneca var, men fikk ikke lov til å gjennomføre studien. Bakgrunnen var at resultatene ville kunne skade vaksinasjonsviljen i Sverige og svekke tilliten til vaksineprodusentene. At studien ikke ble igangsatt med en slik begrunnelse, er etter Helsemagasinets vurdering både beklagelig og uetisk. Hvorfor har ikke de store, norske avisene og NRK slått dette stort opp? Ære være de svenske forskerne som forsøkte å få gjennomført en viktig studie om massevaksineringen!



Hva skjer når friske mennesker eksponeres for koronavirus?

Det ønsket britiske forskere å finne ut ved å infisere 36 friske forsøkspersoner som aldri hadde vært i kontakt med viruset, med en nesespray. Deretter ble personene fulgt over tid – helt til viruset var eliminert fra kroppen.
Det viste seg at symptomer utviklet seg gjennomsnittlig bare to dager etter kontakt med viruset (inkubasjonstid). 44 prosent av deltakerne fikk lett til moderat infeksjon på disse to dagene. Selve infeksjonen startet i halsen. Virusmengden var på topp etter fem dager, og på det tidspunktet var det mer virus i nesa enn i halsen.

Sink, selen og vitamin D mot koronavirus

Det er gledelig at tre erfarne forskere, to av dem ved FHI og Veterinærinstituttet, tar opp betydningen av ernæring mot virusinfeksjoner, inkludert covid-19, på Forskersonen.no 5. februar.

Spesielt fokuserer de på betydningen av sink, selen og vitamin D. Imidlertid nevnes ikke vitamin C med ett ord, ei heller vitamin A, jod eller magnesium. De nevnte heller ikke betydningen av å holde stabilt blodsukker og skrev at ”Men når man først er blitt syk, viser nyere studier at store doser vitamin D har liten effekt på forløpet.” Andre studier viser imidlertid at store doser vitamin D kan være en viktig del av aktiv behandling mot koronavirusinfeksjon.

LES OGSÅ  Google AI svarer om vaksiner: – Situasjonen er langt verre enn det som blir offentlig erkjent.

Uenighet om koronapandemien, oppdeling i ”vi og dem” og betydningen av tilgivelse

Dette er temaer journalist Lynne McTaggart, ansvarlig medredaktør i det britiske helsemagasinet What Doctors Don’t Tell You, tar opp i et blogginnlegg 4. februar.

Koronavaksine til barn – hva med mulige bivirkninger?

Dette diskuteres av barnelege dr. med. Dag Bratlid i et innlegg på Steigan.no 5. februar. Han er kritisk til hvordan helsemyndighetene har kommunisert konsekvensene av koronavaksinering av barn. Bratlid avslutter sitt innlegg slik:
Myndighetene bør snarest klargjøre om alvorlige bivirkninger vil bli kompensert overfor foreldre som velger å la sine barn vaksinere «på eget ansvar».”

God helg, og god lesning!


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner