Kategorier
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 7
Høsten er kjent for å være en tid med rikelig tilgang på matvarer av høy kvalitet. Dette gjelder både vilt og planteføde som sopp og bær. Dessuten er lammekjøttet på sitt beste både når det gjelder smaken og næringskvalitet på denne tida. Denne gangen har vi derfor fokusert på å bruke disse unike råvarene.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Eggerøre er allerede en godt innarbeidet rett, men den kan gjøres enda mer spennende om man blander inn litt viltkjøttdeig. Fårekjøtt kan brukes til så mangt, også i en velsmakende salat sammen med sopp. Lapskaus og andre gryteretter er noe av det sunneste man kan spise, da de aller fleste næringsstoffene beholdes intakt fordi temperaturen ikke blir for høy. Slike retter kan gjøres ekstra næringsrike om man bruker vilt og sunn sopp plukket i skogen.
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Beregning av dagens matinntak»]Våre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på cirka 2 200 kcal, hvorav 100–200 kcal fra karbohydrater (25–50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1 800 eller 2 600 kcal, kan porsjonene henholdsvis reduseres eller økes cirka 20 prosent. De som trener mye eller er fysisk aktive, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energiinntak gir tilsvarende mer.
Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2 200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost og lunsj og 50 prosent til middag, men dette bør hver enkelt justere etter behov.
Et godt råd er å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens siste måltid inntas mellom kl. 18 og 20.[/gdlr_box_icon]
Frokost:
Egg- og kjøttdeigrøre med rekesalat
Ingredienser, 2 porsjoner:
4 egg
75 g kjøttdeig, gjerne av vilt
50 g meierismør
50 g rekesalat – se under
Brun kjøttdeigen i smøret før eggene tilsettes. Tilbered deretter som vanlig eggerøre. Server med hjemmelagd rekesalat.
560 kcal per porsjon.
Rekesalat – mange porsjoner:
150 g majones, helst hjemmelaget
1 stor skive syltet rødbete
50 g pillede reker
Finhakk rødbete og bland med majones og reker.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
23 |
1 |
17 |
Fett |
51 |
2,2 |
72 |
Karbohydrater |
2 |
0,1 |
1 |
Fåre- og soppsalat
Ingredienser, 2 porsjoner:
200 g lamme- eller sauekjøtt
20 g meierismør eller smult
50 g kantarell
50 g sjampinjong
50 g rød paprika
100 g isbergsalat
2 ss olivenolje
Skjær kjøttet i små terninger og steik det i smør eller smult. Bland deretter i terninger av sopp, paprika og revet salat. Olivenolje brukes som dressing.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
16 |
1 |
11 |
Fett |
54 |
3,4 |
87 |
Karbohydrater |
3 |
0,2 |
2 |
Lunsj:
Gratinerte laksemuffins med paprikasalat
Ingredienser, 2 porsjoner:
150 g laks
50 g gulost
50 g purreløk
50 g rød paprika
50 g grønn paprika
80 g aioli, helst hjemmelaget
Finhakk laks, gulost og purreløk og putt i muffinsformer som stekes i ovnen på 180 grader i 10–12 minutter. Serveres sammen med aioli blandet med paprikaterninger.
550 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
49 |
1 |
18 |
Fett |
24 |
2,0 |
79 |
Karbohydrater |
5 |
0,2 |
3 |
Strimlet rådyrkjøtt med rømme og rørte ripsbær
Ingredienser, 2 porsjoner:
200 g rådyrkjøtt
50 g meierismør eller smult
150 g rømme
100 g ripsbær
Skjær kjøttet i strimler og steik i panne. Serveres med rørte ripsbær og rømme.
560 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
24 |
1 |
17 |
Fett |
49 |
2,1 |
79 |
Karbohydrater |
5 |
0,2 |
4 |
Middag:
Lapskaus med hjortekjøtt og sopp
Ingredienser, 4 porsjoner:
600 g hjortekjøtt
1 ts hvitløkspulver
½ ts spisskummen
1 liter vann
175 g smult
200 g Nordfjord mør pølser
100 g kantarell
100 g steinsopp
500 g gulrot
300 g kålrot
3 dl kremfløte
Salt og pepper
Skjær kjøttet i biter og kok sammen med vann, smult, hvitløkspulver og spisskummen til kjøttet omtrent faller fra hverandre. Tilsett da pølse, grønnsaker og sopp skåret i terninger med kremfløte. Gi et oppkok og la det småkoke uten lokk til lakskauskonsistens. Smak til med salt og pepper.
1 100 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
44 |
1 |
16 |
Fett |
95 |
2,1 |
77 |
Karbohydrater |
19 |
0,4 |
7 |
Elgkarbonader med grønnsakmos og kantarellsaus
Ingredienser, 2 porsjoner:
400 g elgkjøttdeig – se under
200 g gulrot
100 g nepe
100 g pepperrot
75 g meierismør eller smult
100 g kantarellsaus – se under
50 g rørte, usukrede tyttebær
Form to eller fire karbonader av kjøttdeigen og steik på panne. Kan også steikes litt på panne og resten i ovn. Skjær gulrot, nepe og pepperrot i terninger og kok møre sammen med fettet. Kjøres deretter til mos. Server elgkarbonader sammen med mos, kantarellsaus og rørte, usukrede tyttebær.
Elgkjøttdeig – mange porsjoner:
2 kg elgkjøtt
500 g spekk
4 egg
Salt og pepper
Skjær kjøtt og spekk i passe biter og mal de sammen i kjøttkvern. Tilsett hele egg, salt og pepper.
Kantarellsaus – mange porsjoner:
150 g kantarell
3 ss rødvinseddik
5 ss vann
250 g meierismør
Finhakk soppen og kok mør i en mindre panne med eddik og vann. Når det omtrent ikke er væske igjen, tas panna av ovnen mens mjukt smør tilsettes i mindre biter. Pass på at det ikke koker for da vil smøret skille seg.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
42 |
1 |
15 |
Fett |
95 |
2,3 |
77 |
Karbohydrater |
23 |
0,5 |
8 |