Skip to main content

Dansk pioner lager økologisk sertifiserte oljer og naturmidler

Kurt Weinreich (f. 1936) har i 40 år ønsket å tilby produkter som skal oppfylle de grunnleggende kravene til næringsstoffer vi bør tilføre daglig. Hans visjon er å bruke naturens muligheter til å skape og vedlikeholde optimal biologisk balanse for hver enkelt. Han grunnla, eier og leder det danske selskapet Din Sundhed, en liten, meget effektiv økologisk produsent og distributør av helsekostprodukter med hovedvekt på essensielle fettsyrer.

Tekst og foto Birthe Storaker

Kurts historie som helsekostentusiast starter i Polen midt på 1980-tallet, da han jobbet med kjøp og salg. Han erfarte gjennom sitt arbeid at ikke alle øst for ”jernteppet” hadde penger til medikamenter og ble nysgjerrig på hva de brukte for å styrke og helbrede kroppen. De som ikke hadde penger til apotekvarer , brukte det de fant i naturen basert på gamle erfaringer. For å lære mer oppsøkte han mange som drev med naturlig helbredelse. Han ønsket å finne ut hvem som lagde naturprodukter og hva de besto av. Et viktig motiv bak denne interessen var ønsket om å hjelpe en kjær venn som led av en uhelbredelig hudsykdom. Legene hadde fortalt at hun maksimalt ville leve til hun ble 45 år gammel, noe Kurt ikke ville godta. Hun ble derfor «prøvekanin» på naturmidler og etter hvert oljene fra DinSundhed siden oppstarten og er nå fylt 63 år.

Utviklingen av oppskrifter på økologiske oljer startet på 90-tallet. Kurt samarbeidet med selskapet Agro-pharm SA, som hadde markedets mest avanserte presse til å ekstrahere blant annet linfrø- og kjempenattlysolje. Pressen framstilte oljene i et oksygenfritt miljø og lagde et startprodukt med meget god kvalitet, hvilket vil si at oljene var lite oksidert (se egen ramme).

Ny fabrikk i Danmark

Kurt jobbet med å framstille og markedsføre disse oljene blant annet i Danmark, men på grunn av begrenset pressekapasitet stoppet produksjon av linfrøolje helt i 2004. Han fortsatte derfor alene for å få til produksjon av linfrøolje i Danmark, England og Polen. Det var en oppgave med store utfordringer blant annet fordi linfrøolje er særlig følsom for påvirkning av oksygen og harskner veldig raskt. De vitenskapelige og tekniske oppgavene som måtte løses, gjorde det nødvendig å opprette en helt ny fabrikk for å produsere fettsyrer.

Kurt jobbet i 10 år for å komme fram til de mest optimale kombinasjonene av omega-3-fettsyrer fra planteriket og utviklet en serie produkter tilpasset ulike behov. Samtidig planla han å bygge en egen fabrikk som kunne framstille dem. I 2012 sto fabrikken ferdig i Ejstrupholm midt på Jylland, like ved Billund. Fabrikken har egne maskiner for å lage oljeblandinger med optimal sammensetning og kvalitet og et topp moderne laboratorium med spesialkompetanse på målinger av peroksid- og anisidinverdier og sammensetningen av frie fettsyrer (FFA) i oljer. Peroksid- og anisidinverdier er viktig for å måle en oljes harskhetsgrad og derfor dens kvalitet (se ramme).

LES OGSÅ  Norsk regelverk for kosttilskudd strengest i hele EU?

Undertegnede besøkte fabrikken i oktober 2015, og da foregikk det ingen produksjon. DinSundhed produserer kun på bestilling for ikke å sitte med unødvendig lager. Vi fikk imidlertid se maskinene og fikk en innføring i prosessene og produksjonen. Kvalitet og nøyaktighet i alle ledd gjenspeiles i rapporter fra Fødevarestyrelsen [tilsvarer Mattilsynet i Norge] når de har vært på uventet besøk. Din Sundhed blir løpende kontrollert av myndighetene, og Fødevarestyrelsen registrerer topp resultater av sine uanmeldte besøk med merket Elite, som betyr ingen anmerkninger på de seneste fire rapportene som er lagd de siste 12 månedene – det beste resultatet som er mulig å oppnå.

– Din Sundheds produkter inneholder naturlige næringsstoffer som er nødvendige for å ha en sunn kropp, forteller Kurt. Selskapet har spesielt fokus på økologisk sertifiserte essensielle fettsyrer i seriene omega-3, -5, -6, -7, -9, inkludert gammalinolensyre (GLA), konjugerte linolsyrer (CLA), eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). Alle produktene er vegetabilske og er blandet i forskjellige kombinasjoner avhengig av hva kroppen trenger mest. For eksempel er det i linfrøolje mest omega-3-fettsyrer, mens kjempenattlysolje har mest omega-6-fettsyrer.

Din Sundhed har utviklet et utvalg oljeblandinger basert på at ikke alle mennesker trenger det samme. – Den første oljen vi lanserte på markedet, kaller vi Standardoljen, som er en blanding av linfrøolje og kjempenattlysolje, forteller Kurt. I tillegg har de blant annet oljeblandinger tilpasset menns og kvinners ulike behov.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Minimalt oksiderte oljer»]Din Sundheds linfrøoljer har de laveste TOTOX-verdiene på markedet med en peroksidverdi på 0,1–0,4% og en anisidinverdi under 0,1%. TOTOX er en forkortelse for total oksidasjon, og verdien viser oljekvalitet og regnes ut fra peroksid- (PV) og anisidinverdier (AV). PV er et tall for primære og sekundære oksidasjonsprodukter, og AV er tallet for konsentrasjonen av ringformete, nitrogenholdige organiske molekyler som kalles 2-, 3- og 4-anisidin. Disse dannes fra anisol og anilin under påvirkning av oksygen. TOTOX-verdien er lik peroksidverdi multiplisert med 2 + anisidinverdien (PV x 2 + AV).

Verdiene beskriver oljens kvalitet, innhold av biologisk aktive komponenter og hyllevarighet (levetid). Jo lavere TOTOX-verdi, desto høyere kvalitet og lengre levetid har oljen. – De beste oljene bør ha en TOTOX-verdi under 5,0 meq/kg, sier Kurt, og forteller at få oljer har lavere verdi enn dette. Mange oljer utsettes for høy temperatur eller raffineres for å fjerne blant annet tungmetaller som kvikksølv, dioksin og PCB. Den høye temperaturen forringer kvaliteten på oljene og øker TOTOX-verdien.[/gdlr_box_icon]

Oljer for begge kjønn

Mange menn over 50 får forstørret prostatakjertel. Oljen for menn er derfor tilsatt gresskarkjerneolje, som bidrar til å redusere veksten av prostata. Gresskarfrøene som brukes (Curcubita pepo styrica), anses å være av høyeste kvalitet og med størst innhold av biologisk aktive plantestoffer. I tillegg har den blant annet høyt innhold av betakaroten, vitamin B1, B2, B6, C, D, E og K. Oljen som spesielt er beregnet for kvinner, er en blanding av standardolje og egyptisk svartfrøolje (Nigella sativa), som er gunstig for kvinners hormonsystem, hår og negler. Svartfrøolje er kjent og beskrevet som grunnlaget for kvinnelig sunnhet og skjønnhet og blir brukt i en rekke hudpleieprodukter. Den inneholder mange aktive plantestoffer, blant annet 50 prosent essensielle fettsyrer. Myten sier at frøene fra denne planten var grunnlaget for Kleopatras skjønnhet.

LES OGSÅ  Vitaminslakt eller bare dårlig vitenskap?

– Din Sundhed legger vekt på alle detaljer for å få et best mulig produkt, sier Kurt. – Til og med emballasjen er mørk innvendig for å unngå at oljene blir påvirket av lys under lagring. Det vi lager, er vitenskapelig dokumentert effektivt, fortsetter han. – Alle frøene som brukes til plantene som fabrikken bruker, er økologisk sertifisert.

Oljekvaliteten er hovedsakelig avhengig av kvaliteten på frøene man presser oljen fra. – Økologiske råvarer har alltid høyeste prioritet, forteller Kurt. – Deretter er pressetemperatur en avgjørende faktor, samt innholdet av biologisk aktive komponenter i oljen, forklarer han videre. – Oljen er lagd på grunnlag av de kriteriene for produktene vi har i dag.

– Livets olje er første skritt fra naturens orden og følger naturens lover, forklarer Kurt. –Framstilling av disse oljene medfører ikke at produktene endres, siden de ikke bearbeides, men beholder optimale mengder av alle biologisk aktive stoffer som finnes i råvarene.  Bearbeidede stoffer er alltid dårligere enn naturens utgangspunkt, fortsetter han, og tilføyer at Livets olje er det nærmeste man kan komme til naturen.

Sosialt engasjement og sponsorvirksomhet

Din Sundhed er medlem av May Day,4 hvis formål er å sikre fri vitenskapsformidling om gode livsvilkår, menneskerettigheter og livskvalitet til beste for mennesker, og bidra til økt bevissthet med større valgfrihet og selvforvaltning av egen helse. Selskapet er også sterkt engasjert i arbeidet mot avhengighet og misbruk av alkohol og jobber med et program med ernæringsterapi for alkoholmisbrukere. Selskapet er medlem av Alkohol og Samfunn5 og deltar i WHOs konferanser om alkohol. De sponser også en rekke toppidrettsfolk på høyt nivå blant annet innenfor roing, sykling, løping, styrkeløft og fitness.

Kurt Weinreichs motivasjon for å produsere og selge naturmidler er sprunget ut fra hans ønske om å bidra til bedre helse. Han er blitt en viktig støttespiller av Stiftelsen vitenskap og fornuft etter et møte med Dag Viljen Poleszynski på Alternativmessen på Lillestrøm for 5–6 år siden. Der oppdaget de at Stiftelsen for vitenskap og fornuft og Din Sundhed hadde felles mål og at en felles innsats mer effektivt kunne bidra til å realisere dem.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Rikholdig utvalg»]Din Sundhed har utviklet en olje som kalles Premium, en standardolje tilsatt rene EPA-/DHA-fettsyrer utvunnet direkte fra mikroalger i en forseglet dyrkningsform. Oljen kommer fra planteriket, oppfyller alle krav til innhold av lange omega-3-fettsyrer. Med tilsetning av ren DHA oppfyller oljen kriteriene for det man ellers kaller fiskeolje. Oljen er imidlertid vegetabilsk, økologisk sertifisert og uten forurensninger fra havet.

LES OGSÅ  Biokjemisk individualitet

Oil of Life Beauty er ”dronninga” blant naturlige oljer og består av de mest dyrebare oljene, med det Kurt mener er en ideell kombinasjon av næringsstoffer med hele spekteret av naturlige fettsyrer. – Man har selv stor innflytelse på aldringsprosessen, mener Kurt. Denne oljen inneholder kun næringsstoffer, og Din Sundhed er de eneste som lager en slik kombinasjonen av fettsyrer.

Kapsler

Noen av oljene tilbys også i kapselform, som er framstilt økologisk i alle ledd med nitrogenbeskyttelse i hver kapsel for at oljen ikke skal oksidere. De inneholder en blanding av økologisk linfrø og økologisk kjempenattlysolje i en vegetabilsk økologisk kapsel. Forholdet mellom oljer i seriene omega-3, -6- og -9 er 2,5 : 1 : 1.

Økologisk saft

Din Sundhed leverer også økologisk sertifisert aronia- (svartsurbær-), hagtorn- og granateplesaft. Svartsurbær har høyest konsentrasjon av antioksidanter av alle bær som kan dyrkes i Norge. Bæret stammer opprinnelig fra Nord-Amerika og ble brukt som medisin av indianere. Svartsurbær regnes av enkelte som en europeisk ”superfrukt” og har meget høy ORAC-verdi (ORAC = Oxygen Radical Absorbance Capacity), dobbelt så høy som solbær. Bæret inneholder antocyaniner (som i rødvin) og polymerer som tanniner og katekin (som i grønn te). Polen er verdens største produsent av produkter lagd av svartsurbær, og der startet den første industrielle produksjonen.

Granateplesaft er en velsmakende drikk med blant annet høyt innhold av polyfenoler (organiske fargestoffer), og granateplet har vært kjent i årtusener for sine helseegenskaper. Saften motvirker prostatakreft og påvirker konsentrasjonen av PSA (prostataspesifikt antigen) i blodet dersom den brukes på riktig måte.1,2,3

Andre produkter

Din Sundhed produserer også økologisk sertifisert klorella og spirulina, koenzym Q10 og økologisk myseprotein. Produktene selges i helsekostbutikker i Danmark, en dagligvarekjede som heter Matas og gjennom nettbutikken http://www.dinsundhed.net. Den danske helsekostkjeden Helsam er største distributør. Din Sundhed har nettopp lansert sine produkter på det norske markedet.[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1. Albrecht M, Jiang W, Kumi-Diaka J mfl. Pomegranate extracts potently suppress proliferation, xenograft growth, and invasion of human prostate cancer cells. Journal of Medical Foods 2004; 7: 274–83. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15383219

2.  Lansky EP, Harrison G, Froom P mfl. Pomegranate (Punica granatum) pure chemicals show possible synergistic inhibition of human PC-3 prostate cancer cell invasion across Matrigel. Investigative New Drugs 2005; 23: 121–2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15744587

3.  Seeram NP, Aronson WJ, Zhang Y mfl. Pomegranate ellagitannin-derived metabolites inhibit prostate cancer growth and localize to the mouse prostate gland. Journal of Agricultural Food Chemistry 2007; 55: 7732–7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17722872

4.  http://www.mayday-info.dk/forside.aspx

5.  http://www.alkohologsamfund.dk/


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner