Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2010 > Sukkerfrie julegodter

Sukkerfrie julegodter

Jula er gjerne forbundet med mye god mat – både feit og søt. Det feite passer perfekt inn i en sunn livsstil, men dette gjelder dessverre ikke det søte. Eller? Vi gir deg oppskriftene som gjør at du også kan kose deg med litt av det siste.

Tekst Kenn Hallstensen og Anne Lene Johnsen    Oppskrifter Kenn Hallstensen og Nora Sebesta Hvalstrand     Foto Agurtxane Concellon og Nora Sebesta Hvalstrand


Kenns kaker

Noen kan føle at de ikke trenger søtningsstoffer i oppskriftene under, men vi har valgt å bruke stevia og erytritol (Sukrin®), som må sies å være de beste alternativene. Selv om stevia ikke er sluppet helt fritt enda, er det likevel forholdsvis lett å få tak i, og det er mye som tyder på at det snart blir å få kjøpt i norske butikker. Erytritol får du tak i under varemerket Sukrin®. De som ønsker en enda søtere smak, kan for eksempel skifte ut 86 prosent kakaosjokolade med en variant med 70 prosent.

Kokosmuffins

 250 g mandler
130 g kokosmasse
4 egg, ikke for små
1 ts bakepulver
50 g Sukrin®
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
50 g kakaosjokolade, minst 80 %
Kokosmelk

Mandler og kokosmasse finmales i kjøkkenmaskin. Bland inn eggene og resten av ingrediensene utenom sjokoladen. Kakaosjokoladen kan legges i vannbad før den blandes inn i deigen, men det er like godt bare å grovhakke den sammen med resten av ingrediensene. Det enkleste er å kjøre den i kjøkkenmaskinen sammen med resten av deigen. Tilpass deigkonsistensen med kokosmelk. Vil du ha muffinsene søtere, kan stevia erstatte Sukrin® eller brukes i tillegg. Ha deigen i muffinsformer og steik på 180 grader i 18-20 min. Totalt 3200 kcal og 780 g.

Næringsstoff

Annonse:

Vekt

Per 100g

Vektfordeling

Energi%

Protein

97

12,4

1

12

Fett

287

36,6

3

81

Karbohydrater

45

7,1

0,6

7

Brownies

225 g mørk sjokolade, minst 80 %
225 g smør
Frøene av en vaniljestang (eller 2 ts vaniljeekstrakt)
½ dl sterk kaffe
100 g Sukrin®
3 egg – vispet
150 g malte mandler
100 g hakkede valnøtter og/eller hasselnøtter

Smelt sjokolade og smør sammen med kaffen på svak varme i en tykkbunnet kjele. Ta kjelen av varmen, rør inn vaniljeekstrakt eller knuste vaniljefrø og Sukrin® inn i sjokoladerøra og la det avkjøle. Visp eggene inn i røra. Bland i mandelmelet og valnøtter/hasselnøtter. Ha røra over i mange små former – 7-10 cm i diameter og ca. en cm tjukkelse. Steik kakene på 170 grader i 10-15 minutter. Smør kan erstattes med kokosfett, klarnet smør eller ghee. Totalt 4950 kcal og 1040 g.

Næringsstoff

Vekt

Per 100g

Vektfordeling

Energi%

Protein

91

8,7

1

8

Fett

477

45,8

5,3

87

Karbohydrater

67

6,5

0,3

5

Mandeldrøm

3 store egg
75 g SukrinMelis®
125 g malte mandler
50 g kakaosjokolade, 86 %

Egg og melis piskes til stiv eggedosis. Finmalte mandler og smeltet sjokolade røres forsiktig i. Stekes i rund form 150 grader i 40 min på nederste rille. Avkjøles i formen. Kan spises som den er eller med krem og eventuelt bær. Totalt 1350 kcal og 430 g.

Næringsstoff

Vekt

Per 100g

Vektfordeling

Energi%

Protein

53

12,4

1

16

Fett

115

26,6

2,2

77

Karbohydrater

22

5,1

0,4

7

Kanelkuler

175 g mandler
1 ss kanel
60 g Sukrin®
3 eggehviter – piskes stive

Bruk en kjøkkenmaskin til å finmale mandlene og ha deretter i Sukrin® og kanel. Bland til slutt i de piskede eggehvitene og trill deigen til kuler, som settes på plate med bakepapir. Press dem flate med en gaffel eller steik dem som de er på 150 grader i 20-30 minutter. Sukrin® kan skiftes ut med ¼-½ ts stevia. Totalt 1150 kcal og 330 g.

Næringsstoff

Vekt

Per 100g

Vektfordeling

Energi%

Protein

46

14

1

16

Fett

98

29,6

2,1

78

Karbohydrater

18

5,6

0,4

6

Konfekt

100 g kokosfett
100 g kakaosjokolade, minst 80 %
50 g myseproteinpulver
25 g appelsinskall, finraspet
¼-½ ts stevia

Smelt kokosfett og sjokolade i hvert sitt vannbad. Hell forsiktig kokosfettet i den smeltede sjokolademassen under stadig omrøring og bland deretter i det oransje appelsinskallet, stevia og proteinpulver. Ha massen over i små konfekt- eller muffinsformer og sett kjølig. Oppbevares kjølig eller fryses. 1700 kcal og 280 g.

Næringsstoff

Vekt

Per 100g

Vektfordeling

Energi%

Protein

49

17,7

1

12

Fett

156

56,3

3,2

83

Karbohydrater

24

8,5

0,5

5

Nøttekuler

100 g kokosfett
100 g kakaosjokolade, minst 80 %
¼-½ ts stevia
100 g mandler, grovhakkete
50 g valnøtter, grovhakkete

Smelt kokosfettet og sjokolade i hvert sitt vannbad og hell deretter kokosfett over i den smeltete sjokolademassen under stadig omrøring. Bland inn stevia og halvparten av de grovhakkede nøttene/mandlene. Når massen begynner å stivne, ruller du sjokoladekuler som til slutt rulles i resten av de hakkete nøttene/mandlene. Oppbevares kjølig eller fryses. For å gjøre kulene mer ”eksklusive” kan du pakke dem inn i konfektpapir eller cellofan. Inneholder 2480 kcal og veier 350 g.

Næringsstoff

Vekt

Per 100g

Vektfordeling

Energi%

Protein

37

10,5

1

6

Fett

244

69,4

6,6

89

Karbohydrater

31

8,8

0,8

5

Kokos-makroner

250 g kokosmasse, usøtet
75 g SukrinMelis®
¼ ts vaniljesukker
5 eggehviter

Pisk eggehvitene til stivt skum. Rør forsiktig inn melis, kokosmasse og vaniljesukker. Dekk stekeovnsplater med bakepapir. Sett deig i topper på platen med to spiseskjeer. Stekes midt i ovnen på 150 grader i 15-20 minutter.

Næringsstoff

Vekt

Per 100g

Vektfordeling

Energi%

Protein

31

6,5

1

7

Fett

164

34,5

5,3

86

Karbohydrater

30

6,3

1

7

Kjerstis ostekake

Bunn:
300 gram malte mandler
6 stivpiskede eggehviter
½ ts steviapulver
1 ts kanel

Bruk en kjøkkenmaskin til å finmale mandler. Ha i steviapulver og kanel før de stivpiskede eggehvitene blandes forsiktig inn. Stekes på 160 grader i rund springform ca. 1 time (litt mindre for en ”seigere” bunn). Ønsker du tynnere bunn, kan for eksempel 100 g av mandlene fjernes. Bruk bakepapir. Tas ut og avkjøles, og legges deretter på et fat med kanten av springformen rundt.

Fyll, gelé:
1,5 dl vann
3 ts gelatinpulver (naturell)
ca. 100 gram presset sitronsaft
½ ts steviapulver

Lag gele og la den kjølne uten at den stivner.
Resten av fyllet:
3 dl kremfløte

300 g rømme (lettrømme om du vil ha syrligere smak)
1 beger Philadelphiaost, naturell
½ ts steviapulver

Pisk kremfløten stiv i egen bolle. Rør rømme og Philadelphiaost sammen med steviapulver og bland inn den kalde gelevæsken før du til slutt blander inn den stivpiskede kremen. Hell massen oppå mandelbunnen i springformen og la den stå 30-60 minutter før den flyttes. Oppbevares i kjøleskap natten over – minst 4-6 timer. Pynt gjerne før servering med kiwi eller friske bær. Denne kaka er en suksess i mange selskaper, både blant store og små.

Næringsstoff

Vekt

Per 100g

Vektfordeling

Energi%

Protein

120

7,7

1

10

Fett

443

28,5

3,7

85

Karbohydrater

59

3,8

0,5

5


Noras nydelige

Nora Sebesta er en ung mamma med lidenskap for næringsrik mat og ikke minst sunne desserter! Nora jobber for tiden med å ferdigstille en bok om næringsrike ”steinalderdesserter” frie for hvitt sukker, hvitt mel og margarin. Her får du en tjuvstart på noen av hennes julegodttips. Mens vi venter på boka finner vi flere av oppskriftene hennes på www.naturligsott.blogspot.com. 

Marsipankuler med sjokoladetrekk

Disse marsipankulene er fantastisk gode. Hovedingrediensene er mandler og sjokolade, og det blir ekstra godt fordi vi lager alt fra bunnen av. Gir omlag 30 kuler

Marsipan
250 g skåldede mandler (disse skal helst bløtlegges over natten først)
1/2 - 1 eggehvite
3 ss SukrinMelis®, 4 ts agavenektar eller annet naturlig søtningsmiddel

Kok opp vann og ta kjelen av plata, tilsett mandler og la dem ligge til skallet begynner å løsne. Fjern skallet fra mandlene, tørk dem godt (eventuelt i ovnen eller i en dehydrator) og mal dem med en kjøkkenmaskin. Tilsett deretter søtningsmiddel og eggehvite gradvis til du oppnår ønsket konsistens (ikke for klissete). Kna godt og trill marsipanen til passende kuler.

Sjokoladetrekk
50 g kakaomasse
30 g kakaosmør
1 ss SukrinMelis®, 2 ts sirup eller annet naturlig søtningsmiddel

Smelt kakao og kakaosmør i vannbad før du rører inn søtningsmiddel (sikt eventuelt inn kakaoen dersom du benytter kakao i pulverform). La sjokoladen stå til den har kjølt seg ned og konsistensen tykner.

Dypp kulene i sjokoladen og sett dem kaldt til sjokoladen har stivnet. Vend eventuelt kulene i oppraspet kokosnøttkjøtt eller finhakkede mandler.

Næringsstoff

Vekt

Per 100g

Vektfordeling

Energi%

Protein

64

15

1

12

Fett

194

45,1

3

81

Karbohydrater

41

9,6

0,6

7

Kransekakestenger

Kransekakestenger er rett og slett stekt marsipan og er noe av det beste som finnes. I denne oppskriften er raffinert sukker byttet ut med en dæsj SukrinMelis®, så nå er det bare å hive innpå.

250 g mandler (disse skal helst bløtlegges over natten først)
50 g SukrinMelis®
2 eggehviter

Framgangsmåten når vi skal lage kransekakestenger, er den samme som når vi lager marsipan: Kok opp vann og ta kjelen av plata, tilsett mandler og la dem ligge til skallet begynner å løsne. Fjern deretter skallet fra mandlene, tørk dem godt (eventuelt i ovnen eller i en dehydrator) og mal dem med en kjøkkenmaskin. Tilsett deretter søtningsmiddel og eggehvite gradvis til du oppnår ønsket konsistens (ikke for klissete). Kna godt og sett deigen kaldt, gjerne natta over. Trill deigen til passe tykke pølser og stek dem i godt smurte kransekakeformer (eller løse) på 200 grader på midterste rille i ca. 10 minutter til de har fått en lett gyllen farge. Vent til stengene har blitt kalde før du tar dem ut av formene – pynt med melisglasur, sjokolade eller gjør som meg – spis dem som de er.

Næringsstoff

Vekt

Per 100g

Vektfordeling

Energi%

Protein

49

15,5

1

15

Fett

112

34,4

2,3

79

Karbohydrater

18

5,8

0,4

6

Sjokolade med kokosfett og appelsinskall

Denne sjokoladen lages på samme måte som delfiakake: 50 prosent kokosfett og 50 prosent sjokolade. Sammen med raspet appelsinskall og hasselnøtter gir sjokoladen en fantastisk smak av jul.

100 g kokosfett
100 g kakao
1 egg
1-2 ss SukrinMelis®  eller annet naturlig søtningsmiddel
Appelsinskall fra 2 økologiske appelsiner à ca. 120 g
50 g grovhakkede hasselnøtter (disse skal helst bløtlegges over natten og tørkes først)

Smelt kokosfett og kakao i vannbad (sikt eventuelt inn kakaoen dersom du benytter kakao i pulverform) og pisk deretter eggedosis av egg og SukrinMelis® før du rører inn smeltet sjokolade- og kokosblanding. Finrasp appelsinskall og grovhakk nøtter som blandes inn i sjokoladen. Hell sjokoladen i sjokoladeformer, små muffinsformer eller i en liten brødform med bakepapir. Settes kaldt til sjokoladen har stivnet.

Næringsstoff

Vekt

Per 100g

Vektfordeling

Energi%

Protein

37

10,7

1

9

Fett

160

45,6

4,3

86

Karbohydrater

23

6,5

0,6

5

You may also like
Muggsoppgifter i innemiljøet
Myseprotein
Bikarbonat
Kollagen

Legg igjen et svar

Bitnami