Skip to main content

Kollagen

Jeg kan ikke huske at Helsemagasinet har skrevet om kollagen i min tid som leser. Jeg koker alltid kraft på kjøttbein og bruker det i matlaginga. Nå har jeg kommet over meningsutvekslinger om gelatin/kollagen når det gjelder hjelp til å bygge opp igjen hud og hår/negler, osv. Som det viktigste proteinet deltar sikkert kollagen til all bygging og restitusjon. Men er kollagenmolekylene i den kraften jeg koker, for store til å bli tatt opp i kroppen? Hvordan sikrer jeg best å få nok kollagen av den riktige sorten? Dyre kremer er kanskje bortkastete penger hvis jeg kan oppnå at huden styrkes via det jeg har på kjøkkenet.

Jeg håper det er sant at de søtsakene man lager av gelatin/gelatinpulver, fungerer som tilskudd av kollagen til bygging av ovennevnte. Jeg har prøvd en del av oppskriftene i Helsemagasinet på søtsaker som er gode for kroppen. Men de kollagenbaserte gelégodteriene er jeg blitt skikkelig nysgjerrig på. Jeg lurer også på om min hjemmelagde “aspik” tas opp i kroppen, som drikke eller som ren gelé som pålegg.

LES OGSÅ  De er tilbake! De farmasøytiske agentene…

Ann Helen Laukus

VOF: Kollagen er kroppens bindevev, og som alt annet protein brytes det normalt ned i tarmene og

opptas som aminosyrer/peptider. Bruk av kjøttkraft er ypperlig, siden man får tilført alle aminosyrene i kollagen. Normalt brytes alt protein man inntar via maten, ned til enkle aminosyrer og korte peptidkjeder.

Det kan være gunstig å ta tilskudd av kollagen for dem som ikke bruker kjøttkraft og ikke har tid/tilgang på kraftbein, hønseføtter og liknende. Kollagenpulver inneholder alle nødvendige aminosyrer som trengs for å danne bindevev og kan være nyttig. Dersom man har normale mengder magesyre og er sulten når man spiser, kan man normalt regne med at inntatt protein kommer til nytte i kroppen. DVP


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner