Skip to main content

Fettkaffe

Selv drikker jeg gjerne fettkaffe om morgenen/tidlig på formiddagen og tar noen ganger med et par små smørpakker som jeg putter i en cappuccino eller en kaffe latte når jeg er ute av heimen eller på reise. Hjemme har jeg alltid i kremfløte (jeg er nesten avhengig!) og MCT-olje. Da kan jeg holde meg mett lenge og synes det smaker godt med fettet. Så får heller venninner som ser dette, få brekningsfornemmelser!

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.


I et oppslag om fettkaffe hos Kostdoktorn uttaler forsker Zoë Harcombe at smør – basert på vitenskapelig evidens – ikke er farlig, men heller ikke særlig næringsrikt (https://www.dietdoctor.com/se/ar-kaffe-med-smor-och-olja-nyckeln-till-viktnedgang). Hva mener dere om dette?

Hildegunn Ligaard

VOF: Vi er sterkt uenig i Harcombes negative omtale av smør! Smør fra grasbeitende kyr eller andre dyr, økologisk osv., er næringsrikt og inneholder fettløselige vitaminer, mellomlange fettsyrer og motvirker trolig hjerte- og karsykdom. Dette er vist av Anne Sofie Biong, som i forbindelse med sin doktorgrad sammenliknet 99 hjertepasienter med 98 kontroller og målte forekomsten av fettsyrer som kun finnes i melkefett. Det viste seg at de i kontrollgruppa hadde inntatt mer melkefett, men samtidig hadde mindre hjerteinfarkt i forsøksperioden. Studien indikerte at den mettede fettsyra pentadekansyre (C15:0) beskytter mot infarkt, og det finnes oss bekjent ingen studier som har vist det motsatte. Hypotesen om de negative virkningene av smør på hjertet er derfor falsifisert en gang for alle. Det finnes mange flere studier som viser dette, og tannlegen og ernæringspioneren Weston A. Price (1870–1947) og andre har lovprist smør i minst 100 år… DVPDenne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner