Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2014 > Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 6 2014

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 6 2014

Sommerferien er over, og høsten venter, en tid med stor tilgang på matvarer av høy kvalitet. Skogen er full av sopp og bær, og utvalget av norskproduserte grønnsaker er på topp. Derfor anbefaler vi denne gangen ferske grønnsaker og sopp med tradisjonelle animalske matvarer. Vi klarer ikke helt å slippe taket i forrige nummers ”fiskefokus” og presterer en utsøkt middagsrett med hyse, bedre kjent som kolje.

Tekst Kenn Hallstensen     Foto Agurtxane Concellon

Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.

Mange som ikke tåler melkeprodukter, tåler likevel meierismør. De som er svært følsomme for melkeprotein, kan forsøke klarnet smør eller ghee, eventuelt smult, gåse- eller kokosfett/-melk, palmekjerne- eller olivenolje, majones (lagd med rapsolje), pesto, etc.


Beregning av dagens matinntak

Våre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på ca. 2 200 kcal, hvorav 100–200 kcal fra karbohydrater (25–50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1 800 eller 2 600 kcal, kan porsjonene henholdsvis reduseres eller økes ca. 20 prosent. De som trener mye eller er fysisk aktive, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energi-inntak gir tilsvarende mer.

Annonse:

Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2 200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost og lunsj og 50 prosent til middag, men dette bør hver enkelt justere etter behov.

Et godt råd er å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens siste måltid inntas mellom kl. 18 og 20.

14.08.15-SVINEKJOTTStrimlet svinekjøtt med sopp og kremfløte

Ingredienser:

75 g biffkjøtt av svin
3 ss kokosfett
50 g sopp, valgfri
50 g løk
½ dl kremfløte
1 ss gressløk, fersk
Salt og pepper

Skjær svinekjøttet i strimler og steik i kokosfett. Når kjøttet har fått en brun og fin farge, tilsettes sopp og løkringer. Hell i fløten til slutt og kok den inn 4–5 minutter. Smak til med salt, pepper og annet krydder etter smak, og pynt med hakket gressløk. Totalt 560 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

20

1

15

Fett

51

2,5

82

Karbohydrater

5

0,2

3

14.08.15-OMELETTHøstomelett

Ingredienser:

3 egg
25 g olivenolje
50 g reddik
50 g kantareller
50 g purreløk

Fres hakkede grønnsaker og sopp sammen med olivenolje. Tøm deretter over piskede egg og steik til omelett under lokk ved svak varme. Totalt 530 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

27

1

20

Fett

44

1,7

74

Karbohydrater

8

0,3

6

14.08.15-KYLLINGFrisk sitronsalat

Ingredienser:

75 g kyllingkjøtt med skinn
50 g rødløk
25 g pinjekjerner
1 ss frisk mynte
½ sitron
2 ss olivenolje

Skjær kyllingkjøtt og rødløk i små biter, grovhakk mynte, pinjekjerner og sitronkjøttet og ha alt i en dyp tallerken. Bland olivenolje som dressing. Totalt 540 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

19

1

14

Fett

48

2,6

79

Karbohydrater

10

0,5

7

14.08.15-ANANASKraftlunsj med ananas

Ingredienser:

50 g ananas
3 skiver gulost (45 g)
2 skiver kokt skinke (20 g)
45 g meierismør

Enklere blir det knapt. Legg først en skive ananas, deretter en skive ost, en med skinke, en skive stiv meierismør, en ny skive med ost, så en med skinke og til slutt en osteskive. Spises med kniv og gaffel. Totalt 540 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

16

1

12

Fett

50

3,0

83

Karbohydrater

6

0,4

5

14.08.15-KALVEKalvemedaljonger med choronsaus

Ingredienser:

175 g kjøtt av kalv (eller storfe)
40 g meierismør
100 g sjalottløk
100 g sjampinjonger
100 g gulrøtter
1,1 dl choronsaus

Steik først hele kjøttstykket raskt i meierismør på begge sider i panna før kjøttet steikes ferdig i ovnen. Kutt sjalottløker i to, sjampinjonger og gulrøtter i ringer, og steik i restene av sjyen fra kalvekjøttet. Kutt kjøttet i medaljonger og server med steikte grønnsaker og choronsaus. Totalt 1 080 kcal.

Choronsaus -  flere porsjoner:

5–6 hele pepperkorn
1 ss timian, fersk
1 fedd hvitløk
1 laurbærblad
½ dl vineddik
½ dl vann
2 eggeplommer
250 g meierismør
¼ ts salt
½ ss sitronsaft, ferskpresset
1 ss tomatpuré

Ha pepperkorn, timian, hvitløk, laurbærblad, eddik og vann i en liten panne og kok inn til det bare er 2–3 ss væske tilbake. Smelt smøret, men pass på at det holder seg på 50–60 grader. Pisk eggeplommer, salt og sitronsaft over vannbad. Bland inn den innkokte væska før det smeltete smøret spes i med en tynn stråle. Pisk kraftig hele tida. Fres raskt opp i ei panne tomatpuré, la den kjøle seg ned og pisk den deretter inn i blandinga.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

46

1

17

Fett

95

2,0

77

Karbohydrater

17

0,4

6

14.08.15-FISKPanert hyse med løk

Ingredienser:

200 g hyse (kolje)
30 g mandelmel
90 g meierismør
150 g løk
100 g potet

Paner fuktige fiskefileter i mandelmel og steik i panne med 40 gram meierismør. Skjær løken i to og kutt i halve ringer. Steik i egen panne sammen med resten av smøret. Server kokte poteter til den panerte fisken og “løksausen”. Totalt 1 110 kcal.

Næringsstoff

Vekt

Rel. vekt

Energi%

Protein

44

1

16

Fett

91

2,1

74

Karbohydrater

27

0,6

10

You may also like
Muggsoppgifter i innemiljøet
Myseprotein
Bikarbonat
Kollagen

Legg igjen et svar