Skip to main content

Lakserolje, er det virkelig et universalmiddel?

Ja, det har i hvert fall historisk hatt et meget stort bruksområde.

Lakserolje er et universalmiddel, ifølge et blogginnlegg av journalist Lynne McTaggart 5. april. Lakserolje er en vegetabilsk frøolje. Oljen er utvunnet fra frøene til oljeplante (Ricinus communis),som er vanlig i India, Kina, Brasil, Mosambik og andre steder i Afrika og Det fjerne Østen.

Mange av dens varianter pryder hjem som stueplanter. Merk forøvrig at selve planten – oljeplante – er svært giftig. En må derfor bruke lakserolje på måter det er tradisjonell erfaring for at er trygt.

En av de eldste plantene som ble dyrket

Ifølge McTaggart er oljeplante en av de eldste plantene som ble dyrket. Lakserolje ble brukt for mer enn 2000 år siden av de gamle egypterne og andre tidlige sivilisasjoner som anerkjente dens ekstraordinære evne til å helbrede et bredt spekter av plager.

Selv Kleopatra, som var egyptisk farao fra år 51 til 30 fvt. påstås å ha brukt oljen som et middel til å gjøre øyets senehinne (sclera) hvitere. Lakseroljens store bruksområde ble tidligere anerkjent også av leger.

 Lakserolje som avføringsmiddel

Lakserolje er mest kjent for sin effekt som avføringsmiddel. Den stimulerer både tykk- og tynntarmen, men brukes også for å behandle en rekke typer øye- og hudproblemer. Oljen er tradisjonelt også brukt for å redusere hevelse og betennelse, helbrede sår og skrubbsår og øke flyten av blod og lymfe. Det hevdes også at oljen kan lindre menssmerter og til og med indusere fødsel. Noen mener at lakserolje kan bidra til å få sunnere og frodigere hår, inkludert på vipper og bryn.

 Viktig å vite hva vi gjør

Lakserolje kan både påføres huden og inntas, men det er viktig å vite hva man gjør. Som McTaggart, skriver kan for mye lokal bruk forårsake hudreaksjoner, hevelse i ansiktet eller til og med pusteproblemer. For mye tatt oralt kan forårsake problemer som svimmelhet, magekramper, lavt blodtrykk eller elektrolyttforstyrrelser.

Hva som er et trygt nivå for den enkelte, avhenger av ens alder, vekt og helsetilstand.

Vår kommentar:

Det finnes et vidt spekter av oljer fra planter med effektive biologiske virkninger, hvilket aromaterapi og urtemedisin handler om. McTaggart vektlegger at er det viktig å bruke lakserolje og annen plantemedisin på måter det tradisjonelt er god erfaring for er trygt.

Det kan være lurt å konsultere fagfolk som kan mye om dette. At lakserolje – som andre konsentrerte planteoljer – kan ha bivirkninger, bør ikke overraske noen. Mye er doseavhengig, men enkelte er også mer følsomme for negative effekter enn andre.

Bivirkninger

Vi minner om at de fleste syntetiske medikamenter har bivirkninger, mange av dem svært alvorlige. Les pakningsvedlegget for ethvert medikament – også de som selges uten resept, så blir man minnet om dette.

Dette gjelder ikke minst medikamenter som leger flest skriver ut til store deler av befolkningen, slik som antidepressiva og statiner.

I denne sammenhengen er oftest planteoljer langt tryggere og noe mennesket har lang erfaring med gjennom historisk bruk. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet:

– Aromaterapi gir god hjelp og støtte til kreftrammede
Aromaterapi demper angst
Viktig referanseverk om aromaterapi


Støtt det frie ord!

Du som støtter Helsemagasinet, støtter det frie ord. VI håper på din hjelp for å kunne sikre videre drift. Her ser du vår Spleis.

Fysisk aktivitet, hjertesykdom og sukker / 2024 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner