Skip to main content

Vi bruker mobilen selv om vi egentlig helst vil snakke med folk

Samtaler med andre gjør ofte at vi føler oss bedre. For å unngå å kjede oss bruker mange av oss telefonen til å se på videoer eller sende tekstmeldinger enn å ringe noen. 

Tekst Anne Lene Johnsen

Dette kom fram i en studie som sammenliknet tre vanlige måter å tilbringe tid på når vi ellers ikke har noe å gjøre. Deltakerne fikk valget mellom å sitte stille og gjøre ingenting, ta kontakt med noen, gjerne en fremmed og ta en prat, eller å bruke telefonen til noe annet enn å ringe noen.

Ikke alle samtaler eller interaksjoner med andre mennesker er givende. Det er også individuelle forskjeller her, og ikke alle får like mye utbytte av å snakke med andre. Forskerne ble mest overrasket over at deltakere som enten var gode til å forutse hvor givende de ulike alternativene ville være, eventuelt opplevde at de ville få mest ut av å være sosiale, istedenfor valgte å tekste, bruke sosiale medier eller bruke telefonen til å se videoer eller annen egenunderholdning.

LES OGSÅ  Ikke bra å si bare ”litt unnskyld”…

Årsaken til at vi tyr til telefonene på denne måten, er sannsynligvis at vi vil unnslippe ubehaget ved å kjede oss, men også at vi ikke er oppmerksomme på hvor godt det kan være å ha kontakt med andre.

Kilde:

Leckfor CM, Wood NR, Kwiatek SM mfl. Expectations and experiences of screen time, social interaction, and solitude. The Journal of Social Psychology 22.6.2023: 1–16 https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00224545.2023.2231617


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner