Skip to main content

Hud og aldring

Desirée Jacobsen (f. 1974) ved Danné Hud- og Fotklinikk er utdannet hudpleier fra Rud Videregående skole i 1992. Hun var i ungdomsårene sterkt plaget av cyster, pustler og rødt puss i ansiktet (cystisk akne). Disse plagene var en av grunnene til at Desirée valgte å utdanne seg innen hudpleie. Etter hvert ble hun frustrert over at hun ikke fikk gjort noe med de underliggende problemene som forårsaket kvisene. Med tradisjonell hudpleie ble hennes tilstand bare forverret ved at et allerede overstimulert immunforsvar ble ytterligere stimulert.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst og foto Birthe Storaker

Desirée traff grunnleggeren av det flernasjonale selskapet DMK Skin, Danné Montague-King, på en fagmesse. Han hadde selv vært svært plaget med cystisk akne i tenårene og mente at opprinnelsen til de fleste hudsykdommer er resultat av ”disharmoni” i huden. Etter selv å ha vært gjennom mange mislykkede behandlinger bestemte han seg for å utvikle en behandling som virket. Det førte etter hvert til hans gjennombrudd med vitamin C-terapi på 1960-tallet, og hans søken etter en kur mot cystisk akne er blitt stor forretning.

Etter at Desirée deltok på kurs arrangert av DMK Skin, ble hun ledet inn på en ny vei. Hun lærte hvordan hudlidelser oppstår og ble kjent med DMKs filosofi, som har fokus på kosthold, stimulering av immunforsvaret og stabilt blodsukker. Da hun kom hjem fra kurset, pakket hun ned sitt eget varelager og solgte alt hun hadde av produkter og erstattet dem med DMKs produkter. Desirée er opptatt av å følge Montague-Kings filosofi og er inne i avsluttende studier i ernæringsterapi for å kunne lære kundene mer om hva som påvirker huden innenfra.


Fettsyrer og vitaminer mot rynker

LES OGSÅ  Nyttig oversikt om hud og hudsykdommer

– Omega-3-fettsyrer, multivitaminer og vitamin C og,vitamin A er de best dokumenterte ingrediensene for å få en fin hud, forteller Desirée. – Man kan ikke se på hud og hudhelse uten å se på kost og ernæring. Huden må behandles innenfra for at resultatene skal bli optimale. For å forstå hva som skjer på innsiden av huden og kroppen må man se på kostholdet og hva man nærer huden med fra innsiden, forteller hun videre. Desirée understreker betydningen av et kosthold som gir god næring og stabilt blodsukker.

– Det er viktig å innta nok essensielle fettsyrer, sier hun. – Omega-3- og -6-fettsyrer smører huden fra innsiden fordi de inkorporeres i cellemembraner og dermed tilfører fett slik at huden virker fuktigere. Har vi god balanse mellom fettsyrene og mellom vitaminer og mineraler, produserer vi mer kollagen, forklarer hun videre.

Å danne nok kollagen er ifølge Desirée en viktig faktor som påvirker aldring av hud i stor grad. Et synkende kollagennivå er hovedårsaken til at huden taper sin elastisitet og at rynker utvikles. Antioksidanter som E-, C- og A-vitamin spiller også stor rolle i å holde huden sunn og mettet med fuktighet. Har man pigmentflekker eller solskader, kan ekstra inntak av vitamin A hjelpe. Dette vitaminet motvirker effektivt aldring av huden og kan tas som tilskudd eller påføres huden gjennom kremer. Hudkremer som inneholder aktive anti-aldringsingredienser, først og fremst retinoider eller vitamin A og vitamin A-syreprodukter, er mest effektive mot rynker. Disse ingrediensene stimulerer dannelsen av kollagen i huden. – Man kan også bruke laser og syrer for å reparere sjenerende solskader, forteller Desirée.

– Selv om dette bør utøves med stor forsiktighet da det kan være en risiko for at tilstanden kan forverres, presiserer hun.

Blod og lymfesystem

Lymfesystemet består av lymfeknuter og et nettverk av lymfekar som går gjennom hele kroppen. Desirée forklarer at de fjerner giftstoffer, avfallsstoffer og betennelsestilstand fra vevet. Tørrbørster du huden, stimulerer du ytterligere lymfesystemet til å fjerne avfallsstoffer fra kroppen. Resultatet er et bedre immunsystem og en mer spenstig hud. Trening stimulerer næringsomsetning og sirkulasjon, noe som holder vevet friskt og stramt lenger.

LES OGSÅ  Kosttilskudd motvirker kognitiv svikt hos eldre

Cystisk akne
Cystisk akne er alvorlig med store kviser og smertefulle byller. Det medfører stor risiko for varige og dype arr. Cystisk akne oppstår som oftest i tenårene med pustler som har forskjellig størrelse, og som er fylt med puss, talg og bakterier. Problemet er ikke lett å bli kvitt, og behandling kan ta lang tid.

Hormonell balanse


– For slapp hud gjelder mye av det samme som for rynker, forteller Desirée. Ved overgangsalder blir ofte huden tynnere og tørrere eller fetere. Hormoner har stor påvirkning, og det som påvirker hormoner, påvirker huden. –  Et hudvev i hormonell balanse vil være strammere lengre enn i en kropp hvor hormonene er i kaos, forklarer hun.

Enzymer

Ifølge Desirée medvirker tørr hud og dårlig hudfunksjon til rynker, fine linjer, for tidlig aldring og pigmentering. Da kan behandlinger med DMKs enzymmaske stramme opp, glatte ut og forynge huden. Ved å bruke en behandling med riktig kombinasjon av enzymer kan man påvirke de underliggende ansiktsmusklene slik at de blir strammere. Dette virker utrensende på avfallsstoffer, fungerer som en ”peeling” og fører til økt blodgjennomstrømming slik at hudcellene kan få oksygen fra kroppens innside. Dette hjelper til at din egen hud produserer nytt kollagen og elastin.

Valg av produkter

Desirée anbefaler bare produkter med dokumentert effekt. – Det er lurt å vite hvem som står bak utvikling av produktene. Derfor er det viktig å være kritisk når man velger produkter og behandlinger som har til hensikt å forbedre hudoverflaten, sier hun. – Om det ligger nok forskning og effekt bak kremen, kan den uten tvil redusere rynker, sier hun videre.  Ifølge Desirée kan serum være effektivt hvis det har evnen til å kunne trenge ned til hudcellene. For eksempel ser man dette ved vitamin C-serum, som når ned til fibroblastene, de cellene som lager kollagen, elastin og fibronektin. Dette øker hudens spenst og/eller tykkelse og gjør huden ”glattere”. Når det gjelder økologiske hudpleieprodukter, finnes det lite forskning.  Økologisk er ikke automatisk bedre fordi det ikke finnes noen kontrollrutine av ingrediensene. Derfor mener Desirée at økologisk ikke kan brukes som kriterium for god kvalitet.

LES OGSÅ  Tips om kosmetikk og hudpleie

De som har allergi, sensitiv hud og eksem får ofte kraftige reaksjoner på økologiske kremer fordi de kan inneholde aktive stoffer som for eksempel eteriske oljer.

Påvirkning av hudens aldring
Sol
Røyking
Lite søvn
Stress
Stråling fra mobil og PC
Genetiske faktorer
PC-hud – utslett/eksem med nupper

En visjonær pioner

Doktor i biokjemi Danné Montague-King er en visjonær pioner innen effektive metoder for hudforyngelse. Han leder en verdensomspennende virksomhet av hudpleieklinikker og produkter og har viet sitt liv til å utvikle et hudpleiesystem som gir varige, synlige resultater.

I mange år drev han utstrakt forskning for å finne metoder for behandling av hudproblemer og sykdommer, inkludert aldring. Gjennom forskningen skapte han det nå anerkjente systemet som har revolusjonert måten å behandle huden på og som resten av næringen også etter hvert har gått i retning av.

Montague-King har brukt biokjemiske prinsipper til å lage en rekke behandlinger og produkter for å få huden til å fungere som ungdommelig, sunn hud. Hans mål var å hjelpe folk til å opprettholde et ungdommelig utseende og gjenopprette balanse og optimal hudfunksjon.

Montague-Kings konsept for å fjerne, gjenoppbygge og beskytte huden består av å koble et individs biokjemi med riktig hudterapi. Ved å tilpasse ingredienser i produkter med kroppens kjemi blir huden stimulert til å respondere på en positiv måte.

Montague-King er opptatt av at det bør være et positivt samarbeid mellom medisinske og estetiske yrker. Han har derfor jobbet med ledende leger og kirurger over hele verden for å framheve viktigheten av riktig hudpleie for sunn hud. Han foreleser internasjonalt i estetikk på medisinske konferanser.

”Gjenoppbygge hud – gjenreise liv” er hans motto.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner