Kategorier
Gikk ned 83 kilo på et år!
Espen Tyrihjell (f. 1967) veide 172 kg da han bestemte seg for å ta noen viktige grep i livet. Han hadde uten hell forsøkt å gå ned i vekt mange ganger, hadde vurdert slankeoperasjon og innlegging på institusjon. Hans viktigste drivkraft var et sterkt ønske om å leve uten store fysiske og psykiske plager.
Tekst Birthe Storaker Foto Jon Klasbu og privat
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Espen var én av tusenvis av likesinnede med et stort vektproblem. Hvor skulle han få hjelp? Han opplevde at dette var lettere dersom han allerede hadde fått livsstilskader enn å få hjelp til å forebygge skader som kunne komme i forbindelse med overvekt. Iblant var han bekymret for å få et avkortet liv. Hvor gammel ville han bli hvis dette fortsatte?
Daglige utfordringer
Mange daglige gjøremål understreket behovet for en stor vektreduksjon. Selv små bevegelser gjorde at han svettet mye og måtte skifte klær ofte. Enkelte ganger måtte han skifte skjorte to ganger om morgenen før han dro på jobb. – Klær i størrelse 7–9 XL fant jeg kun på Herrekompaniet i Oslo, forteller Espen. De var selvsagt dyrere enn vanlige, og turklær i hans størrelse var umulige å få tak i.
– Barna ble ofte overlatt til seg selv når de lekte fordi det var for tungt for meg å delta. Jeg har alltid vært glad i friluftsliv og elsket lange turer på vidda. Dette ble etter hvert alt for anstrengende. Med en sekk på over 40 kg slet jeg enormt for å gjennomføre slike turer, minnes han.
Dette gikk utover Espens selvfølelse. – Jeg følte meg ikke særlig tiltrekkende, innrømmer Espen. Det hjalp ikke lenger å skjule kroppen bak store klær. Den var umulig å skjule.
Selvutvikling
Espens overordnede motivasjon var å bli lykkelig. – Jeg ønsket å bli et mer positivt menneske, gi og motta kjærlighet og å leve et langt, sunt og trygt liv. For å nå målet om bedre livskvalitet og bli en lykkelig person bestemte han seg for å endre på underliggende årsaker til vektproblemet.
Espen hadde alltid hatt et godt liv, men innså at det var områder han kunne endre for å øke livskvaliteten. Han funderte mye på hva som kunne være bakenforliggende årsaker til hans høye vekt og bestemte seg for å rydde opp i flere forhold som hemmet ham.
De mentale prosessene har vært like viktige som trening og ernæring. Da Espen bestemte seg for å få et bedre liv, var vektreduksjon kun ett av delmålene. Det viktigste var å finne ut hva som lå bak vektproblemet og hva som ville føre ham fram til ønsket resultat. – Alt jeg bestemte meg for å gjøre noe med, var hver for seg ikke nødvendigvis tungt. Ved å sette delmål klarte jeg gradvis å snu situasjonen i positiv retning. Espen startet med å bli sin egen inspirator og fikk etter hvert masse oppmuntring fra familien, venner, barna og kollegaer.
– Jeg hadde tidligere tatt flere Grete Roede-kurs, forteller Espen. – Mange oppnådde gode resultater der, men ikke jeg. Samtidig så og hørte jeg historier om at det er mulig å endre livskvaliteten vesentlig på andre måter, fortsetter han. – Et svært viktig element i prosessen var å opprettholde motivasjonen og å jobbe med selvutvikling. Dette har for meg vært viktigere enn å endre kostholdet og å trene. Jeg meldte meg derfor på ulike kurs og hentet ideer på de områdene som var viktigst for meg, sier Espen. På kursene traff han likesinnede som hadde jobbet mye med å endre fokus og nådd nye mål. Noe av det viktigste ble å leve etter følgende anbefalinger:
- Ingen skal forstyrre at jeg har det bra, det er kun mitt ansvar.
- Det jeg kan til nå, er ikke godt nok for å få det bedre, jeg må tilegne meg mer kunnskap.
- Jeg må ha kjærlighet til meg selv for å finne kjærlighet.
Minus 83 kg på ett år
– Jeg bestemte meg for å klare vektmålet på 92 kg i løpet av ett år fra 26. juli 2014. I henhold til min høyde skulle vekten vært lavere, men jeg syntes 92 kg passet for meg, minnes han. I dag veier Espen 89 kg og stortrives med det.
– Mitt mål innebar å gå ned 80 kg, noe som var meget ambisiøst. Noen ganger trodde jeg ikke det var mulig å oppnå, sier Espen. – Jeg var ofte i tvil og lurte på om utfordringen var for stor. Heldigvis klarte jeg å se framover og innså at jeg hadde alt å vinne på å nå mitt nye mål.
I prosessen søkte Espen å løse hindringer i å nå målet. – Etter hvert som jeg jobbet meg gjennom og løste noen floker, fikk jeg gradvis mindre lyst til å trøstespise. Jeg ble flinkere til å fortolke hva kroppen signaliserte når suget etter trøstespising kom, noe som har hatt sammenheng med et galt kosthold og dårlig selvfølelse. Med riktig kosthold, selvutvikling, bedre fysisk form og med kilo som forsvant, fikk jeg mindre behov for trøstespising enn før.
Et annet mål var å komme i god form, en annen forutsetning for å nå hovedmålet om lykke. Espen ønsket å komme inn i miljøer hvor trening og selvutvikling sto sentralt, å finne nye venner med sammenfallende interesser, samtidig som han beholdt de vennene som betydde mest. Han bestemte seg for å bytte jobb og endre en rekke praktiske ting på hjemmebane. – Det skulle være positivt å komme hjem, sier Espen. – Jeg ville at det skulle være lyst, vakkert og ryddig, så jeg bestemte meg for å bygge om huset i løpet av året for å skape et hjem med en mer innbydende atmosfære.
Fysisk aktivitet
Espen startet med fysisk aktivitet samtidig som han endret kostholdet. Han hadde ingen tid å miste. Til å begynne med fokuserte han på aktiviteter som var gøy og med lav terskel for å komme i gang. Svømming og spinning belastet hans tunge kropp lite, var gøy og sosialt. Espen forteller at målet til å begynne med var å være litt fysisk aktiv hver dag. Han begynte å trene cirka fem ganger per uke. – Det høres kanskje mye ut, men én treningsøkt, som var en stor anstrengelse for meg, kunne være en sykkeltur på bare 3 kilometer, sier han. – Øktene besto for eksempel av rask gange, svømming og spinning. Etter hvert som kiloene forsvant, kom formen raskt, forteller Espen. Han fortsatte med det som var gøy og fikk et overskudd som hjalp ham til å fortsette. Etter hvert klarte han mer og mer, og på vårparten 2015 begynte han til og med å jogge, noe som hadde vært utenkelig noen måneder tilbake. – Resultatene var lette å måle, noe som var viktig for å holde motivasjonen oppe, mener Espen.
Trening
Espen ble medlem av ”På Treninga” på Kolbotn. Der fikk han tips til vekt-reduksjon i form av kostholdskurs og trening. Her var det flere å snakke med, hente gode tips fra og snakke åpent med om utfordringer.
Espen skrev dagbok om hva han spiste og hvordan han trente. Han noterte seg positive tilbakemeldinger, komplimenter og ros fra andre. Etter hvert kom kroppen i stadig bedre form med endret livsstil og trening.
– Når det gjaldt trening, trengte jeg hjelp av fagpersoner, sier Espen. Han meldte seg inn i Optimal Trening, der han fikk meget god hjelp av personlig trener Christina Strøm Fjære. Hun hjalp ham å lage et treningsprogram med utgangspunkt i hans fysiske nivå, med fokus på opptrening av basemuskulatur, riktige teknikker, riktig frekvens og hjelp med motivasjonen. Han deltok også på en nettbasert tjeneste, www.webcoaching.no, hvor han rapporterte daglig om kosthold, trening og ukentlig status for vekt og ytre mål. Tilbakemeldingene derfra var viktige for å holde motivasjonen oppe. – Samarbeidet med Christina fortsetter, og nå er målet å bevare min nåværende vekt og strekke meg mot nye fysiske mål et år fram i tid, sier Espen entusiastisk.
I juni 2015 syklet han først fra Vinterbro til Holmenkollen og et par uker seinere til Kikut (110 km). Litt seinere tok han toget til Gol hvor han overnattet og syklet hjem. – Det var 195 km på 10 timer og 29 minutter på min gamle racersykkel. I sommerferien klarte jeg å gå 110 km fjellturer alene med tung sekk, en stor seier! smiler Espen fornøyd.
– Nå trener jeg ukentlig styrke tre ganger på SATS, sykler et par ganger og jogger, totalt 10–12 timer per uke. Jeg er særlig opptatt av å utvikle basismuskulaturen og har fortsatt fokus på å ha det gøy.
– Mitt liv er totalt forandret, forteller Espen begeistret. Personer jeg ikke har sett på lang tid, kjenner meg ikke igjen og forteller at jeg er blitt mye mer positiv og inspirerende. Jeg har fått et mye mer innholdsrikt liv. Framtiden ser lys ut, og jeg føler meg lykkelig for første gang!
Kosthold
Espen hadde forsøkt mange ulike dietter for å redusere vekta. Disse erfaringene tilsa at hvis han skulle klare å holde stabil vekt etter at vektmålet var nådd, måtte han selv ha kontrollen.
Han forteller ivrig at det var av stor betydning å finne et kosthold han trivdes med. Det måtte være riktig sammensatt av næringsstoffer, være lett å få tak i og inneholde cirka 1800 kcal per dag. –Til frokost, lunsj, mellommåltid og kvelds spiste jeg knekkebrød, rent kjøtt, fugl, fisk og mye grønnsaker. Middagen besto av grønnsaker, frukt og rent kjøtt/fugl eller fisk. Brød, poteter, pasta og ris kuttet jeg ut til fordel for grønnsaker. Espen er glad i søtsaker, fet farsemat og kaker, men bestemte seg for å holde seg unna dette et helt år.
– Min kostholdsfilosofi er å spise mest mulig av mat som kjennes riktig for kroppen, og som gir mest mulig overskudd. Samtidig er det viktig å ha glede av hvert måltid og å føle meg passe mett. Flere, små måltider hver dag, mye grønnsaker og rent kjøtt eller fisk har ført til at jeg ikke har hatt ønske om mer mat eller søtsaker. Maten har jeg lett kunnet servere til hele familien. Den har vært lett å få tak i, enkel å kontrollere og i størst mulig grad økologisk.
– Det var viktig for meg ikke å veie maten, presiserer Espen. – Det blir litt for detaljert og vanskelig å fortsette med etter endringen. Imidlertid har jeg lest innholdsdeklarasjoner på alle varene og skrevet ned innholdet i hvert måltid for å ha kontroll og lære mer om maten jeg spiser.
Espen synes ikke det har vært vanskelig å finne riktig mat i sosiale sammenhenger. – Det er alltid mulig å spise fornuftig. Jeg var åpen om mine utfordringer og fikk forståelse fra andre for at jeg ikke spiste det samme som før.
Vektmålet er nådd
Etter at Espen nådde vektmålet (minus 83 kg), har han fortsatt med sitt nye kosthold, kun spist litt mer frukt og bær. Han har funnet ut at fem små måltider per dag passer godt. – De aller fleste dagene inntar jeg et lite måltid etter trening. I tillegg er jeg nøye med å drikke mye vann, cirka 1,5 liter hver dag, og ekstra mye ved hard trening, forteller Espen. Han spiser ikke proteinpulver eller liknende, kun vanlig mat, noen vitaminer og omega-3-fettsyrer. Espens inntak av karbohydrater kommer kun fra grønnsaker og knekkebrød.
– Jeg unngår rent sukker, poteter, ris, pasta, pizza og pommes frites. Dette er etter min mening tomme ”sukkerklumper” som jeg heller erstatter med næringsrik mat, sier han. Espens måltider består mest mulig av økologiske råvarer. Han synes det fortsatt er for lite utvalg av dette i butikkene, så i det daglige velger han helst råvarer for å lage retter fra bunnen av. – Jeg spiser naturlig fett fra fjærkre, storfe og fisk og unngår melkeprodukter, da jeg kjenner større energioverskudd uten.
Espen har kun møtt positive reaksjoner fra kollegaer, trenere, fagpersonell, venner og familie. – Det har vært mye enklere enn jeg hadde trodd, og mange har ønsket å lytte til mine erfaringer selv om de ikke selv har et vektproblem. Støtte fra miljøer rundt meg tror jeg skyldes at jeg har våget å være åpen og direkte og vist at det er mulig å gjennomføre mine forsetter. I tillegg var det godt å ha nære venner som jeg kunne prate med, og som forsto hva som var viktig for meg. De så endringene fra uke til uke og ga meg gode tilbakemeldinger og støtte, sier han takknemlig. – Mitt tips til andre er å ha fokus på de tre viktige faktorene trivsel, fysisk aktivitet og kosthold.
Nye mål
Espens ønsker å leve enda mer økologisk og ha et så godt kosthold at han når nye, fysiske mål. Han planlegger å dyrke grønnsaker, frukt og bær og å lage enda bedre måltider til og sammen med familien. Trening og selvutvikling er blitt like viktig som friluftsliv, og dette ønsker han å utvikle videre. – Det er fremdeles mye å hente, sier Espen optimistisk. – Jeg synes det er tilfredsstillende å sette meg nye mål å trene mot. Neste sommer vil jeg sykle Nordkapp–Oslo og delta i hinderløpet ”Obstacle Race”. Det består av mange vanskelige hindre utviklet av spesialister fra Kystjegerkommandoen. Hindrene består av blant annet ild, is, 10 000 volt elektrisitet, piggtråd, leire, siv, armgang og et amerikansk fotballag. – Det ville vært utenkelig å delta på noe sånt for ett år siden, men nå er alt mulig! avslutter Espen entusiastisk.
Veiledning og foredrag
De som måtte ønske personlig veiledning eller å høre foredrag av Espen, kan kontakte ham på e-post: tyrihj@online.no