Skip to main content

Fulvinsyre – naturens mest perfekte mineralblanding?

Jakten på et effektivt kosttilskudd som lett opptas i blodet og kan forsterke og bedre opptaket av andre tilskudd, drikker og kremer, går for fullt. Fulvinsyre (engelsk fulvic
acid) seiler opp som en lovende og lite kjent kandidat. Internasjonale selskaper tilbyr til dels kostbare ”flaske-vann”-løsninger med mineralblandinger som hevdes å
gi stor helsegevinst. Antakelig er den beste, naturlige løsninga fulvinsyre iblandet rent vann.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Jan Fredrik Polesynski     Foto Shutterstock og Anna Böhlmark

Fulvinsyre – naturens mest perfekte mineralblanding? / 2016 / Helsemagasinet vitenskap og fornuftFulvinsyre er en 100 prosent naturlig syre som dannes i ørsmå kvanta i gammel jord (oksygenrik kompost) av millioner av gunstige bakterier. Den er ekstremt biologisk aktiv og binder (kelaterer) mineraler fra omgivelsene. Fulvinsyre binder som regel mer enn 70 ulike mineraler og sporstoffer. Fordi molekylene har svært lav vekt (de er ørsmå), trenger 100 prosent gjennom kroppens cellemembraner. Fulvinsyre reduserer vannets overflatespenning, som gjøre at vann lettere trenger inn i og blander seg med organiske molekyler og løser dem opp. Tilsetning av fulvinsyre til vann bidrar til at molekyler som ellers ikke er vannløselige, mye lettere kan opptas og brukes av levende organismer.

Fulvinsyre er vist å kunne løse opp molekyler 20 ganger bedre enn rent vann (uten fulvinsyre). Den er en effektiv kelator og kan også binde uorganiske metaller som kvikksølv og andre metaller. Fulvinsyre fungerer som elektrondoner eller ”elektrontyv” og bidrar til et bredt bruksområde både som kosttilskudd, til dyrehold og i jordbruk. Syra inneholder som regel ”familiemolekylet” huminsyre i tillegg til et bredt spekter mineraler fra planteverden. Stadig flere kosttilskuddsprodusenter begynner nå å blande fulvinsyre i tilskuddene for øke deres biotilgjengelighet.


[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Viktig kilde til fulvinsyre»]Shilajit er et stoff som dannes på stein i Himalaya og er brukt i hundrevis av år i ayurvedisk medisin. Nå tas det stadig oftere i bruk i kombinasjon med stoffer som Q10 med god effekt. Shilajit inneholder cirka 50 prosent fulvinsyre.[/gdlr_box_icon]

LES OGSÅ  God læring krever riktig næring

Kvalitetsforskjeller

Det er kvalitative forskjeller alt etter hvor fulvinsyra utvinnes, renheten og hvordan den foredles. Den beste og mest næringsrike fulvinsyra ble dannet da plantematerialer ble nedbrutt fra omtrent 34 millioner år siden da jordsmonnet var fritt for menneskelig forurensning. Da havets mineraler ble blandet med jordsmonnet, oppsto en helt spesiell fulvinsyre proppfull av elektrolytter og sporstoffer. Prosessen med å hente ut, rense og tappe fulvinsyre tar omtrent to år. Det anbefales at man kjøper et produkt med uavhengig dokumentasjon på innholdet og dermed kvaliteten for å oppnå best helseeffekt.

Bruk

God effekt forutsetter at en testet ren fulvinsyre tas med rent og om nødvendig filtrert, klorfritt vann. Det finnes rimelige, enkle ”vannkanne”-filtre som sikrer mot uheldige klorforbindelser og fjerner over 60 andre kjemikalier og giftstoffer fra vannet. Dersom man bruker fulvinsyre samtidig med tilskudd, er det lurt å forsikre seg om at disse også er fri for giftstoffer for optimal effekt. Utblandet fulvinsyre kan også brukes utvortes. Mulige effekter av regelmessig bruk av fulvinsyre er listet opp i en egen ramme.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Mulige effekter ved bruk av fulvinsyre1,2,3,4«] Gir økt energi (stimulerer stoffskiftet)
Stimulerer kroppens enzymproduksjon
Forbedrer omdanning av proteiner, RNA-syntesen og øker mengden DNA i cellene
Bidrar til bedre elektrolyttbalanse
Bidrar til bedre elektrokjemisk balanse
Kan øke det elektriske potensialet i cellemembranene
Kelaterer (”fanger”) giftige materialer og metaller i kroppen
Normaliserer blodtrykket
Understøtter normal celledeling
Motvirker blodmangel
Bidrar til å gjenoppbygge et skadet immunsystem
Motvirker virus og infeksjoner (antibakterielle, antivirale og antifungale egenskaper)
Motvirker irritabel og lekk tarm og bidrar til bedre tarmflora
Virker avgiftende
Kan redusere stress og gi bedre søvn
Forsterker og forbedrer opptaket av vitaminer og mineraler
Forsterker effekten av urteteer og -tinkturer
Løser opp silisium og gjør det mer tilgjengelig for kroppen (viktig bl.a. i tarmen)
Bidrar til bedre pH-balanse i kroppen
Kan gi bedre kognitiv helse og lindre tilstanden til blant annet Alzheimer-pasienter
Reduserer forekomsten av frie radikaler og motvirker betennelser og smerter
Utvortes har fulvinsyre vist seg å kunne motvirke utslett, kløe og andre hudproblemer[/gdlr_box_icon]


Hvordan virker fulvinsyre?

LES OGSÅ  Kan multippel sklerose helbredes?

Fulvinsyre har evnen til å dele opp, løse opp andre molekyler og danne nye stoffer. Dessuten tiltrekker det (kelaterer) metaller, noe som gjør at stoffet kan omdanne uorganisk materiale slik at kroppen kan omsette det og eventuelt skille det ut hvis det er et giftstoff. Den komplekse fulvinsyra tar opp og gir fra seg elektroner og virker derfor som katalysator for kjemiske prosesser i kroppen. Fulvinsyre fungerer som antioksidant og forbedrer kroppens redokspotensial (et mål på hvor lett et stoff gir fra seg eller mottar elektroner), noe som blant annet kan øke cellenes elektriske potensial. Slike effekter gjør at en god fulvinsyre ofte ”drar med seg” 70 eller flere mineraler og sporstoffer og dermed gir et viktig bidrag til kroppens elektrolytt- og/eller mineralbalanse.

Vitenskap og medisinsk forskning

Fulvin- og huminsyre er fortsatt lite undersøkt i dagens vitenskapelige og medisinske miljø. Man har ikke klart å produsere fulvinsyre kjemisk og har derfor heller ikke klart å definere stoffet 100 prosent på grunn av dets kompliserte struktur. Dette har bidratt til at verken farmasøytisk industri eller andre har klart å ta patent på syntetiske varianter og dermed ikke har kommersialisert bruken. At naturlig fulvinsyre har så omfattende effekter, kan være en årsak til at industrien ser stoffet som en konkurrent til patenterte medikamenter. Samtidig publiseres og pågår stadig flere studier, og kliniske erfaringer høstes. Nye funn om stoffets helseeffekter gir stadig nye overrasker. Mange av effektene viser at fulvinsyre kan være et viktig stoff i bekjempelsen av sykdom og kan virke livsforlengende. Dette er gode nyheter for folk flest og også den komplementære og alternative helsebransjen. Fram til i dag har fulvinsyre vært oversett, misforstått og lite brukt av bransjen. Forfatteren forventer at kosttilskuddsbransjen så vel som produsenter av foryngelseskremer og tilsvarende vil få økende interesse for stoffet i tida som kommer.

LES OGSÅ  Sukker og psykisk ubalanse

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om artikkelforfatteren»]Jan Fredrik Poleszynski (f. 1960) har interessert seg for østlig filosofi og helhetsmedisin siden tenårene og arbeidet i 20 år innen databransjen. I 2009 startet han en ny karriere som helhetsterapeut med spesialfelt elektro- og informasjonsmedisin og er i dag daglig leder, analyse- og utviklingsansvarlig av Klinikk for integrert medisin (eid av Uno Vita AS) i Moss (tidligere på Grefsen i Oslo). E-post jfp@unovita.com, www.unovita.com[/gdlr_box_icon]

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Interessekonflikter»]Artikkelforfatteren importerer og selger fulvinsyre fra sitt firma UnoVita AS. Siden han er bror av ansvarlig redaktør, er denne artikkelen vurdert av fagredaktør Iver Mysterud.[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  7 fulvic acid benefits & uses: Improve gut, skin & brain health. https://draxe.com/fulvic-acid/ (24.8.2016).

2.  Providing the World with ”Fulvic Solutions”.

http://www.fulvicmineral.com/fulvic-library.html (24.8.2016).

3.  Fulvic acid benefits. http://www.supremefulvic.com/documents/html/fulvic_acid.php (24.8.2016).

4.  Bollinger T. The unexplored health benefits of fulvic acid. https://thetruthaboutcancer.com/health-benefits-fulvic-acid/ (24.8.2016).


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner