Skip to main content

Er søppelmat avhengighetsskapende?

Mange forskere hevder at du blir mer avhengig av den ultraprosesserte «søppelmaten» enn av hjemmelaget mat. Journalist Nina Teicholz sår tvil om påstanden.

Bildet er tatt av marcos vega fra Pixabay

Søppelmat er tema for en artikkel av den amerikanske journalisten Nina Teicholz 12. mars. Det har stadig blitt påstått at «ultraprosessert mat» er avhengighetsskapende. Hun foretrekker å kalle det «junk food» eller søppelmat.

Psykologer mener at kunnskapen om å få sigaretter avhengighetsskapende, er blitt overført på mat.

Den perfekte kombinasjonen av sukker, salt og fett

Matvareindustrien beskyldes for å ha utviklet den perfekte kombinasjonen av sukker, salt og fett for å stimulere avhengighetssentrene i hjernen vår. Noe som gjør det vanskelig å motstå disse produktene. Tilhengere av denne ideen, for det meste psykologer, hevder at kunnskapen om å få sigaretter avhengighetsskapende, er blitt overført på mat.


Dette har gjort kaker, frokostblandinger, søtsaker og chips i supermarkeder enda mer vanedannende enn alkohol og sigaretter. Ifølge Teicholz er det lett å tro at denne ideen er sann.

LES OGSÅ  Ortomolekylær behandling av alkoholisme

Hun har imidlertid sine tvil fordi for eksempel hjemmelagde kjeks kan oppleves like velsmakende som fabrikkproduserte kjeks. Har forskere sammenliknet om for eksempel hjemmelagde kjeks er mindre avhengighetsskapende enn kjeks lagd av industrien med samme hovedingredienser?


Teicholz har kontaktet flere sentrale forskere og søkt etter studier i forskningsdatabaser, men denne typen forskning er ikke gjennomført. Dette er oppsummert i hennes artikkel.

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Sukkeravhengighet og spiseproblemer
Spis deg fri fra matavhengighet
Sukkeravhengighet
Kan saltmangel bidra til sukker- og narkotikaavhengighet?
Hjelp mot sukkeravhengighet
Matavhengighet: Når man ikke klarer å si nei


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner