Skip to main content

Fysisk velvære og indre ro

I april avsluttet vi våre kurs om evolusjon, kosthold, matlagning og trening for å samarbeide med Dr. Hexebergs klinikk om samme tema. Imidlertid fant vi ut at det kunne være behov for et kurs som kombinerte psyke og soma, og 13. oktober dro psykoterapeut Keyhan Ighanian og undertegnede med en liten gruppe til Akinon Spa Resort for å prøve det nye kurskonseptet.

Tekst og foto Dag Viljen Poleszynski

Kurset kombinerte forelesninger om mat, kosttilskudd og psykisk helse, en diskusjon av normalitet og unormale tanke- og handlingsmønstre og strategier for å oppnå fysisk og psykisk balanse. Keyhan gjorde kursdeltakerne kjent med metoden han kaller IndreRo både samlet i gruppe og individuelt. Erfaringene ga mersmak, og vi planlegger et enda bedre forberedt kurs i april 2013 hvor gamle og nye kursdeltakere er hjertelig velkomne.

Selv om kostholdet er av grunnleggende betydning for god helse, lider mange av helseproblemer som har årsaker på et psykisk plan. Man kan ikke spise seg bort fra en traumatisert barndom eller tapet av en vi er glad i. Mange som sliter med dårlig helse, overvekt eller psykiske problemer, kommer ikke i mål selv om de spiser optimalt. Dessuten har enkelte problemer med å følge en ideell diett, selv om de aldri så gjerne vil.

På kurset i oktober skilte vi mellom ”tunge” psykiatriske problemer og ”uteliggere” på en fordeling av menneskelig atferd som spenner fra det abnorme til normale hverdagsproblemer. Vi fokuserte på normale tilstander som det er mulig å gjøre noe med ved hjelp av en kombinasjon av bedre ernæring og metoder som for eksempel IndreRo.

LES OGSÅ  Høstkonferansen 2014 – femårsjubileum!

Årsaken til at mange har problemer med å innta sunn mat over tid kan noen ganger ligge i psyken fordi man for eksempel bruker mat som trøst i en stresset eller ensom hverdag, som kompensasjon for ubearbeidet sorg i forbindelse med dødsfall, skilsmisse, arbeidsløshet eller en ulykke. Noen bruker karbohydratrik mat eller søtsaker som trøst fordi det kan gi en midlertidig økning av hjernens serotoninnivå, et signalstoff som gjør at vi føler oss mer balansert. Dette er imidlertid ingen varig løsning og kan føre til avhengighet av sukker eller annen mat. Blir man først ”huket” på ”sukkersporet”, er man inne i en ond sirkel som kan føre til vektoppgang, psykisk ubalanse og energiløshet.

Det er en del av livet å oppleve sorg, skuffelser, frustrasjoner, sinne, å være engstelig, bekymre seg eller bli utålmodig. Ikke alle klarer å bearbeide slike følelser alene. Noen ganger er det nok å ha en god samtalepartner, men andre ganger trenger vi profesjonell hjelp. Keyhan har sett det som en livsoppgave å hjelpe folk til å gjenvinne en indre ro som gjør at de får en følelse av mening, blir mer spontane eller opplever større tilfredshet eller lykke, enten de er alene eller i et forhold.

Teknikken IndreRo er beskrevet annet sted i VOF. Kursdeltakerne ble tatt med på en ”indre reise” hvor de startet med å balansere høyre og venstre hjernehalvdel, for deretter å fokusere på mor og far i seg selv.

Etter en ukes kurs i solrike Spania hadde deltakerne fått påfyll av optimal ernæring, vitamin D, mosjon og tid til ettertanke og mer indre ro ved hjelp av deilig mat, godt selskap og Keyhans terapi.

LES OGSÅ  Det står alltid en kvinne bak

Neste kurs i april 2013

Vi har satt av uke 16 til neste kurs på Akinon, dvs. at det gjennomføres i dagene mandag 15. til og med lørdag 20. april med en tur-/hviledag i midten og hjemreise lørdag kveld eller søndag formiddag. Planen er å holde 2 timer forelesninger hver morgen kl 10-12 og samle alle til innføring i IndreRo kl 16-18. I tillegg blir det avtalt individuell behandling slik at alle får en time hver. Det betyr at vi må begrense antallet deltakere til maksimalt 12. Kursavgiften blir fortsatt kr 3000, og totalt (med reise, overnatting, måltider) kommer utgiftene på omkring kr 11-12.000 (kr 1000 mer for enkeltrom). Vi tar neste gang sikte på frivillig morgentrening i form av styrketrening, svømming, yoga eller intervalltrening i parken!

Her er noen inntrykk fra kursdeltakerne:
– Takk for enda et supert kurs i fantastiske omgivelser!
Tone Lise Gyland
– Takk til Dag, Keyhan for et fantastisk kurs, og takk til dere på Akinon som ga oss en utrolig flott service! Carmen Vibeke Gjerdalen
– Dette kan anbefales! Veldig bra kurs, topp kursholdere, og takk for god service på Akinon og til alle hyggelige kursdeltakere!
Kristin Brukaas
– … en fantastisk uke! Flotte mennesker fulle av riktig kunnskap i vakre omgivelser under Spanias sol. Anne Lene Egge Kirke


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner