Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2018 > Er mat på grill i aluminiumsfolie trygt?

Er mat på grill i aluminiumsfolie trygt?

Om sommeren florerer det av oppskrifter for å tilberede mat på grill. Jeg registrerer at mange sverger til å pakke inn mat i aluminiumsfolie for å legge på grillen (eller i ovnen). Det jeg lurer på, er om aluminiumsfolie er sikkert å bruke, eller avgis det gasser fra folien til maten over en viss temperatur som kan være skadelig? Per Erik Gulbrandsen

VOF: Lettmetallet aluminium har smeltepunkt på 660 grader, og kokepunktet er på hele 2467 grader. Temperaturen på grillkull holder omkring 600 grader, mens grillristen kan ha en temperatur på omkring 300 grader i en avstand på 25 cm fra kullene. Med en avstand på 50 cm er temperaturen 50–100 grader lavere, altså ikke mer enn 200–250 grader. Det skulle derfor ikke være noen som helst risiko for at aluminiumsfolie avgir gasser – til det kreves langt høyere temperatur. Det er heller ingen fare for at aluminiumfolien smelter, selv om man legger folien direkte på kullene. En annen sak er at det er mulig å forkulle mat (kjøtt, fisk, fugl) som legges direkte på risten, slik at det dannes kreftframkallende stoffer. DVP

Legg igjen et svar