Kategorier
Siste innlegg
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 7 2014
I skrivende stund er høstjakta i full gang, og vilt er tilgjengelig for de fleste. Det finnes knapt noe bedre og sunnere. Kun fantasien setter grenser for hva man kan lage av slike utmerkede råvarer. Ikke en gang beina må vi la gå til spille, for dem kan det lages god og næringsrik kjøttkraft av. Kjøttkraft kan brukes i sauser, kjøttsupper, lapskaus med mer. Denne gangen presenterer vi fire av seks oppskrifter med viltkjøtt som hovedingrediens.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Kenn Hallstensen Foto Agurtxane Concellon
Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.
Rådyrhakk med sesongens grønnsaker
Ingredienser:
100 g rådyrkjøtt, krydret
4-5 ss olivenolje
50 g reddik
50 g sjalottløk
50 g grønn paprika
Krydre først kjøttet etter ønske, og skjær deretter det og grønnsakene i terninger. Steik alt sammen i olivenolje. Server i dyp tallerken og spis med skje. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
22 |
1 |
16 |
Fett |
49 |
2,2 |
80 |
Karbohydrater |
6 |
0,3 |
4 |
“Sterk” eggerøre
Ingredienser:
3 egg
30 g kokosfett
1 liten rød chili
2-3 ringer jalapeno
Pisk egga og steik til eggerøre med kokosfettet. På slutten av steiketida blandes inn småhakket chili og jalapeno. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
25 |
1 |
18 |
Fett |
49 |
2,0 |
79 |
Karbohydrater |
5 |
0,3 |
3 |
Hjorteburger med ost og ananas
Ingredienser:
75 g hjortekjøttdeig
30 g meierismør
25 g gulost
1–2 salatblad
50 g ananas
Bruk kjøttdeig av hjort tilsatt fett/spekk/talg og form en karbonade som steikes i meierismøret. Rett før karbonaden er ferdigstekt, steikes ananasskiven raskt på begge sider. Server karbonaden på salatbladene med osten først og deretter ananasen på toppen. Totalt 540 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
26 |
1 |
19 |
Fett |
45 |
1,7 |
76 |
Karbohydrater |
6 |
0,2 |
5 |
Ostelunsj
Ingredienser:
50 g kesam
50 g russisk yoghurt (17 % fett)
50 g crème fraîche
50 g gulost
25 g blåbær
10 g 86 % sjokolade
Her er en både rask og god rett. Bland kesam, russisk yoghurt og crème fraîche og ha i en dyp tallerken. Ha over hele blåbær og reven gulost og kakaosjokolade. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
21 |
1 |
15 |
Fett |
49 |
2,4 |
79 |
Karbohydrater |
9 |
0,4 |
6 |
Viltgryte
Ingredienser, 2–3 posjoner:
200 g hjortekjøtt
150 g fårekjøtt
300 g kjøttkraft, se Elgbiff med rotstappe og margsaus
2–3 dl vann
200 g sopp
200 g gulrøtter
100 g purreløk
100 g tyttebær, hele
2 dl kremfløte
Grovhakk kjøttet og kok 2-3 timer i kjøttkrafta og vannet. Bland deretter inn kuttede grønnsaker, hele tyttebær og fløte. Kok videre til grønnsakene er møre. Totalt 1 100 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
46 |
1 |
16 |
Fett |
94 |
2,0 |
76 |
Karbohydrater |
22 |
0,5 |
8 |
Elgbiff med rotstappe og margsaus
Ingredienser:
200 g elgbiff
100 g pastinakk
75 g søtpotet
70 g meierismør eller smult
Pepper og salt
100 g margsaus, se nedenfor
Steik biffen etter ønske. Rensk og skjær opp pepperrot og søtpotet i mindre terninger, pakk dem i aluminiumsfolie og kok i ovn. Etter at rotgrønnsakene er blitt møre, tas de ut av ovnen og moses til pureer med stavmikser med smør/smult, pepper og litt salt. Husk å bruke den lille væsken som dannes inne i aluminiumsfolien. Server biff og pureene med margsaus. Hvis du ønsker tjukkere saus, kan du bruke et fortykningsmiddel, for eksempel johannesbrødkjernemel, mais- eller potetmel. Totalt 1 090 kcal.
Margsaus: Kok kjøttkraft fra storfe- eller elgbein, men ikke bruk for mye vann. Etter noen timer kan du skrape av overflødig kjøtt og ta ut margen fra beina. Beina fjernes, og krafta kokes ned slik at den blir konsentrert. Bruk en stavmikser til å blande inn kjøttrester og marg. Avkjøl og oppbevar om ønskelig i egnede bokser i fryseren til seinere bruk.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
47 |
1 |
17 |
Fett |
88 |
1,9 |
73 |
Karbohydrater |
24 |
0,5 |
9 |