Skip to main content

En sukkeravhengigs bekjennelser…

Har du opplevd å miste kontroll over ditt liv og være i en situasjon hvor det eneste som betyr noe, er å rømme inn i mat-tåka? Forsøker du å tilfredsstille dine følelser med mat, bare for å finne den samme, innvendige tomheten? I så fall har du mye til felles med oss i nettverket Anonyme matavhengige (FAA).

Tekst Anonym     Foto Shutterstock

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Mine hjertesaker»]Food Addicts Anonymous (FAA; Anonyme matavhengige) er et felleskap av kvinner og menn som ønsker å komme seg bort fra matavhengighet, som de anser å være en sykdom. FAA Norge startet i januar 2010. Her forteller en anonym representant om sine problemer og hva FAA har betydd for henne.[/gdlr_box_icon]

Kosthold er en sentral del i min hverdag, både i jobben og privat. Rett som det er, finner jeg meg selv i en situasjon hvor jeg forteller andre om hvor fantastisk en kostholdsendring kan være for deres helse. For meg har et høyfettkosthold vært en sentral del i det som gjør at jeg fremdeles er i live. Men bak smilet og åpenheten omkring hvilke positive virkninger min livsstilsendring har hatt for meg, bærer jeg på en enormt stor skam. Og til tross for at jeg vet veldig mye om hva jeg skal spise for å leve optimalt, gjør jeg gang på gang det motsatte. En naturlig konsekvens av dette er at jeg har problemer med å bli 100 prosent friskmeldt. Så hvorfor fortsetter jeg å skade meg selv og tar feil valg? Jeg er sukkeravhengig…

For å tilfredsstille mine behov har jeg løyet, stjålet, ja til og med plukka opp søtsaker fra søpla. Når jeg spiser visse matvarer, forsvinner verden, og alt som er igjen, er maten. Livet blir til en tilstand hvor alt dreier seg om er å sikre seg mer mat til neste flukt. Sukkertåka gjør at livets utfordringer får en andreplass.

LES OGSÅ  Sukker øker faren for leverkreft

Flukt

Mat og sukker har vært min flukt fra et turbulent, indre følelsesliv. Denne flukten startet allerede i barndommen da jeg lærte at den eneste måten å overleve på, var å være en sterk, tøff og flink pike. Det fantes ikke rom for alle følelsene mine, og derfor lærte jeg metoder for å unngå dem. Mat var ikke noe jeg spiste for å nære kroppen, det var kun et middel for ikke å gråte eller vise svakhet.

På det verste spiste jeg for over 13 000 kroner på én måned, men likevel har jeg vært like mye matavhengig i perioder hvor forbruket har vært relativt normalt. For visse matvarer er én for mye, og selv 1 000 ikke nok. Sukkeret hadde i mange år et jerngrep om meg, og den dag i dag er det min beste venn og verste fiende. Avhengigheten kan sammenliknes med en slu forsvarsadvokat. Den klarer å snu opp ned på virkeligheten: Når den er ferdig, står man med hånda i godteposen og tror det er en god idé. Når det snakkes om mat og sukkeravhengighet, tenker mange på at man kun fråtser i mat og sukker. Dette er på ingen måte tilfellet, så skulle du ikke kjenne deg igjen i å spise 16 Freia påskeegg på rappen, betyr ikke det at du ikke kan være matavhengig.

FAA

Det satt veldig langt inne å ta steget fra å lære om og jobbe med avhengighet hjemme alene, til å dra på mitt første møte i regi av FAA. Her ser man ikke på sukker- og matavhengighet som et spørsmål om manglende viljestyrke eller personlig svakhet, men som en biokjemisk ubalanse i kroppen som ofte resulterer i tap av kontroll, noe som gjør at vi atter en gang spiser sukker, hvete eller melk uten at vi verken hadde planlagt eller ville det. I FAA lever vi abstinent, det vil si at vi unnlater å spise slike matvarer. Vi lærer en ny måte å leve på hvor vi får utdelt verktøy som kan hjelpe oss å være sukkerfrie en dag om gangen.

LES OGSÅ  Er planteoljer skadelige?

Jeg var lenge skeptisk til slike møter fordi de arrangeres i en kirke i Oslo. Selv om FAA ikke har en religiøs tilknytning, var maset om en høyere makt min største unnskyldning for ikke å dra – jeg er nemlig ikke ”troende”. Fra litteraturen var jeg kjent med de såkalte 12 trinnene som er skrevet for anonyme alkoholikere (AA) i USA. Blant disse trinnene nevnes Gud, så ved første øyekast kan tilnærmingen virke religiøs. Min avhengighet ”benyttet seg” av muligheten til å avvise metoden og gjorde det klart for meg at det var like greit å bli hjemme. Over tid satt jeg meg imidlertid mer inn i de 12 trinnene slik de beskrives i FAA og klarte å forstå at en ”kraft” ikke nødvendigvis trenger å være en gud, men noe større enn meg selv. En ensom, avhengig person er i dårlig selskap, men sammen med andre kan man få støtte og bli sterk nok til å være avholden.

FAA er til stor hjelp for meg, for å holde meg sukkerfri er kun en brøkdel mine problemer.

I FAA har jeg funnet et sted hvor jeg kan arbeide med avhengigheten på flere plan enn kun å være avholdende. Ved å forstå min egen avhengighet, hvordan jeg erstatter sukker med sult, trening eller annen destruktiv atferd, kan jeg begynne å leve et avholdent liv med beina plantet på jorda.

Du kan lese mer om FAA på våre nettsider (www.faa-norge.com) og er hjertelig velkommen til å bli kjent med oss på våre møter hver onsdag i Torshov kirke fra klokka 19.00 til 20.30. I tillegg har vi Skype-møter hver søndag mellom 20.00 og 21.00 med adresse: anna.miller0758.

LES OGSÅ  Sukker gir depresjon

Du kan være trygg på å forbli anonym i vår gruppe.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Anonym»]Normalt setter vi ikke artikler skrevet av ”anonyme” personer på trykk i Helsemagasinet. Siden FAA er et fellesskap der deltakerne er anonyme, har vi imidlertid denne gangen latt en representant få skrive som anonym. Vi kjenner selvsagt personens identitet.[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner