Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2016 > Folat mot svangerskapsforgiftning

Folat mot svangerskapsforgiftning

Svangerskapsforgiftning eller preeklampsi er en tilstand der den gravide får forhøyet blodtrykk og proteiner i urinen. Ofte ses i tillegg hevelse (vann) i beina, og noen kan ha forstyrrelser i blodlevringen. Kliniske erfaringer tyder på at tilskudd av folsyre i svangerskapet kan redusere risikoen for svangerskapsforgiftning, mens epidemiologiske studier (befolkningsstudier) ikke har vært entydige. På denne bakgrunn er det gjennomført en studie av vel 10 000 gravide kvinner i Kina, der det ble funnet at de som tok tilskudd av folsyre, hadde lavere risiko for svangerskapsforgiftning enn dem som ikke tok folsyre. Jo større folsyredosen var, desto lavere var risikoen for svangerskapsforgiftning. Den reduserte risikoen gjaldt både mild og alvorlig grad av svangerskapsforgiftning og var uavhengig av om symptomene kom tidlig eller seint i svangerskapet.

Da forskerne studerte kvinnenes kosthold, fant de korrelasjon mellom økende inntak av folat og redusert risiko for alvorlig svangerskapsforgiftning. Dette indikerer at tilskudd av folsyre eller høyt inntak av folat i kostholdet under svangerskap reduserer risikoen for å få svangerskapsforgiftning. Hvorvidt disse korrelasjonene faktisk handler om årsaksforhold, må eventuelt avklares i kontrollerte studier. IM

Kilde:

Wang Y, Zhao N, Qiu J mfl. Folic acid supplementation and dietary folate intake, and risk of preeclampsia. European Journal of Clinical Nutrition 2015; 69: 1145–50. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25626412

You may also like
Muggsoppgifter i innemiljøet
Myseprotein
Bikarbonat
Kollagen

Legg igjen et svar