
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 7 2014
Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!
Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!
I skrivende stund er høstjakta i full gang, og vilt er tilgjengelig for de fleste. Det finnes knapt noe bedre og sunnere. Kun fantasien setter grenser for hva man kan lage av slike utmerkede råvarer. Ikke en gang beina må vi la gå til spille, for dem kan det lages god og næringsrik kjøttkraft av. Kjøttkraft kan brukes i sauser, kjøttsupper, lapskaus med mer. Denne gangen presenterer vi fire av seks oppskrifter med viltkjøtt som hovedingrediens.
Tekst Kenn Hallstensen Foto Agurtxane Concellon
Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.
Rådyrhakk med sesongens grønnsaker
Ingredienser:
100 g rådyrkjøtt, krydret 4-5 ss olivenolje 50 g reddik 50 g sjalottløk 50 g grønn paprika
Krydre først kjøttet etter ønske, og skjær deretter det og grønnsakene i terninger. Steik alt sammen i olivenolje. Server i dyp tallerken og spis med skje. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
22 |
1 |
16 |
Fett |
49 |
2,2 |
80 |
Karbohydrater |
6 |
0,3 |
4 |
“Sterk” eggerøre
Ingredienser:
3 egg 30 g kokosfett 1 liten rød chili 2-3 ringer jalapeno
Pisk egga og steik til eggerøre med kokosfettet. På slutten av steiketida blandes inn småhakket chili og jalapeno. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
25 |
1 |
18 |
Fett |
49 |
2,0 |
79 |
Karbohydrater |
5 |
0,3 |
3 |
Hjorteburger med ost og ananas
Ingredienser:
75 g hjortekjøttdeig 30 g meierismør 25 g gulost 1–2 salatblad 50 g ananas
Bruk kjøttdeig av hjort tilsatt fett/spekk/talg og form en karbonade som steikes i meierismøret. Rett før karbonaden er ferdigstekt, steikes ananasskiven raskt på begge sider. Server karbonaden på salatbladene med osten først og deretter ananasen på toppen. Totalt 540 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
26 |
1 |
19 |
Fett |
45 |
1,7 |
76 |
Karbohydrater |
6 |
0,2 |
5 |
Ostelunsj
Ingredienser:
50 g kesam 50 g russisk yoghurt (17 % fett) 50 g crème fraîche 50 g gulost 25 g blåbær 10 g 86 % sjokolade
Her er en både rask og god rett. Bland kesam, russisk yoghurt og crème fraîche og ha i en dyp tallerken. Ha over hele blåbær og reven gulost og kakaosjokolade. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
21 |
1 |
15 |
Fett |
49 |
2,4 |
79 |
Karbohydrater |
9 |
0,4 |
6 |
Viltgryte
Ingredienser, 2–3 posjoner:
200 g hjortekjøtt 150 g fårekjøtt 300 g kjøttkraft, se Elgbiff med rotstappe og margsaus 2–3 dl vann 200 g sopp 200 g gulrøtter 100 g purreløk 100 g tyttebær, hele 2 dl kremfløte
Grovhakk kjøttet og kok 2-3 timer i kjøttkrafta og vannet. Bland deretter inn kuttede grønnsaker, hele tyttebær og fløte. Kok videre til grønnsakene er møre. Totalt 1 100 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
46 |
1 |
16 |
Fett |
94 |
2,0 |
76 |
Karbohydrater |
22 |
0,5 |
8 |
Elgbiff med rotstappe og margsaus
Ingredienser:
200 g elgbiff 100 g pastinakk 75 g søtpotet 70 g meierismør eller smult Pepper og salt 100 g margsaus, se nedenfor
Steik biffen etter ønske. Rensk og skjær opp pepperrot og søtpotet i mindre terninger, pakk dem i aluminiumsfolie og kok i ovn. Etter at rotgrønnsakene er blitt møre, tas de ut av ovnen og moses til pureer med stavmikser med smør/smult, pepper og litt salt. Husk å bruke den lille væsken som dannes inne i aluminiumsfolien. Server biff og pureene med margsaus. Hvis du ønsker tjukkere saus, kan du bruke et fortykningsmiddel, for eksempel johannesbrødkjernemel, mais- eller potetmel. Totalt 1 090 kcal.
Margsaus: Kok kjøttkraft fra storfe- eller elgbein, men ikke bruk for mye vann. Etter noen timer kan du skrape av overflødig kjøtt og ta ut margen fra beina. Beina fjernes, og krafta kokes ned slik at den blir konsentrert. Bruk en stavmikser til å blande inn kjøttrester og marg. Avkjøl og oppbevar om ønskelig i egnede bokser i fryseren til seinere bruk.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
47 |
1 |
17 |
Fett |
88 |
1,9 |
73 |
Karbohydrater |
24 |
0,5 |
9 |