Kategorier
Siste innlegg
Kollagen
Jeg kan ikke huske at Helsemagasinet har skrevet om kollagen i min tid som leser. Jeg koker alltid kraft på kjøttbein og bruker det i matlaginga. Nå har jeg kommet over meningsutvekslinger om gelatin/kollagen når det gjelder hjelp til å bygge opp igjen hud og hår/negler, osv. Som det viktigste proteinet deltar sikkert kollagen til all bygging og restitusjon. Men er kollagenmolekylene i den kraften jeg koker, for store til å bli tatt opp i kroppen? Hvordan sikrer jeg best å få nok kollagen av den riktige sorten? Dyre kremer er kanskje bortkastete penger hvis jeg kan oppnå at huden styrkes via det jeg har på kjøkkenet.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Jeg håper det er sant at de søtsakene man lager av gelatin/gelatinpulver, fungerer som tilskudd av kollagen til bygging av ovennevnte. Jeg har prøvd en del av oppskriftene i Helsemagasinet på søtsaker som er gode for kroppen. Men de kollagenbaserte gelégodteriene er jeg blitt skikkelig nysgjerrig på. Jeg lurer også på om min hjemmelagde “aspik” tas opp i kroppen, som drikke eller som ren gelé som pålegg.
Ann Helen Laukus
VOF: Kollagen er kroppens bindevev, og som alt annet protein brytes det normalt ned i tarmene og
opptas som aminosyrer/peptider. Bruk av kjøttkraft er ypperlig, siden man får tilført alle aminosyrene i kollagen. Normalt brytes alt protein man inntar via maten, ned til enkle aminosyrer og korte peptidkjeder.
Det kan være gunstig å ta tilskudd av kollagen for dem som ikke bruker kjøttkraft og ikke har tid/tilgang på kraftbein, hønseføtter og liknende. Kollagenpulver inneholder alle nødvendige aminosyrer som trengs for å danne bindevev og kan være nyttig. Dersom man har normale mengder magesyre og er sulten når man spiser, kan man normalt regne med at inntatt protein kommer til nytte i kroppen. DVP