Skip to main content

Tinnitus grunnet mobiltelefonbruk

Forekomsten av øresus (tinnitus) øker i befolkningen i industrialiserte land. Støyindusert hørselstap, hodeskader og medikamenter som er giftige for øret, er noen kjente årsaker til lidelsen, men forklarer ikke alt. Årsaken til en betraktelig andel av pasientenes plager er ukjent. En ny, østerriksk studie avdekker at stor og langvarig bruk av mobiltelefon kan være en hittil ukjent faktor. Hundre pasienter med tinnitus der årsaken var ukjent, ble sammenliknet med en kontrollgruppe uten øresus. Risikoen for å utvikle tinnitus var økt for pasienter som hadde brukt mobiltelefon i mer enn fire år.

Forskerne mener at det er lav sannsynlighet for at den økte risikoen forbundet med mobiltelefoni, skyldtes tilfeldigheter. I artikkelen diskuterer de en rekke mulige forklaringer på hvordan slik stråling kan gi tinnitus, bl.a. at sentrale deler av ørets indre deler absorberer mye av energien fra mobiltelefoner. Den nye studien underbygger tidligere anekdotiske rapporter som forbinder tinnitus med mobiltelefonbruk, men peker på at mer forskning trengs før man kan si sikkert hvorvidt dette dreier seg om en årsakssammenheng. IM

Kilde:Hutter H-P, Moshammer H, Wallner P mfl. Tinnitus and mobile phone use. Occup Environ Med 2010 (doi: 10.1136/oem.2009.048116).

LES OGSÅ  Helse i en trådløs verden

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner