Skip to main content

Ufruktbar mann? Tenk fettsyrer!

Ny forskning viser at ufruktbare menn kan ha lavere konsentrasjoner av omega-3-fettsyrer i sædcellene enn menn som kan få barn.

Tekst Iver Mysterud  

Fruktbarhetsproblemer rammer rundt 10-15 prosent av par i reproduktiv alder. I én av fire tilfeller skyldes problemene dårlig sædkvalitet. Årsaken til menns ufruktbarhet er ofte ukjent.

Miljøet rundt sædcellene, inkludert sædvæsken, antas å spille en viktig rolle for deres bevegelighet. Omega-3-fettsyrer er en viktig del av alle cellemembraner, og fettsyrene som inngår i sædcellers membraner, er viktig for mobiliteten og fleksibiliteten til sædcellene og for en vellykket befruktning. Forskning har påvist høyere konsentrasjoner av omega-3-fettsyra dokosaheksaensyre (DHA) i normale enn i unormale sædceller. Dette var bakgrunnen for at iranske forskere ønsket å undersøke nivåene av omga-3- og -6-fettsyrer i blodet og spermiene til fruktbare og ufruktbare menn.

I den aktuelle studien sammenliknet 82 ufruktbare menn hvor årsakene til problemene var ukjent, med 78 fruktbare menn. Forskerne målte innholdet i sædcellene og blodet av tre omega-3-fettsyrer: DHA, eikosapentaensyre (EPA) og alfalinolensyre – og to omega-6-fettsyrer: Linolsyre og arakidonsyre.

De fruktbare mennene hadde høyere nivåer av omega-3-fettsyrer både i blodet og sædcellene sammenliknet med dem som hadde fruktbarhetsproblemer. Forholdet mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer (summen av forskjellige omega-6- delt på summen av alle omega-3-fettsyrer) var høyere hos de ufruktbare (14,8 ganger mer omega-6-fettsyrer) enn de fruktbare (6,3 ganger mer omega-6-fettsyrer). I tillegg var nivåene av arakidonsyre høyere og summen av EPA og DHA (den såkalte omega-3-indeksen) lavere hos de ufruktbare enn hos de fruktbare. Forskerne regnet også ut forholdet mellom arakidonsyre og DHA (arakidonsyre delt på DHA) og arakidonsyre og EPA. Jo mer arakidonsyre det var i forhold til DHA og til EPA, dess lavere antall sædceller ble funnet i sæden, desto dårligere var bevegeligheten til spermiene, og desto flere skader ble det funnet på sædcellene.

LES OGSÅ  Mer omega-3-fettsyrer i økologisk kjøtt

Konklusjon

Alt i alt var det lavere nivåer av omega-3-fettsyrer hos dem som hadde fruktbarhetsproblemer enn dem som var fruktbare. Dette indikerer at det kan være behov for å utføre kontrollerte, kliniske forsøk med ufruktbare menn hvor man gir tilskudd av omega-3-fettsyrer der hvor årsakene er ukjent. Inntil dette er gjort har menn med fruktbarhetsproblemer lite å tape på selv å øke inntaket av omega-3-fettsyrer (fet fisk, tran, omega-3-tilskudd), eventuelt kombinert med å redusere inntaket av omega-6-fettsyrer (margariner, soyaolje, solsikkeolje).

Generelt får mange i seg for lite omega-3-fettsyrer, samtidig som vi spiser for mye omega-6-fettsyrer i forhold til omega-3-fettsyrer. I fortidsmiljøet fikk man i seg et noenlunde likt forhold mellom de to fettsyrene, eventuelt noe mer omega-6-fettsyrer. Ved å nærme seg fortidens inntak kan også en rekke andre helseplager enn ufrivillig barnløshet forventes å bli bedre. Dette gjelder bl.a. flere psykiske lidelser (som depresjon og bipolar lidelse), atferdsproblemer (som AD/HD) og kroniske lidelser (som hjerte- og karsykdommer).

Kilde:

Safarinejad MR, Hosseini SY, Dadkhah F mfl. Relationship of omega-3 and omega-6 fatty acids with semen characteristics, and anti-oxidant status of seminal plasma: A comparison between fertile and infertile men. Clinical Nutrition 2010; 29: 100-5.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner