Skip to main content

Kunnskapsbasert brobygging på Sundvolden

Nordisk naturmedisinsk fagkongress er den største, årlige fagsamlinga i Norden innen komplementærmedisin. Kongressen og forløperen har vært arrangert siden 2005 og samlet i 2014 rundt 200 deltakere og utstillere på Sundvolden Hotel ved Tyrifjorden. Årets arrangement går av stabelen 30. oktober–1. november.

Tekst Johnny Laupsa-Borge     Foto Sundvollen hotell

Nordisk naturmedisinsk fagkongress har under dette navnet vært arrangert på Sundvolden Hotel ved Tyrifjorden siden 2009. KongressPartner AS med Christin Foss i spissen står bak arrangementet i samarbeid med Norsk forening for helhetsmedisin (NFHM), Norske naturterapeuters hovedorganisasjon (NNH) og Norske homeopaters landsforbund (NHL). I programkomiteen sitter Jens Veiersted (ernæringsterapeut ION, hovedlærer ved Tunsberg Medisinske Skole), John Petter Lindeland (naturterapeut, leder i NNH), Tove Gunn Skjulestad (homeopat MNHL), Dagny Hovi (ernæringsterapeut, eier av Tonsåsen rehabiliteringssenter) og Christin Foss.

Kongressen byr på et omfattende program fra kl. 12 fredag til kl. 14 søndag, avbrutt av besøk hos utstillere, sosialt samvær og festmiddag lørdag kveld. Man kan velge mellom fullt program med eller uten overnatting på hotellet eller deltakelse kun én dag. Leverandører har utstillerstand med gode tilbud til deltakerne på alt fra urter og kosttilskudd til behandlinger, bøker med mer. Kongressens hovedsponsor i fjor var EU BioTek, som også i 2015 er hovedsponsor. Denne gangen skal de presentere en ny hormontest.

LES OGSÅ  Erfaringer med IndreRo-terapien

Lørdag ettermiddag deler Fritt Helsevalg (FHV) ut Brobyggerprisen (opprettet i 2004) for å medvirke til å framheve og gi økt anerkjennelse til personer eller miljøer i Norge som kombinerer alternativ medisin og skolemedisin. Så langt har 10 av 11 tildelinger gått til leger. I 2014 fikk lege Siri Aabel prisen, og hun holdt en gripende takketale.

I fjor ble 20–årsjubileet til Norske naturterapeuters hovedorganisasjon (NNH) markert under festmiddagen med mange taler og lovord til organisasjonens hardtarbeidende pionerer. Blant gratulantene var tidligere helseminister og røykelovens far, Dagfinn Høybråten.

De fleste kongressene har vært besøkt av 150–200 deltakere og utstillere, hvorav noen kommer før konferansen for å kombinere fag med velvære og avslapning. Man må ikke være terapeut for å delta; konferansen er åpen for alle. Ved siden av det faglige utbyttet treffer man nye bekjentskaper og kan slappe av i rolige omgivelser. I tillegg kan man nyte stedets smakfulle måltider, som delvis er basert på ferske, lokale råvarer.

Programmet i 2015

Nordisk naturmedisinsk fagkongress 30. oktober–1. november 2015 foregår som før på Sundvolden Hotel. Programmet annonseres på Facebook,1 LinkedIn og nettsidene til KongressPartner AS.2 Man kan også settes på en e-postliste og fortløpende motta ny informasjon ved å henvende seg til Christin. Vaksineproblematikken blir et hett tema på årets kongress. Nytt av året er at deltakerne kan utfolde seg fysisk i en dans som vises i en video-snutt på kongressens nettside.2

Helsemagasinet har spurt Christin om hva som ellers skal skje på årets kongress. – Vi har blant annet fått den populære terapeuten og foredragsholderen Hågen Haugrønningen til å snakke om hvordan man kan skape et godt liv og den karrieren man ønsker seg, og om hvordan man kan oppnå tillit i markedet som terapeut, forteller hun.

I forbindelse med vaksinetemaet skal Øystein Riise, overlege ved vaksineavdelinga, divisjon for smittevern ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, holde innlegg om vaksineprogrammet i Norge og diskutere om det går mot ”amerikanske tilstander”.

LES OGSÅ  Det står alltid en kvinne bak

– Dessuten skal Lisbeth Meyer Næss, cand.scient. i biokjemi og doktorgrad i immunologi fra Universitetet i Oslo, snakke om hvordan vaksiner påvirker immunforsvaret.

Hun forteller videre at ernæringsterapeut Jens Veiersted skal ta for seg temaet epigenetikk og i hvilken grad vi kan påvirke vårt genuttrykk.

– Homøopat Eva Fjeldstad er nå aktuell med boka Takk for maten, som diskuterer giftstoffene i maten. På kongressen skal hun snakke om hvordan sprøytemidler, konserveringsmidler og andre tilsetningsstoffer i maten skader helsa generelt og tarmbakteriene spesielt, sier Christin.

– Dessuten skal Johnny Laupsa-Borge, master i human ernæring fra Universitetet i Bergen og forsker ved hjerteavdelinga på Haukeland universitetssykehus, holde et foredrag om å spise fett til hjertets begjær basert på nye erkjennelser om fett og hjertehelse fra forskningsfronten.

Som en appetittvekker for dem som ennå ikke har bestemt seg for å delta på årets kongress, presenterer vi i neste sak noen smakebiter fra fjorårets program.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Christin Foss og KongressPartner AS – primus motor»]Christin Foss (f. 1959) er godt kjent i miljøet etter å ha organisert en serie konferanser siden 2005 på Sundvolden Hotel ved Tyrifjorden. Hun er utdannet markedsøkonom ved Norges Markedshøyskole i 1983 og arbeidet i flere år som salgskonsulent og seinere salgssjef innen kontormaskiner. Da hun fikk sitt første barn i 1988, valgte hun å være hjemmeværende fram til 1998. Da begynte hun som trebarnsmor å arbeide for Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund (PFF) noen dager i uka. Hun endret PFFs årsmøte til å bli en større kongress.

Lege Stig A. Bruset var i 2003 en av foredragsholderne og spurte Christin om hun var interessert i å arrangere Kongressen for komplementær medisin (KAM), et fellesarrangement for Norske naturterapeuters hovedorganisasjon (NNH), Norsk forening for helhetsmedisin (NFHM) og International Society of Holistic Health (ISHH), noe hun gjorde fra 2005. I 2008 etablerte hun KongressPartner AS, og i 2009 ble KAM-kongressen omdøpt til Nordisk naturmedisinsk fagkongress. I dag har firmaet oppdrag for en rekke foreninger innen helse og får stadig flere oppdrag, også fra mer kommersielle bedrifter. Ved siden av denne jobben er Christin fortsatt sekretariatsleder i PFF.

LES OGSÅ  Ny livsstil i spanske omgivelser

Opplysninger om årets kongress og komplett program finnes på nett.2 Ring gjerne Christin på telefon 922 42 756 eller send en e-post til

christin@kongresspartner.no.[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  https://www.facebook.com/pages/Nordisk-naturmedisinsk-fagkongress/108246572549325

2.  www.kongresspartner.no


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner