Skip to main content

Kopping reduserer oksidativt stress

Det finnes en rekke former for denne gamle terapiformen, men en fellesnevner er at terapeuten lager vakuum i glasskopper som plasseres på huden over akupunkturpunkter, et smertefullt område eller en reflekssone. Vakuum gjør at huden trekkes inn i koppene, men de postulerte virkningsmekanismene til kopping er ikke fullt forstått.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.


Tyrkiske forskere ønsket å teste eventuelle effekter på oksidativ status (oksidativ stress og markører for antioksidant status) som et første steg for å forstå hvordan kopping fungerer. ”Våt kopping” ble utført på 31 friske frivillige, men først ble det tatt prøver av venøst blod. Innholdet av nitrogenoksid i blodet, nivået av malondialdehyd og aktiviteten til superoksid dismutase (SOD) og myeloperoksidase ble målt med spektrofotometri. Etter koppingen ble samme prøver tatt, og det viste seg at blodet til dem som hadde fått kopping, hadde høyere aktivitet av myeloperoksidase, lavere aktivitet av superoksid dismutase og høyere nivåer av malondialdehyd og nitrogenoksid. Forskerne konkluderte at kopping fjerner oksidanter og reduserer oksidativt stress. IM

LES OGSÅ  Bowen-teknikken – en skånsom manuellterapi

Kilde:

Tagil SM, Celik HT, Ciftci S mfl. Wet-cupping removes oxidants and decreases oxidative stress. Complementary Therapies in Medicine 2014; 22: 1032-6. http://www.complementarytherapiesinmedicine.com/article/S0965-2299(14)00161-7/abstractDenne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner