Skip to main content

Bridgeskolen: Svar på åpning 1NT

Når makker åpner med 1NT, vet du allerede veldig mye om hånden. Det er en veldig beskrivende åpningsmelding som forteller en hel del: Den viser 15-17 HP og en jevnt fordelt hånd med ingen renons, ingen singleton og maksimalt én dobbelton. Nå er det relativt lett for deg å vurdere hvilken kontrakt dere bør satse på, og du kan velge å slå av ved å passe eller melde en svak melding, invitere til utgang eller melde/kreve til utgang. Det kan også tenkes du har så sterke kort at dere skal spille slem, men det ser vi bort fra i akkurat denne leksjonen.

Her er et vanlig og godt meldesystem etter åpning 1NT:

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Når du har en balansert hånd:

Dere skal sannsynligvis spille NT-kontrakt, men på hvilket nivå?

Du har: 


Du melder:

0-7 HP (svak hånd)

Pass! Dere kan ikke klare en utgang, makker har ikke mer enn 17HP.

8-9 HP (invitthånd)

2NT for å invitere til utgang. Makker skal melde 3NT med 16 gode eller 17 HP

10-16 (sterk hånd)

3 NT – du vet at dere har nok til sammen til å spille utgang, så meld den!

LES OGSÅ  Bridgeskolen: Den første meldingen

Når du har en ubalansert hånd:

Hvis du har en ubalansert hånd, kan det tenkes dere skal spille farge-/(trumf)kontrakt istedenfor en grandkontrakt. Det er fordi det ofte er flere stikk med trumf enn uten, siden man da kan bruke trumf på den ene hånden til å trumfe med i tillegg til at man får for trumfen på den andre hånden. Dere bør spille fargekontrakt hvis svarhånden enten er svak, eller hvis dere har fargetilpasning, spesielt i major. NB: En ”ubalansert hånd” kan godt være 5-3-3-2 hvis 5-kortsfargen er en major! Slike ubalanserte hender forteller vi om ved å bruke overføringer. Å overføre vil si at du melder en annen farge (fargen under) enn den du har. Med dette ber du makker melde ”din” farge. Fordelen med dette er at det blir den sterke hånden, den som har åpnet med 1NT, som blir spillefører.

Du har: 

Du melder:

Svak hånd med minst 5 hjerter

Overfører til hjerter ved å melde 2?

Svak hånd med minst 5 spar

Overfører til spar ved å melde 2?

(I begge tilfellene melder makker fargen han blir ”bedt om”, og du passer.)

Invitthånd med 5-korts major

Overfører til majorfargen og melder deretter 2NT for å vise invitthånd med 5-korts major.

Invitthånd med 6-korts major

Overfører til majorfargen og melder deretter 3NT for å vise kravhånd med 5-korts major. Makker kan nå justere kontrakten til 4 i din major hvis hun har støtte.

Sterk hånd med 6-korts major

Overfører til majorfargen og melder deretter 4 i majorfargen.


Som du ser, er ikke meldingen 2? med som svaralternativ. Denne meldingen er reservert til noe annet som vi kommer til i neste nummer. 

 

Neste gang: Stayman – spørsmål etter major.

LES OGSÅ  Brideskolen: Hvordan melder vi andre NT-hender (enn 1 NT)?


Et spill for deg som er litt dreven

Du har kommet i 6? på Syds hånd med disse kortene:

? KD7

? ED5

? E84

? D962

? E106542

? K7

? 962

? E10

Utspill: ?3: Med 6 sparstikk, 3 hjerterstikk, et ruterstikk og et kløverstikk har du 11 sikre. Hvor kommer det siste fra? Med ruter ut mister du muligheten til å teste kløverfargen for å sette opp ekstra stikk her. Du har dermed 2 alternativer:

Enten spille 3 runder hjerter etter å ha tatt for kløver ess, kaste en kløver på hånden, og trumfe to kløver mens du håper kongen sitter dobbel eller tredje. Men det er en bedre måte:

Stikk utspillet med esset. Hvis ?Kn sitter i Vest og ?K i Øst, kan du spille 6 runder spar og kaste en ruter og to kløver i bordet, og tre ganger hjerter, hvor du kaster en ruter på hånden. Da er du nede i denne posisjonen: 

? –

? –

? 8

? D9

? –

? –

? 9

? E10

Nå frir du deg med ruter. Hvis Øst kommer inn, må han nå spille kløver fra kongen, mens hvis Vest kommer inn, må han spille kløver fra knekten. Uansett vinner du nå kontrakten.

NB: Pass på å følge med på hva de kaster: Har Vest kastet seg ned på single ?Kn, kan du spille damen fra bordet. Likeens: Har Øst singlet?K, spiller du kløver fra bordet til esset. Verdensmesterklasse!


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner