Kategorier
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 7 2015
Haggis er en nasjonalrett i Skottland, men kan nok være litt uvant for mange av oss. Vi tror likevel at mange vil lære seg å like denne retten. Sunn er den i alle fall. Den er lagd av innmat fra sau – vanligvis lever, hjerte og lunge, samt løk og havregryn. Disse ingrediensene blir kokt i magesekken til sauen. Krydder er en liten hemmelighet, og det vil derfor være mange ulike muligheter og smaksvarianter.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Kenn Hallstensen Foto Agurtxane Concellon
Vi presenterer en omarbeidet versjon der vi har kuttet ut havregryn, men som vi mener smaker minst like godt som originalen. Alle seks oppskrifter har denne gangen haggis som en viktig ingrediens. Haggis til frokost og lunsj er nok heller ikke vanlig i Skottland, men like fullt håper og vi tror at du vil finne rettene både interessante og velsmakende.
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Beregning av dagens matinntak»]Våre oppskrifter gir et totalt energiinntak per dag på ca. 2 200 kcal, hvorav 100–200 kcal fra karbohydrater (25–50 g). De som trenger mindre eller mer enn dette, kan endre like mye på alle ingrediensene til de får ønsket energimengde. Har man for eksempel behov for totalt 1 800 eller 2 600 kcal, kan porsjonene henholdsvis reduseres eller økes ca. 20 prosent. De som trener mye eller er fysisk aktive, har noen ganger nytte av litt mer protein, selv om et økt energi-inntak gir tilsvarende mer.
Forholdet mellom fett, protein og karbohydrat bør være omtrent konstant uansett hvor mye man spiser. Derfor viser vi hvor mye mat 2 200 kcal tilsier ved å oppgi hvor mye matvarene veier. Vi har fordelt dagens totale energiinntak slik at 25 prosent inntas til henholdsvis frokost og lunsj og 50 prosent til middag, men dette bør hver enkelt justere etter behov.
Et godt råd er å spise når man er sulten og stanse når man er passe mett. Er man ikke sulten til frokost, venter man med dagens første måltid inntil sulten melder seg. Generelt anbefaler vi at dagens siste måltid inntas mellom kl. 18 og 20.
Tabellene etter hver oppskrift viser måltidenes innhold av protein, fett og karbohydrat i gram, forholdet mellom disse næringsstoffene (vektfordeling) og prosentvis energiinnhold avrundet til hele tall. De angitte mengdene er beregnet på én person om ikke annet er nevnt.
Mange som ikke tåler melkeprodukter, tåler likevel meierismør. De som er svært følsomme for melkeprotein, kan forsøke klarnet smør eller ghee, eventuelt smult, gåse- eller kokosfett/-melk, palmekjerne- eller olivenolje, majones (lagd med rapsolje), pesto, etc.[/gdlr_box_icon]
Grunnoppskrift for haggis
200 g lammelever
300 g lammehjerte
200 g lammelunge
200 g lammetalg
400 g løk
1 ts salt
½ ts svart pepper
1–2 ts tørket urtekrydder
1–2 dl kjøttkraft
Kok lever, hjerte, lunge og talg i cirka to timer i vann, og la retten avkjøles i krafta til neste dag. Mal alt i en kjøttkvern og bland deretter inn hakket løk, salt, krydder og kokekraft.
Opprinnelig skal alt sammen puttes inn i en magesekk fra sau, men det går også fint å bruke tarmer og lage pølser av massen. Kok i vann med litt salt i 60–90 minutter.
Næringsstoff |
Innhold per 100 gram |
Protein |
10,6 |
Fett |
20,4 |
Karbohydrater |
2,7 |
Frokost:
Haggisomelett
Ingredienser:
2 egg
50 g haggis
35 g meierismør
Lag omelett av to piskede egg, som steikes til omelett sammen med smøret og haggis. Totalt 560 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
22 |
1 |
15 |
Fett |
51 |
2,4 |
83 |
Karbohydrater |
3 |
0,1 |
2 |
Haggissalat
Ingredienser:
150 g haggis
100 g ruccolasalat
50 g gul paprika
25 g cherrytomater
2 ss olivenolje
1 ss balsamicoeddik
1 ss sitronsaft
Ha revet ruccolasalat i ei bolle og legg halve tomater og paprikastrimler oppå. Bruk en blanding av olivenolje, balsamicoeddik og ferskpresset sitronsaft som dressing. Totalt 540 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
18 |
1 |
14 |
Fett |
46 |
2,6 |
78 |
Karbohydrater |
11 |
0,6 |
8 |
Lunsj:
Haggiskylling med sjampinjongpuré
Ingredienser, 2 porsjoner:
140 g kyllingbryst
70 g haggis
300 sjampinjong
90–100 g meierismør
100 g rød paprika
Skjær et dypt snitt i et stort kyllingbryst, fyll det med haggis og lukk igjen. Bruk en tannpirker eller liknende for å holde kyllingbrystet lukket og steik i ovn med varmluft på 180 grader i 30–35 minutter. Kok grovhakket sjampinjong mør sammen med smøret på svak varme. Bland til puré ved hjelp av en stavmikser og smak til med salt, pepper og eventuelt annet krydder. Finhakk paprikaen. Server halve kyllingbryst per porsjon på en seng av sjampinjongpuré. Dryss over småhakket paprika. Totalt 550 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
27 |
1 |
19 |
Fett |
47 |
1,8 |
78 |
Karbohydrater |
4 |
0,2 |
3 |
Haggismuffins
Ingredienser, 4 porsjoner:
500 g haggis
2 egg
1 rød chilipepper
1 fedd hvitløk
200 g rød paprika
200 g gul paprika
80 g smeltet smult eller meierismør
1 dl kjøttkraft
Pepper og salt
Finhakk chili og hvitløk og bland godt med hakket paprika, haggis, to rå egg, smeltet fett og kjøttkraft. Hell deretter massen over i muffinsformer som plasseres på et steikebrett som puttes i ovnen. Steik i 10–15 minutter ved 180 grader. Totalt 550 kcal.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
48 |
1 |
79 |
Fett |
19 |
2,5 |
14 |
Karbohydrater |
9 |
0,5 |
7 |
Middag:
Haggis med kålrotstappe
Ingredienser, 2 porsjoner:
700 g haggis
300 g kålrot
70 g smør
¼ ts pepper
Server haggis på ei seng av kålrotstappe lagd av kålrot, smør og pepper. Bruk enten haggis-innmat eller som pølse. Gir 1 110 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
36 |
1 |
13 |
Fett |
98 |
2,7 |
80 |
Karbohydrater |
18 |
0,5 |
7 |
Haggispanert laks med grønnsakspuré
Ingredienser, 2 porsjoner:
400 g laksefileter
1 eggeplomme
100 g haggis
200 blomkål
200 g gulrot
150 g meierismør
Salt og pepper
Pensle bein- og skinnfrie laksefileter med pisket eggeplomme. Dypp dem deretter i haggis. Steik i panne med halvparten av smøret. Bland steikesjy med haggisrestene og bruk som saus over laksen.
Grovhakk blomkål og gulrøttene og kok dem møre hver for seg med minimalt med vann. Fordel deretter resten av smøret og bruk stavmikser til å lage to ulike stapper. Gir 1 090 kcal per porsjon.
Næringsstoff |
Vekt |
Rel. vekt |
Energi% |
Protein |
53 |
1 |
19 |
Fett |
95 |
1,8 |
78 |
Karbohydrater |
8 |
0,1 |
3 |