Skip to main content

Hjernen tørster etter sosial kontakt like mye som mat og vann

Dette er kanskje ingen stor nøtt: Hvis vi blir tvunget til å leve isolert fra andre mennesker, hungrer vi etter sosial kontakt på samme måte, og av samme grunn, som vi hungrer etter mat når vi er sultne.

Tekst Anne Lene Johnsen

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Vi trenger alle menneskelig kontakt på et eller annet nivå. I en studie fra 2020 skannet forskere med kjernemagnetisk resonans (fMRI) hjernen til en gruppe på 40 forsøkspersoner.


Deltakerne skulle enten faste eller tilbringe 10 timer i total sosial isolasjon. Deretter målte forskerne hvilke reaksjoner som oppsto i hjernen når deltakerne fikk signaler om at det henholdsvis var tilbud om mat eller menneskelig kontakt. Målingene viste at noen av de samme områdene ble aktivert i hjernen i begge tilfeller, nærmere bestemt i midthjernen. Disse funnene samsvarte med hvor sultne eller ensomme deltakerne selv rapporterte at de var. 

I andre områder i hjernen (striatum og hjernebarken) skilte reaksjonene mellom hvilken type signal som ble gitt (mat eller mennesker). Jo rikere sosialt liv deltakerne hadde fra før, desto større aktivitet ble målt i deres hjerne. Imidlertid vil selv de mest introverte av oss og som trives godt med en god del alenetid, merke at isolasjon påvirker oss og gjør at vi higer etter kontakt med andre. 


Den viktigste konklusjonen fra studien er at akutt isolasjon fører til akutt sosial lengsel, på samme måte som at vi blir sultne om vi ikke får mat.

LES OGSÅ  Ett spørsmål avslører viktig personlighetstrekk

Kilde: Tomova L, Wang KL, Thompson T mfl. Acute social isolation evokes midbrain craving responses similar to hunger. Nature Neuroscience 2020; 23: 1597–1605. https://www.nature.com/articles/s41593-020-00742-z


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner