Skip to main content

Ja, vi elsker peanøtter, men Maarud da!

Visst er peanøtter gode fettkilder, og visst smaker de deilig1. I tillegg byr Maarud på en fornøyelig produktbeskrivelse på baksiden av posen, helt uten å mene å være morsomme, tror vi. Markedsavdelingen er kanskje ikke helt inneforstått med biologi og evolusjonshistorie, ei heller helt stødige i norsk? Dette står nemlig å lese:

Tekst Anne Lene Johnsen    Foto Shutterstock

Aper elsker peanøtter, de er helt gærne etter det fordi instinktet deres forteller dem at peanøtter er ferske, sunne og gode. Innerst inne er vi mennesker også dyr, og når vi først skal spise peanøtter, forteller instinktet vårt oss at de ferske helt klart smaker best.

Peanøtter kalles også Monkeynuts, og som kjent stammer vi mennesker fra apen. Det kan forklare hvorfor vi er så glad i peanøtter, som igjen forklarer hvorfor vi dro helt til Argentina for å finne de aller beste peanøttene – som du har i hånda nå.”

VOF-redaksjonen er slettes ikke kjent med at mennesker stammer fra apen(e), fy oss. Vi mente å ha fått med oss at mennesker og aper tvert imot har felles stamfedre. Men som Maarud opplyser oss om, er vi mennesker altså bare dyr innerst inne. Hva er vi ytterst og i midten, mon tro? Det er kanskje ikke så viktig, siden Maarud videre påpeker at det er instinktet vårt som forteller oss at peanøtter er både ferske og sunne. Nei, forresten, dét instinktet var det dyrene som hadde. Menneskeinstinktet (som sitter langt inne i oss, der vi er dyr) forteller oss visst at det er de ferske som smaker best. Søren, vi trodde det var smaksløkene som avslører slikt. Men hvorfor Maarud dro til Argentina, skjønner vi fremdeles ikke helt. Der peanøtter dyrkes, er det vel ikke så  mange aper? Ellers er Maarud helt skjønne i sin varedeklarasjon hvor de påpeker at ingrediensene er: ”Peanøtter, vegetabilsk olje, salt. Saltinnhold 1,5 %. KAN INNEHOLDE SPOR AV NØTTER” (Maaruds utheving, ikke VOF-redaksjonens…).

LES OGSÅ  Julekrydderet som kan gjøre oss gladere

Men gode er de, det er sant. Så gode at Maarud helt intetanende sto for enda en liten faktafeil hos denne testeren i sin kommentar om at jeg nå skulle holde de aller beste peanøttene i hånda. Det gjorde jeg ikke. De var allerede spist opp.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Peanøtter«]Peanøtter stammer fra Peru og inneholder 46 % fett, 26 % protein og 11 % karbohydrat. De inneholder typisk 12 % palmitinsyre, 5 % starinsyre (begge mettede fettsyrer), 46 % oljesyre (enumettet, samme som i olivenolje), 31 % linolsyre (omega-6-serien) og litt arakidonsyre (også omega-3-serien).
Overlegent verdens største peanøttprodusentland er Kina, med India og USA på de neste plassene – Argentinas produksjon er på 9. plass med ¼ av USAs.
Kilde: Rimestad AH, Borgejordet Å, Vesterhhus KN mfl. Den store matvaretabellen. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag ASA, 2001.
Enig MG. Know your fats: The complete primer for understanding the nutrition of fats, oils, and cholesterol. Silver Spring, MD: Bethesda Press, 2000.[/gdlr_box_icon]

Kilde:

1.  Selv om noen er akutt allergiske mot peanøttprotein.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner