Skip to main content

Juleglede for sjokoladeelskere!

Det er ikke nødvendig å kutte ut kaker og desserter lagd av sjokolade om man lever på høyfettkosthold. Kos deg gjerne med en eller flere av disse godsakene i jula eller når som helst på året du måtte ønske det.

Tekst Anne Lene Johnsen
Foto Agurtxane Concellon og Anne Lene Johnsen
Oppskrifter Johnny Laupsa-Borge, Kenn Hallstensen og Kathrine Falck-Berg


11.10.19-GUNN-KAKE9Gunn Marthes sjokoladekake

(mange porsjoner)

300 g 86 % mørk sjokolade (spar 50 gram til krem)
125 g romtemperert meierismør (kan skiftes ut med annet fett)
1 ts revet chili
6 egg
130 g Sukrin® eller xylitol
1 ts vaniljesukker – kan sløyfes
1 ts kakaopulver
3 dl kremfløte

Smelt sjokoladen sammen med smør i vannbad og bland inn revet chili. Skill hviten fra eggeplommen på 4 egg. De to siste eggene spares til etterpå. Pisk eggehvitene stive og tilsett Sukrin® eller xylitol cirka halvveis. Hell over i en annen bolle. Pisk eggeplommene og de to resterende eggene til eggedosis i en blender. Hell sjokoladeblandinga inn i eggedosisen mens blenderen går på lav hastighet. Bland inn kakaopulver og vaniljesukker. Stopp blenderen og vend inn eggehvitene med store bevegelser. Prøv ikke å slå lufta ut av røra, og rør til eggehvitene akkurat er innblandet. Dekk ei 24 cm diameter springform med bakepapir eller smør med olje/smør, hell røra over i formen og steik kaka på nederste rille på 180 grader i 35-40 minutter. Kaka kan sprekke litt på toppen. Pisk krem av fløten og en ss Sukrin®. Vend inn 50 g smeltet sjokolade. Smør dette utover den avkjølte kaka. (Ved melkeallergi kan kaka spises ”bar”, med sjokoladeglasur, bær og/eller liknende.)


11.10.19-JOHNNY-KAKE3Sjokoladekake

LES OGSÅ  Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 5 2013

Oppskriften er bearbeidet av redaksjonen, og kaka ble lagd under høstens VOF-kurs i Spania.

200 g (klaret) smør
4 egg
2 dl sukrin evt. noen dråper stevia
2 ss fiberhusk
5 ss kakao
1 ts vanilje

Framgangsmåte:

Sett ovnen på 200 grader. Bruk springform (21 cm i diameter). Smelt smøret på lav varme. Visp egg og Sukrin® til det blir luftig. Tilsett smøret. Ha eventuelt i noen dråper stevia. Bland sammen alle de tørre ingrediensene og rør inn i deigen. Hell røra i formen. Steik i ca. 15 minutter. Server eventuelt friske bær til eller en bærcoulis.


11.10.19-MOUSE4Sjokolademousse

(8 personer)

Oppskriften er bearbeidet av redaksjonen, og desserten ble lagd under høstens kurs på Geilo (Dr. Holms Hotel).

150 g mørk sjokolade (minst 70 prosent kakao)
1 egg
2 eggeplommer
2 eggehviter
1–2 ts revet appelsinskall
kanel
3 dl kremfløte (evnt.  kokosfløte eller mandelmelk)

Framgangsmåte:

Brekk sjokoladen i småbiter. Legg dem i en liten bolle eller dyp tallerken. Dekk til med lokk, asjett e.l. Sett karet med sjokoladen over en kjele med varmt vann. La stå til sjokoladen har smeltet. Det må ikke komme vanndamp i sjokoladen, og du må heller ikke røre for å sjekke om den er smeltet. Stikk bare i massen med en spiss kniv.

Ta sjokoladen bort fra dampen når den er smeltet. Bland i et helt egg og så en eggeplomme om gangen. Tilsett eventuelt revet appelsinskall og/eller kanel. Stivpisk eggehvitene. Visp fløten til krem. Bland sjokoladen forsiktig sammen med kremen. Brett så eggehvitene i. Fyll moussen i små glass eller i en større skål. Sett det kjølig.

Server med fløte eller kokosnøttmelk og eventuelt litt bær/frukt. Man kan også lage en varm saus bestående av innkokt fløte, konjakk, litt honning, kanel og vanilje.

LES OGSÅ  Feit hverdagsmat med lite karbohydrat

Variasjon:

I stedet for kremfløte kan man bruke mandelfløte eller kokosnøttmelk hvis retten skal være melkefri. For å få moussen stiv må man da smelte en plate gelatin i litt vann, røre dette inn i mandelfløten/kokosnøttmelka og la det stå en stund i kjøleskap for å stivne.


DSC_0004Mumsete mousse og muffins

Oppskriften kan brukes til både mousse og muffins og kan serveres med eller uten vaniljesaus.

– Det finnes mange oppskrifter der ute, men denne er det hittil ingenting som har overgått, skriver Kathrine Falck-Berg fra Drøbak til oss. Med hennes oppskrift kan du lage både mousse og kake, avhengig av hva du foretrekker. Hun serverer også en vaniljesaus til.

250 g smør
250 g 86 % sjokolade (hun bruker Freia sjokolade, da denne etter hennes oppfatning fungerer best i kake og smaker best)
5 hele egg
6 eggeplommer
200 g Sukrin®

Smøret smeltes på lav varme i kjele. Når det er smeltet skikkelig, tilsettes sjokoladen i småbiter. Rør kontinuerlig til det er godt blandet. Hell smør/sjokoladeblandinga over i en stor bolle. Sett til side.

Eggblandinga mikses i en kjøkkenmaskin til den får en lysere farge og er skikkelig luftig.

Hell eggblandinga over i bollen med sjokoladeblandingen. Rør hele tida med en visp, til blandingen tykner. Husk å slikke vispen. Det er ikke pent å skylle av noe så godt!

Du kan velge mellom å spise røra varm, nylagd med vaniljesaus (dette blir nesten som en mousse) eller å sette den i kjøleskapet i en time. Deretter serveres den med hjemmelagd vaniljesaus. Dette blir også som en mousse og er vanvittig godt.

Dersom du ønsker å steike kake: Sett steikeovnen på 220 grader. Bruk spiseskje og ha i ca 4 fulle skjeer med røre i hver muffinsform. Bruk store, amerikanske muffinsformer, de som er stive, eller bruk to lag av vanlige, store muffinsformer (IKEA selger et steikebrett med utdypninger i til muffinsformene).

LES OGSÅ  Snaddergrøt – havregrøt med strøssel

Steikes kun i 3 minutter til du ser at muffinsene ikke flyter utenpå. De er flytende inni. Serveres med hjemmelagd fløteiskrem (lavkarbo) eller hjemmelagd vaniljesaus (lavkarbo).


Hjemmelagd vaniljesaus 

½ vaniljestang
1,25 dl helmelk
½ ts maisstivelse (Maizenna)
2 eggeplommer
1 egg
60 g erytritol (Sukrin®)
1,25 dl kremfløte

Varm opp melka med maisstivelse og vaniljestang. Ikke la den koke, splitt vaniljestang og skrap ut frøene. Ha både frø og stang oppi og bland i maisstivelsen når melka er kald (stivelsen skal forhindre at kremen sprekker). Visp sammen eggeplommer, egg og Sukrin® til en luftig, lys saus. La vaniljemelka avkjøle litt og pisk den litt etter litt i eggblandinga.

Ha alt tilbake i ei ren panne og varm opp under konstant omrøring. Når du kjenner at den begynner å tykne (den skal ikke koke), tar du panna av platen og rører fløten videre inn.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner