Kategorier
Siste innlegg
Møkkalekser! Førstehjelp til foreldre
Mange foreldre opplever at det er omtrent umulig å få barna til å gjøre lekser. Det er ikke så rart: hvis barnet har kjempet lenge med å forstå fagene og opplevd frustrasjon og manglende mestring, er det ikke moro å gjøre lekser. Hvem vil vel stadig ønske å utsette seg for ting som gjør vondt?
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Så prøver vi voksne å få ungene til å prestere bedre og fikse problemet. Kanskje ber vi dem om å skjerpe seg. Ganske sikkert blir det en del krangling. Mamma blir et monster, og pappa er verdens dummeste. Leksestyret tar mange timer, ungene blir frustrerte, foreldrene blir oppgitte og alle utmattet.
Vi holder på med en bok til alle som kjenner seg igjen i dette: Møkkalekser! 101 grep som gjør at barnet ditt lærer lettere: Førstehjelp til foreldre. Her har vi samlet opp våre beste råd tıl hva du kan gjøre for å lette på situasjonen hjemme. Boka er ment som en verktøykasse der du finner noen nye metoder for å hjelpe barnet ditt.
Her er tre tips fra boka:
– Si til barnet ditt at du forstår at lekser og skolearbeidet er vanskelig, men at dere kan løse dette sammen. Møt barna med forståelse, ikke bare be dem om å skjerpe seg. Ha en dialog om problemene i fred og ro, ikke mens situasjonen er opphetet. Hvis det blir frustrasjon, stopp opp og si at dere snakker om dette i fred og ro senere.
– Se på årsplanene, måneds- og ukeplanene og prøv å komme i forkant. For eksempel: Når skal barna lære brøk? Prøv å forberede barna på dette i forkant, altså før temaet dukker opp i klasserommet. Da vil du hjelpe barnet ditt til å få en bedre opplevelse i klasserommet når de skal i gang å lære dette. Dermed opplever de mer mestring og vil heller ikke føle så mye motstand, men kan lettere få opplevelsen av at ”dette fikk jeg til” eller ”dette kunne jeg litt om – jeg er flink”.
Du innvender kanskje at du har for mye å gjøre, at barna ligger langt etter og at dere alle er utslitt. Det skjønner vi godt. Prøv likevel å ta et skippertak for å komme i forkant, så kan barna bygge videre på den gode mestringsopplevelsen de da får. Dermed blir det mindre stress på sikt for begge parter.
–Bli ditt barns sekretær. Har leksene gått helt i stå? Noen barn kan lese og lese, men skjønner ikke hva de leser. Noen kan prøve å skrive, men klarer ikke å skrive pent og blir misfornøyde, og dermed vil de ikke skrive i det hele tatt. For å bøte på dette kan du prøve å være ditt barns sekretær en periode: Les høyt for barnet og vær den som skriver ting ned. Barna må fortelle deg hva du skal skrive, men det er du som skriver.
Dette kan dere gjøre en liten periode, for eksempel en ukes tid som en avlastning. Dermed unngår du kanskje at barnet ikke går helt i vranglås når det gjelder leksene, men at den lille pausen gjør det lettere. Barna synes forresten stort sett det er kjempestas å ha sekretær, så du får dem sikkert med på det! Husk å ha dialog med læreren om at dere prøver på dette.
Vil du ha flere tips, kan du forhåndsbestille boka Møkkalekser!. Da får du også med en gratis video med Elin der hun forteller sin egen historie. Se vår nettside hjernefabrikken.no for å forhåndsbestille. Ta gjerne kontakt om du ønsker mer hjelp. Vi har mange flere forslag enn de 101 tipsene vi har med i boka.
Om forfatteren
Anne Lene Johnsen (f. 1968) driver Hjernefabrikken og Alven Books AS. Hun har gitt ut elleve bøker om læring og god hjernefunksjon på Kagge og Panta forlag, inkludert Hvordan fatte matte (Panta, 2017) og Hvordan fatte norsk (Panta, 2018) som hun har skrevet sammen med spesialpedagog Elin Natås. Forfatteren er Handelsøkonom/MBM fra OHH/BI (1993) med en BA i psykologi (Argosy universitet, 2007), og har studert kognitiv psykologi (masternivå) og sosialpsykologi (PhD-nivå).