Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2012 > Mørke sjokolader – en oversikt

Mørke sjokolader – en oversikt

Hva er ”god” sjokolade? Det kommer helt an på hvilken funksjon man ønsker sjokoladen skal oppfylle. Skal den være mest mulig fri for sukker og allergener og på andre måter være helsemessig gunstig? Skal den brukes i bakst eller spises alene? Skal den smake søtt – og hva er i så fall din individuelle opplevelse av hva som er søtt ”nok”?

Tekst Anne Lene Johnsen     Foto Leverandørene/redaksjonen     Smakspanel Redaksjonen med forsterkninger

Det er mange mørke sjokolader med ulike egenskaper i handelen. Vi har sett på et utvalg av de mest kjente blant de mørkeste.

Utvalgskriterier

For å bli med i vår oversikt måtte sjokoladen ha et kakaoinnhold på minst 70 prosent og ikke ha sukker eller annet søtningsstoff som hovedingrediens (første nevnte ingrediens på etiketten). Det betyr blant annet at en serie sjokolader som er søtet med den naturlige sukkeralkoholen tagatose ikke er med. Andre har sukker eller rårørsukker som søtning, men nettopp grunnet det høye kakaoinnholdet er karbohydratmengden tilsvarende lavere. Grunnet kravet til kakao-innhold har vi heller ikke med Cavalier sjokolade som er søtet med Steviol, selv om disse har et lavt innhold av karbohydrater og for mange kan være et godt alternativ til sjokolade med 70 prosent kakao.

Annonse:

Vær oppmerksom på at noen sjokolader inneholder allergener som melk og nøtter, eller kan ha spor av disse. Flere økologiske, allergivennlige sjokolader uten spor av melk, gluten, nøtter og andre allergener (som noen produkter fra spesielt Plamil og Green & Black’s) er tatt ut, da de har et kakaoinnhold under 70 prosent. Vi tar også forbehold om at det finnes andre merker i handelen som vi ikke kjente til eller fikk tak i da vi lagde denne saken.

Produktnavn

Min. kakao %

Søtet med

Ingredienser

Nærings-

verdi pr

100 g:

Pro-tein (g):

Karb (g):

Fett (g):

Allergener

Andre fortrinn

Distributør

Pris kr/vekt i g

Redaksjonens

vurdering av

smak

Plamil

87

Råsukker

Kakaomasse, kakaosmør, råsukker, (alt fra økologisk godkjent landbruk) emulgator: solsikkelecitin

2713 kJ/

654 kcal

10,4

32,6

53,6

Ingen kjente.

Melkefri.

Økologisk.

Produsert på fabrikk som får energi fra 100% fornybare kilder. Fungerer bra i bakst, sjokolademousse etc.

Alma Norge AS

44/95

Kraftig smak som varer lenge, naturlig nok bitter pga. høyt kakaoinnhold.

Freia Premium 86 % kakao

86

Sukker

Kakaomasse, kakaosmør, fettredusert kakao, sukker, aroma, emulgator: soyalecitin.

2459 kJ/

605 kcal

8,6

19

54,5

Inneholder soya. Kan inneholde spor av melk, mandler og nøtter.

Rainforest alliance.

Fungerer bra i bakst, sjokolademousse etc.

Kraft Foods AS

23/100

Bitter, men mindre bitter enn Plamil 87%. Noe ettersmak.

Green & Black’s Dark 85 %

85

Rårørsukker

Kakaomasse, kakaosmør, fettredusert kakaopulver, mørkt rårørsukker, og vaniljeekstrakt fra økologisk produksjon.

2505 kJ/

630 kcal

9,2

22,2

53,5

Kan inneholde spor av melk, soya, nøtter og kornprodukter.

Økologisk

Fairtrade

Ikke forsøkt i bakst.

Vitalkost AS

38/100

Mild og lett bitter til å ha så høy kakaograd, ganske nøytral smak som ikke ”sitter igjen”. Passer som spisesjokolade til kaffen?

Lindt 85 %

85

Sukker

Kakaomasse, kakaopulver, kakaosmør, Demarara sukker, naturlig vaniljesmak.

2210 kJ/

530 kcal

11

19

46

Kan inneholde spor av soyalecithin, hasselnøtter, mandler og melk.

Ikke forsøkt i bakst.

Valora Trade Norway AS

29/100

Mild i smaken til å være en så mørk sjokolade med en litt ”annen” opplevelse av bitterhet. Lite ettersmak: smaken henger ikke igjen.

Vivani Feine bitter

85

Rårørsukker

Kakaomasse, kakaosmør, rårørsukker, kakaotørrstoff (fra økologisk jordbruk, sertifisert av DE-ØKO-013)

2468 kJ/

598 kcal

8,2

14,7

53,3

Kan inneholde mandler, hasselnøtter og spor av melk og hvete.

Økologisk

Ikke forsøkt i bakst.

Alma Norge AS

33/100

Middels bitter, kraftig, utpreget smak med flere undertoner.

Produktnavn

Min. kakao %

Søtet med

Ingredienser øvrig

Nærings-
verdi pr

100 g:

Pro-tein (g):

Karb (g):

Fett (g):

Allergener

Andre fortrinn

Distributør

Pris kr/vekt i g

Redaksjonens

vurdering av

smak

Freia Premium 70 % Kakao pekan og havsalt

70

Sukker

Kakaomasse, sukker, kakaosmør, karamelliserte pekannøtter (pekannøtter, sukker, salt), fettredusert kakao, melkefett, aroma, emulgator: soyalecithin.

2325 kJ/

560 kcal

6,9

23,5

41,5

Inneholder melk, pekannøtter og soya. Kan inneholde spor av mandler, andre nøtter, sesamfrø og hvete.

Rainforest alliance

Kraft Foods AS

23/100

Havsalt og pekan er gode smaker som passer i sjokolade. Passe søt med god konsentrasjon om saltsmaken.

Freia Premium 70 % Kakao Mint

70

Sukker

Kakaomasse, sukker, kakaosmør, fettredusert kakao, vegetabilsk fett, melkefett, smør, mandler, sukret kondensert skummet melk, aromaer, salt, emulgator: Soyalecitin, skummetmelkpulver, mysepulver, myseprodukt

2445 kJ/

595 kcal

6,7

34,5

45,5

Inneholder melk, mandler og soya. Kan inneholde spor av andre nøtter, sesamfrø og hvete.

Rainforest alliance

Kraft Foods AS

23/100

Tydelig mintsmak, oppleves ganske søt.

Freia Premium 70 % Kakao appelsin

70

Sukker

Kakaomasse, sukker, kakaosmør, fettredusert kakao, kandiserte appelsiner (appelsinskall, sukker, druesukker, sitronsyre), konserveringsmiddel (E220), melkefett, aromaer,  emulgator: soyalecitin.

2465 kJ/

595 kcal

6,7

33,5

45,5

Inneholder melk og soya. Kan inneholde spor av mandler og nøtter.

Rainforest alliance

Kraft Foods AS

23/100

Tydelig appelsinsmak, balansert søt.

Green & Black’s Dark 70 %

70

Rårørsukker

Kakaomasse,  rårørsukker, kakaosmør, emulgator: soyalecitin, vaniljeekstrakt.

2395 kJ/

575 kcal

9

36,6

41,6

Kan inneholde små spor av melk, nøtter, korn og soya.

Økologisk

Fairtrade

Vitalkost AS

38/100

Anonym, mild, ikke utpreget søt.

Green & Black’s Espresso

70

Rårørsukker

Kakaomasse, rårørsukker, kakaosmør, ristet kaffe, emulgator: soyalecitin, vaniljeekstrakt.

2410 kJ/

580 kcal

9

37,2

41,7

Kan inneholde små spor av melk, nøtter, korn og soya.

Økologisk

Fairtrade

Vitalkost AS

38/100

Interessant kaffesmak, passe søt.

Jacobs premium mørk sjokolade

70

Sukker

Kakaomasse, sukker, kakaosmør, emulgator: soyalecitin, naturlig vaniljeekstrakt.

2393 kJ/

577 kcal

8,3

35,5

42,3

Kan inneholde spor av nøtter, melk, egg, gluten og peanøtter.

Norgesgruppen AS

34/100

Litt (men god) bitter, passe søt, noe ettersmak hvor bitterheten kommer tydeligere fram.

Kaoka

70

Rårørsukker

Kakaomasse, rårørsukker, emulgator: soyalecitin, vaniljeekstrakt.

2335 kJ/

560 kcal

8,8

48

37

Kan inneholde spor av peanøtter, nøtter, soya, gluten og melk.

Økologisk

Vitalkost AS

59/100

Passe søt, men uten særpreg. Lite smak, ingen ettersmak og ingen oppdaget at det var vanilje i.

Lindt 70 %

70

Sukker

Kakaomasse, sukker, kakaosmør, naturlig Bourbon vanilje.

Ikke oppgitt

på pakningen.

Kan inneholde spor av mandler, hasselnøtter, melk og soyalecitin.

Valora Trade Norway AS

29/100

Nøytral smak uten særpreg, lite bitter og bra balanse mellom søthet og bitterhet, smeltet lett i munnen. Kaffesjokolae?

Vivani Edel bitter chili

70

Rårørsukker

Kakaomasse, rårørsukker, kakaosmør, chili (tørket) (fra økologisk jordbruk, sertifisert av DE-ØKO-013).

2375 kJ/

574 kcal

6,6

28,6

45,7

Kan inneholde spor av mandler, hasselnøtter, melk og hvete.

Økologisk

Alma Norge AS

33/100

Markert kakaosmak, men mindre enn forventet, behagelig søt med fin ”sting”. Smeltet godt i munnen.

You may also like
Myseprotein
Bikarbonat
Jevninger
Kumelk- og glutenfri sjokoladekake

Legg igjen et svar