Skip to main content

Tenk smartere og raskere

Dave Asprey (f. 1973), forfatter av boka The Bulletproof diet (2015),1 har skrevet en ny bok kalt Head strong om hvordan man kan forbedre sin kognitive ytelse på to uker.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Dag Viljen Poleszynski     Foto Shutterstock

Tenk smartere og raskere / 2017 / Helsemagasinet vitenskap og fornuftForfatter: Dave Asprey
Tittel: Head strong
Utgiver: HarperCollins Publishers, New York
Utgivelsesår: 2017 (innbundet, 337 sider)
ISBN: 978-0-06-265241-6
Pris: kr 220 (vof.no)

Boka  viderefører hans tanker om hvordan man kan bedre ytelsen ved hjelp av hans spesielle variant av høyfettkosthold – Bulletproof-dietten – kombinert med oppdatert og ny informasjon om hvordan vi kan øke hjernekapasiteten. Nøkkelen er det han kaller ”biohacking”, som innebærer å ta i bruk naturlige metoder for oppgradere eller bedre vår hjernekapasitet slik at vi tenker raskere og lettere.


Hvem vil vel ikke ønske å fungere bedre i hverdagen, å lære raskere, få bedre hukommelse og yte best mulig med den hjernen vi har? Aspreys oppskrift kan ikke gjøre alle til genier, men de som følger hans råd, kan ha berettiget håp om å få litt høyere IQ og bli mer effektive på jobben og hjemme.

Stor detaljrikdom

Aspreys usedvanlig veldokumenterte bok har tre hoveddeler. Del I har fire kapitler; det første starter med beskrivelsen av hans karriere i Silicon Valley, Californias og en av verdens fremste miljøer innen teknologi og data. Med en bachelor i informasjonsteknologi ledet han før han var fylt 30 år et selskap verdsatt til nærmere 300 millioner kroner. Samtidig var han rådgiver for IBM og studerte til en MBA ved Wharton Business School – en av de mest prestisjefylte universitetene i USA. Selv om han hadde ansvar for millioner av dollar, var han overvektig og ute av form med kronisk ”hjernetåke” og tretthet. Han var glemsk, led av humørsvingninger og var sugen på søtt. Dette fikk ham til å søke etter løsninger for å fungere bedre, og han fant blant annet en bok om hvordan han kunne bedre hjerneaktiviteten. Desperat oppsøkte han en klinikk for å måle hjerneaktiviteten med injisering av radiomerket glukose i blodet og skanning. Til hans forskrekkelse viste hjernebarken svært lav aktivitet. Dette utløste en 17 års søken – ved hjelp av egenforsøk og studier – etter hvordan han kunne få hjernen til å yte maksimalt og kroppen til å lege seg selv.

LES OGSÅ  Viktig bok om epilepsi og ketogene kosthold

Etter omlegging av livsstilen tok Asprey sin MBA med glans og opprettet i 2013 Bulletproof 360, Inc. og Bulletproof Nutrition Inc. i 2014. Sistnevnte selskap produserer/selger alt fra økologisk, muggsoppfri kaffe og MCT-oljer til bøker og tilhørende produkter.2 Head strong inneholder et program for å hjelpe dem som er villige til å bruke to uker av sitt liv på et helhetlig program som kan endre deres liv, og en rikholdig vitenskapelig litteratur underbygger programmet.

Kapittel 2 forklarer at nøkkelen til økt velvære og kognitiv klarhet er at alle cellenes millioner av mitokondrier fungerer (se egen artikkel) optimalt og kapittel 3 hvordan man kan stimulere hjernen til å nydanne nerveceller. Kapittel 4 gjennomgår vitenskapelig litteratur som kobler kronisk inflammasjon (opphovning) til sykdom og nedsatt hjernefunksjon, inkludert Alzheimers sykdom, hukommelsessvikt og andre kognitive problemer. Han diskuterer årsaker som lite søvn, miljøgifter, lysforurensning, næringsfattig mat, ubalanse i tarmen og ”dødt” vann. Samtidig viser han hvordan man kan dempe betennelse ved hjelp av blant annet korte fettsyrer som vedlikeholder blod-hjerne-barrieren, slik som butyrat (smørsyre) fra (økologisk) smør, ulike avgiftningsstrategier, lysterapi og bruk av strukturert vann (EZ-vann).

Konkrete anbefalinger er å endre kostholdet ved å kutte drastisk ned på karbohydratinntaket, gå barfot utendørs, nyte UV-lys fra sola og ta i bruk infrarødt lys, jordingsmatte i senga og å ta regelmessig badstue.

Hjernen – fra glukose til ”superbrensel”


Del II gjennomgår hvordan man kan få kontroll over hjernen med bruk av ”superbrensel” (kapittel 5), matvarer man bør unngå (kapittel 6), hvilke giftstoffer man bør unngå og hvordan man kan bli kvitt dem (kapittel 7), hjernens reaksjon på lys, luft og kulde (kapittel 8) og betydningen av søvn, meditasjon og tilpasset trening (kapittel 9).

LES OGSÅ  Kognitiv funksjon svekkes allerede fra 40-årene

Asprey advarer mot LED og mye blått lys fordi de ødelegger mitokondriene og anbefaler blant annet røde lyskilder og solbriller som filtrerer bort blått lys fra spekteret. I tillegg diskuterer han  hvordan kuldeterapi kan stimulere kroppens varmeproduksjon – for eksempel ved hjelp av gradvis lengre opphold i kaldt vann (bad, dusj). Asprey sammenlikner vekttrening, utholdenhetstrening og intervalltrening, samt hvordan man kan bruke vibrasjonsteknologi for å danne mer EZ-vann i kroppen, eventuelt å hoppe på en mini-trampoline.

Han advarer mot overtrening og foreslår en enkel pusteøvelse som kan stimulere hjernen til bedre ytelse: pust inn i 5 sekunder, hold pusten i 5 sekunder til, pust ut i  fem sekunder – og gjenta 5 ganger – totalt 1 minutt og 40 sekunder.

Toukersprogram for skarpere hjerne

Del III gir detaljene i to-ukersprogrammet for en mer effektiv hjerne. Kapittel 10 omhandler hvilket brensel som fungerer best. Det er ikke glukose, men mettet fett, særlig det som består av korte og mellomlange fettsyrer som finnes i smør og kokosolje. Poenget er å komme i ketose, siden ketoner er et mer effektivt brensel for hjernen (se egen sak) enn glukose, en tilstand som gjør at man aldri mer opplever at hjernen ikke fungerer på grunn av mangel på sukker. Hans råd om kilder til protein, fett, urter og krydder kan vi bare applaudere; det samme gjelder listene over gunstige grønnsaker, frukter/bær og nøtter. Oppskriftene inneholder en rekke Bulletproof™-produkter, som han har utformet for å gi maksimal effekt på hjernen.

Kapittel 11 diskuterer optimal bruk av lys, negative virkninger av mobilstråling, tiltak for bedre søvn, beskyttelse mot ”søppellys” og hvordan man kan bruke naturlig lys optimalt gjennom døgnet og mye mer. Trening stimulerer hjernen, men noen metoder er bedre enn andre. Asprey anbefaler rolig mosjon 3–5 ganger og en 300–400 meters spurt en gang hver uke, en ukentlig trening med vekter bestående av 5 basisøvelser, gode råd for bedre søvn og bruk av kaldtvann for avkjøling og forberedelse til god søvn. Han gir en rekke gode råd om ritualer før sengetid, inkludert å innta en spiseskje uraffinert honning og å foreta pusteøvelser…

LES OGSÅ  Omtale av En fet hemmelighet

Kapittel 12 gjennomgår kosttilskudd som kan bedre hjernefunksjonen med indikert dosering og tidspunkt på døgnet de best kan inntas, fordelt på moderat, middels og maksimal effekt. Kapittel 13 avslutter med tiltak for viderekomne, slik som bruk av magnetfeltmatte, å sove på ”spikermatte”, bruk av hyperbar oksygenterapi og elektromedisinske apparater. Han diskuterer ozonterapi, kuldeterapi, sauna med infrarødt lys, bruk av minitrampoline eller et vibrasjonsapparat, jording og ”smarte” medikamenter som piracetam (Nootropil i Norge, respektpliktig3), hvordan man kan trene øyne og ører og – for de mest avanserte – bruk av stamcelleterapi.

Konklusjon

Boka har 25 siders noter med vitenskapelig litteratur for hvert kapittel og et fyldig stikkordregister på 13 sider. Vi er imponert over at Asprey klarer å framlegge vanskelig faglitteratur på en så forståelig måte. Hans konkrete forslag er forbilledlige når det gjelder å forklare hvordan de fleste av oss kan få en hjerne som fungerer bedre, samtidig som vi holder kroppen slank med fysisk ytelse på topp. Abonnenter som ønsker å vite mer, kan bruke søkefunksjonen på vof.no for å finne utfyllende artikler om de fleste temaene Asprey omtaler.

Kilder:

1.  Mysterud I. ”Skuddsikkert” kosthold med lite karbohydrat og mye fett – og kaffe. VOF 2015; 6 (8): 74–7.

2.  https://www.bulletproof.com/about-us

3.  https://no.wikipedia.org/wiki/Piracetam


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner