
Sitron hjelper deg å tørre mer
Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!
Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!
Ulike smaker skaper ulike reaksjoner i hjernen.
Tekst Anne Lene Johnsen
I tre eksperimenter har forskere funnet at vår risikoatferd kan økes ved å spise eller suge på noe surt. Nå er det en smule risikabelt i seg selv å gnafse på en sitron, vil kanskje noen mene. Imidlertid stimulerer selve smaken tydeligvis noen signaler i hjernen som gjør at vi blir litt ekstra vågale. Effekten varer angivelig omkring tjue minutter.
Noen tar nok risiko som det er, men for mennesker som for eksempel har angst, kan bare det å gå hjemmefra være krevende. Forskningen på hvordan ulike smaker kan styre vår atferd, kan derfor være til nytte blant annet for denne gruppen mennesker, og gi tips til hvordan det vi spiser kan bidra til å moderere for eksempel angst.
Kilde:
Vi CT, Obrist M. Sour promotes risk-taking: An investigation into the effect of taste on risk-taking behaviour in humans. Scientific Reports 2018; 8:7987. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29880852