Skip to main content

Slutt for ABC-klinikken: Pengejakten på fødestuen

At jeg ikke var lønnsom den kvelden jeg fødte mitt barn på ABC-klinikken, visste jeg ikke. I verdens rikeste land skal også fødsler lønne seg.

Tekst Guro Skjelderup, journalist i Hemali.no Kronikken ble først publisert der.

Slutt for ABC-klinikken: Pengejakten på fødestuen / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Guro Skjelderup

Lag flere barn, oppfordret Erna Solberg i 2019. Nå legges ABC-klinikken ned.

I 2007 fødte jeg mitt første barn på Ullevål sykehus. En lang og traumatisk fødsel med flere intervensjoner som etterlot meg i stress og utrygghet. Jeg var full av adrenalin. Den septemberkvelden mistet jeg troen på min evne som fødekvinne. Men fødselen var lønnsom: intervensjoner som epidural, vakuum, riestimulerende og faens oldemor. Det klinget i kassa mens jeg prøvde å presse barnet ut fra en utslitt livmor. Er dette velferdsstaten verdig?

Det var ikke kroppen min det var noe feil med

Da jeg to år senere var gravid med mitt andre barn, takket jeg ja til en samtale med jordmor. Tilfeldighetene ville det slik at hun var ansatt på ABC-klinikken. Vi gikk igjennom journalen fra fødselen, og jordmoren sier bestemt:

– Du bør vurdere naturlig fødsel på ABC denne gangen.
– Jeg? Jeg som trengte både medikamenter og vakuum forrige gang?
– Ja, nettopp derfor, svarer jordmoren.


Jeg forsto noe viktig den dagen: Kroppen min hadde blitt fratatt muligheten til å gjøre jobben sin, en jobb den er skapt for. Det var ikke kroppen min det var noe feil med.

Jeg hadde tatt kvinnekraften tilbake og helet traumene fra min første fødsel.

Kvinnekraft

20 uker etter den forløsende samtalen med jordmoren fødte jeg uten intervensjoner på ABC-klinikken. Jeg minnes fødselen som full av ro og tillit. Kroppen fikk føde i sitt tempo, instinktene fikk bestemme.

LES OGSÅ  Betydning av hudkontakt for premature barn

Den februarkvelden badet kroppen min i symfonien av hormoner som fremmer fødsel. Oxytocin spilte førstefiolin, med den jobbet livmoren min som en helt. Det fikk den lov til fordi jeg var trygg i meg selv og i omgivelsene. Lyset var dempet, stemmene rundt meg var rolige, det var varsom berøring, og jeg var sjefen. Det sto ingen på gangen utenfor som ventet på å overta fødestuen min. Ingen så på klokka. Relasjonen til jordmoren var trygg.

Jeg fødte ikke bare et velskapt barn den kvelden, selv jeg ble også født på ny. Jeg hadde tatt kvinnekraften tilbake og helet traumene fra min første fødsel. Det takker jeg ABC-klinikken for. At jeg ikke var lønnsom den kvelden, forsto jeg først senere.

ABC-klinikken legges ned

«Lag flere barn», oppfordret daværende statsminister Erna Solberg i sin nyttårstale i 2019. «Det fødes for få barn barn i landet til at den norske velferdsmodellen kan videreføres», sa hun.

Hvilken velferdsmodell? spør jeg når nå ABC-klinikken på Ullevål sykehus er vedtatt nedlagt av økonomiske hensyn. 4. mars i år blir siste driftsdag for en av det beste av få tilbud i landet for naturlige fødsler.


Jo flere intervensjoner, jo mer penger i kassa til sykehuset.

Dystre tall

Jeg antar at Erna er enda mer bekymret nå enn i 2019. Det er det i så fall grunn til. Antall levendefødte barn i Norge i løpet av de ti første månedene av 2022 var 44.425 viser tall fra Tabell 005331 fra Statistisk Sentralbyrås statistikkbank.
Til sammenligning var tallet 47.245 for samme periode i 2021 i følge tall fra Medisinsk fødselsregister.

At ABC-klinikken nå er vedtatt nedlagt, provoserer meg inn til margen. Det er å rygge inn i fremtiden.

LES OGSÅ  Trening hjelper mot fødselsdepresjon

Ikke lønnsom

ABC-klinikken har vært nedleggingstruet lenge. I min søken etter å forstå hvorfor, har jeg snakket med jordmødre og medsøstre. Jo flere intervensjoner, jo mer penger i kassa til sykehuset, viser det seg. Mister fødekvinnen mindre enn en halv liter blod, blir det ingen penger i kassa. Jordmødre blir oppfordret til å oppgi mer enn halvliteren i journalen, enten det er tilfelle eller ei. Det forteller jordmødre som har sluttet i jobben. Som ikke ville være med på pengejakten lenger.

Traumatiserte medsøstre

Et enkelttilfelle, har jeg tenkt om min første fødsel. Helt til jeg begynte å snakke med mine medsøstre. Jeg er velsignet med sterke kvinner i livet mitt, nylig ble fødsel tema da vi var samlet. Alle unntatt én hadde traumer fra sin første fødsel. Hun som ikke var traumatisert? Hun har født alle sine barn hjemme.

Rundt bordet ble det fortalt om unødvendige intervensjoner, om stress, frykt og distanse til den iboende fødekraften. Men vi var lønnsomme som få!

Dramatiske fødsler får følgefeil. Fødselsdepresjon. Problemer med amming. Traumer. Forstyrrelser i tilknytningen mellom mor og barn. Dét er neppe lønnsomt i det lange løp. Men helhetstanke er tydeligvis ikke å forvente fra fødestuen heller.

Jeg er ikke alene om å være forbannet og lei meg.

Handlekraft

Jeg er ikke alene om å være forbannet og lei meg, sosiale medier flommer over av kvinner som deler sine erfaringer fra ABC.

Jordmødrene på ABC skriver på Facebook:

– Vi jordmødre på ABC er rystet. Ikke bare for alle jordmødrene som blir fratatt muligheten for å jobbe helhetlig og ivareta den fysiologiske fødselen, men mest av alt for fødekvinnene. Vi har opplevd utallige naturlige fødsler og fødekvinner som har fått oppleve noe av det største man kan oppleve i livet. At ledelsen på OUS nå stenger dørene og nedlegger et velfungerende tilbud er en tragedie.

Derfor er det ikke annet enn imponerende at jordmødrene i coctailen av følelser allerede klarer å se framover. Sammen har de startet Min Fødsel og vil i løpet av 2023 tilby hjemmefødsel og fødsel på frittstående fødestue i Oslo og omegn, privat. Her vil filosofien og visjonene fra ABC videreføres.

LES OGSÅ  Akupunktur – nyttig verktøy for gravide kvinner?

Det kaller jeg kvinnekraft! Tusen takk for alt, ABC. Til politikerne gir jeg langefingeren.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner