Skip to main content

Sjokkerende rapport fra medisinens innside

En sjokkerende innrømmelse fra redaktøren av et av verdens mest respekterte medisinske tidsskrifter, The Lancet, 1 er nærmest blitt oversett av de største medieaktørene. Dr. Richard Horton, sjefredaktør i The Lancet, erklærte nylig at en sjokkerende stor andel av publisert forskning i beste fall er upålitelig, og i verste fall uredelig.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst F. William Engdahl     Oversatt/tilrettelagt Iver Mysterud     Foto Shutterstock

”En stor andel av vitenskapelig litteratur, kanskje halvparten, kan rett og slett være usann”, erklærte Horton. ”Vitenskapen har tatt en sving mot mørket grunnet påvirkning av studier med små utvalg, små effekter, ugyldig utførte analyser og åpenbare interessekonflikter, sammen med en besettelse for å forfølge moteriktige trender av tvilsom betydning.”

Med andre ord sier Horton rett ut at store, farmasøytiske selskaper forfalsker eller manipulerer helsestudier og sikkerheten og effektiviteten av ulike medikamenter. Dette gjøres ved å ta prøver  som er for små til å være statistisk meningsfulle, eller ved å ansette testlaboratorier eller forskere med åpenbare interessekonflikter som gjør at de innynder seg hos selskaper for å få mer penger til forskning. Minst halvparten av alle slike tester er verdiløse eller verre, hevder han. Ettersom medikamentene påvirker  helsa til millioner av forbrukere, dreier dette seg om kriminell forsømmelse og mislighold.


De industrisponsede studiene Horton refererer til, bidrar i utviklingen av kommersielle medikamenter eller vaksiner angivelig for å hjelpe folk, og de brukes blant annet til å lære opp medisinsk personell og utdanne medisinstudenter.

LES OGSÅ  Hjernen trenger fett, se hvilke fettkilder som er best

Horton publiserte sine sjokkerende kommentarer etter å ha deltatt på et symposium om reproduserbarhet og pålitelighet i  biomedisinsk forskning ved Wellcome Trust i London. Han trakk fram konfidensialiteten eller ”Chatham House”-reglene, som sier at det er forbudt å oppgi deltakernes navn: ”’Mye av det som publiseres, er feil.’ Jeg har ikke lov til å si hvem som kom med denne bemerkningen fordi vi ble bedt om å overholde  ”Chatham House”-reglene. Vi ble også bedt om ikke å fotografere lysbilder.”

Andre stemmer

Lege Marcia Angell (f. 1939) var i mange år sjefsredaktør av New England Journal of Medicine (NEJM), som er ansett å være en av de mest prestisjefylte, fagfellevurderte medisinske tidsskriftene i verden. Angell har uttalt at ”Det er rett og slett ikke lenger mulig å ha tiltro til  mye av den kliniske forskninga som er publisert, eller til å stole på dømmekraften til  leger eller autoritative medisinske retningslinjer. Jeg har ingen glede av å trekke denne konklusjonen, som jeg langsomt og motvillig kom fram til i løpet av mine to tiår som redaktør av New England Journal of Medicine.”2


Ifølge Harvey Marcovitch, som har studert og skrevet om korrupsjon av  forfalsking av medisinske tester og publisering i medisinske tidsskrifter,  er det mer sannsynlig at studier som viser positive resultater for et medikament eller en enhet under vurdering, ser dagens lys, enn ’negative’ studier, og legger til: ”Redaktører har delvis skylda for dette, men det har også kommersielle sponsorer, hvis metodologisk godt utført studier med dårlige resultater har tendens til ikke å se dagens lys …”

LES OGSÅ  Interessekonflikter i forskningen på Tamiflu

Ved Institutt for studiet av øyelidelser og synsvitenskap ,3 Medisinsk fakultet ved Universitetet i British Columbia, dokumenterte PhD Lucija Tomljenovic at ”vaksineprodusenter, farmasøytiske selskaper og helsemyndighetene har visst om en rekke farer forbundet med vaksiner, men valgte å holde dem tilbake fra det offentlige. Dette er vitenskapelig bedrageri, og deres medvirkning tyder på at denne praksisen fortsetter til den dag i dag.”

Lancets Horton konkluderte at ”De som har makt til å handle, ser ut til  å mene at noen andre skal handle først. Og hver positiv handling (f.eks. finansiering av godt planlagte  kontrollstudier) møtes med et motargument (vitenskapen vil bli mindre kreativ). Den gode nyheten er at vitenskapen er i ferd med å ta noen av sine verste svakheter svært alvorlig. Den dårlige nyheten er at ingen er klar til å ta  første skritt for å rydde opp i systemet.”

Korrupsjon av den medisinske industrien over hele verden er et stort problem, kanskje farligere enn trusselen om alle kriger til sammen. Har vi en slik hypnotisk, blind tro på våre leger rett og slett på grunn av deres hvite frakker, at vi mener de er ufeilbarlige?  Og for deres del, har de en så  blind tro på at de medisinske tidsskriftene som  anbefaler et nytt, spesifikt vidundermedikament eller vaksine, at de skynder seg  å ta i bruk disse medikamentene eller vaksinene uten å vurdere slike dypere spørsmål?

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]F. William Engdahl (f. 1944) jobber som strategisk risikokonsulent, forfatter og foredragsholder. Han har en bachelorgrad i statsvitenskap fra Princeton universitet (1966) og studerte sammenliknende økonomi ved Stockholms universitet (1969–1970). Engdahl er en bestselgende forfatter om olje og geopolitikk og skriver for nettmagasinet New Eastern Outlook. Nettside: www.williamengdahl.com[/gdlr_box_icon]

LES OGSÅ  Vaksiner, diabetes type 1 og metabolsk syndrom

Kilder:

1.  Engdahl FW. Shocking report from medical insiders. Nsnbc ínternational 19.6.2015. http://nsnbc.me/2015/06/19/shocking-report-from-medical-insiders/

2.  Angell M. Drug companies & doctors: a story of corruption. The New York Review of Books 15.1.2009. http://www.nybooks.com/articles/2009/01/15/drug-companies-doctorsa-story-of-corruption/

3. http://ophthalmology.med.ubc.ca/divisions/the-centre-for-macular-research/


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner