Skip to main content

– Ikke noe magisk med 4×4-intervaller

Professor: – I et folkehelseperspektiv er det problematisk når personlige trenere og treningsmiljøer markedsfører «sine» ulike opplegg for å få best mulig framgang i kondisjon.

Det er et problem når personlige trenere og treningsmiljøer markedsfører «sine» ulike opplegg for å få best mulig framgang i kondisjon, mener professor Christer Thrane. Det framkommer i et innlegg på Forskersonen.no 31. mars.

Han betviler ikke at denne populære måten å trene intervaller på er effektiv, men er kritisk til at den nødvendigvis er bedre enn andre metoder der totalbelastningen i intervallene (summen av de aktive intervallene) er lik over tid. Tilsvarende er Thrane kritisk til at ett kosthold markedsføres som mye bedre for vektnedgang hvis andre kosthold inneholder samme mengde kilokalorier.

Det er ikke bare energiinnholdet som er viktig, men matens hormonelle effekter. Fagredaktør Iver Mysterud.

Vår kommentar:

Vi er i prinsippet enig med Thrane i hans argumenter om intervalltrening, men vil trekke fram at det trolig er bedre å ha variasjon i lengden på intervallene. Kroppen har best av uforutsigbarhet, ikke forutsigbar belastning i uke etter uke.

LES OGSÅ  Finnes en effektiv metode mot beinskjørhet?

Når det gjelder kosthold, har Thrane totalt oversett ett av hovedpoengene ved ulike dietters effekt på kroppen. Det er ikke bare energiinnholdet som er viktig, men matens hormonelle effekter.

Ikke likgyldig om energien kommer fra fett eller karbohydrater

Det er derfor ikke likegyldig om et kosthold inneholder en stor andel karbohydrater og lite fett eller om det inneholder en stor andel fett og liten andel karbohydrater. Det fettrike kostholdet reduserer sultfølelsen og holder fettforbrenningen i gang.

Det motsatte skjer ved et karbohydratrikt kosthold. Derfor er et fettrikt kosthold uten tvil mye bedre for vektnedgang over tid. I tillegg er det lettere å følge fordi man ikke merker noen sultfølelse.

Forklaringen gjennomgår den kjente leget Robert Lustig i sin nye bok Metabolical (selges på amazon.co.uk). Når det er sagt, fører kosthold som inneholder mindre energi enn det man trenger per dag, jf. Thranes eksempler (1500 kcal), til vektnedgang. IM

Det fettrike kostholdet reduserer sultfølelsen og holder fettforbrenningen i gang.

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Kom i form – treningsprogram
Morsom, naturlig og effektiv trening


Støtt det frie ord!

Du som støtter Helsemagasinet, støtter det frie ord. VI håper på din hjelp for å kunne sikre videre drift. Her ser du vår Spleis.

Fysisk aktivitet, hjertesykdom og sukker / 2024 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner