
Valnøtter mot tykktarmskreft
Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!
Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!
Valnøtter inneholder en rekke biologisk aktive stoffer som beskytter mot kreftutvikling. Forskere fra USA har på den bakgrunn testet effekten av å spise hele valnøtter på forsøksmus. I første forsøk fant de en moderat reduksjon i antall svulster hos mus som fikk et standardkosthold som inneholdt 9,5 prosent valnøtter (15 % av totalt fettinntak). Det andre eksperimentet viste en markant reduksjon i antall svulster hos mannlige mus som fikk en annen type kosthold med sju prosent valnøtter (10,5 % av totalt fettinntak). Høyere inntak av valnøtter ga ingen ytterligere hemming av kreftutvikling, noe som indikerer at det kan finnes et optimalt nivå for inntak av valnøtter når det gjelder å forebygge kreft.
Siden kostholdet er vist å kunne påvirke tarmfloraen, testet forskerne avføringsprøver av mus som inntok et såkalt middelhavskosthold. Behandling med kreftframkallende stoffer reduserte mangfoldet og mengden mikrober i tarmfloraen, særlig hos hannmus, som var mer følsomme for miljøendringer. Videre analyser fant at spesifikke grupper bakterier korrelerte med eksponering for kreftframkallende stoffer med inntak av valnøtter eller av begge variabler. Det var klar korrelasjon mellom visse bakteriegrupper og tilstedeværelse og antallet av svulster.
Samlet indikerer resultatene at valnøtter til en viss grad kan beskytte tykktarmen mot kreft, noe som delvis ser ut til å skyldes at valnøtter endrer tarmfloraen. Om disse musestudiene er direkte overførbare til mennesket, er ikke undersøkt. IM
Kilde:
Nakanishi M, Chen Y, Qendro V mfl. Effects of walnut consumption on colon carcinogenesis and microbial community structure. Cancer Prevention Research 2016; 9: 692–703. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27215566