Skip to main content

Vi bruker mobilen selv om vi egentlig helst vil snakke med folk

Samtaler med andre gjør ofte at vi føler oss bedre. For å unngå å kjede oss bruker mange av oss telefonen til å se på videoer eller sende tekstmeldinger enn å ringe noen. 

Tekst Anne Lene Johnsen

Dette kom fram i en studie som sammenliknet tre vanlige måter å tilbringe tid på når vi ellers ikke har noe å gjøre. Deltakerne fikk valget mellom å sitte stille og gjøre ingenting, ta kontakt med noen, gjerne en fremmed og ta en prat, eller å bruke telefonen til noe annet enn å ringe noen.

Ikke alle samtaler eller interaksjoner med andre mennesker er givende. Det er også individuelle forskjeller her, og ikke alle får like mye utbytte av å snakke med andre. Forskerne ble mest overrasket over at deltakere som enten var gode til å forutse hvor givende de ulike alternativene ville være, eventuelt opplevde at de ville få mest ut av å være sosiale, istedenfor valgte å tekste, bruke sosiale medier eller bruke telefonen til å se videoer eller annen egenunderholdning.

LES OGSÅ  Hvordan snakke sammen når noe er vondt og frustrerende?

Årsaken til at vi tyr til telefonene på denne måten, er sannsynligvis at vi vil unnslippe ubehaget ved å kjede oss, men også at vi ikke er oppmerksomme på hvor godt det kan være å ha kontakt med andre.

Kilde:

Leckfor CM, Wood NR, Kwiatek SM mfl. Expectations and experiences of screen time, social interaction, and solitude. The Journal of Social Psychology 22.6.2023: 1–16 https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00224545.2023.2231617


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner