Skip to main content

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 2 2021

Hverdagsmat skal selvfølgelig smake godt og se innbydende ut, men måltidene trenger ikke å være innfløkte og ta lang tid å tilberede. Utenom koking av egg trenger frokostene denne gang ingen varmebehandling. «Middagsmat» går dessuten fint også til lunsj, selv om mengden blir mindre. Høres ikke ovnsstekt laks og biffstrimler ut som gode lunsjretter?

Tekst Kenn Hallstensen     Foto Agurtxane Concellon

I utgangspunktet legger vi litt ekstra flid i middagsmåltidet, dagens største. Dette måltidet lager og/eller nyter vi gjerne sammen med gode venner og familie og kan også representere starten på den viktige, kommende søvnen. Etter et stort måltid mat blir vi nemlig trette, og da er det bra å være ferdig med dagens oppgaver. Etter middagen er det fint å roe ned kroppen fram til sengetid. Middagene består denne gangen av en skalldyrrett og en gratinert gryte med kylling og bacon.


Frokost:

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 2 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Røkelaks med pesto og cherrytomater

Ingredienser:

70 g røkelaks
70 g pesto – se under
3–4 cherrytomater

Kutt røkelaksen opp i mindre biter, mens cherrytomatene deles i to eller fire. Lakse- og tomatbitene dyppes i pestoskålen. Totalt 570 kcal.

LES OGSÅ  Enkel rullekake

Pesto:

1 dl olivenolje
2 ss frisk basilikum
2 ss pinjekjerner
1 fedd hvitløk
50 g finrevet parmesan
¼ ts pepper

Kjør og bland basilikum, pinjekjerner og hvitløk med en stavmikser. Tilsett deretter litt og litt av oljen, før du til slutt rører inn finrevet parmesan og pepper.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein25117
Fett512,180
Karbohydrater40,13

Pesto:

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein1217
Fett645,591
Karbohydrater40,32

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 2 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Løksalat med egg og ansjos

Ingredienser: 

4 kokte egg
50 g ansjos
100 g rødløk
100 g isbergsalat
90 g majones, gjerne hjemmelaget

Kutt hardkokte egg i båter og bland med hakket rødløk, isbergsalat og ansjos. Serveres i passe store boller. Bruk majones som topping. 560 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein22116
Fett502,280
Karbohydrater50,24

Lunsj:

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 2 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Ovnstekt laks med peppersquash og rømme 

Ingredienser, to porsjoner:

180 g laks
1 ts timiankrydder
250 g squash
1 ts salt
1 ts pepper
½–1 ts paprikapulver
180 g sæterrømme

Krydre to laksefileter med halvparten av saltet og pepperen og dryss deretter over tørket timian. Resten av saltet, pepperen og paprikapulveret strøs over ringer av squash. Steik laksefiletene og squashringene på bakepapir i ovn i 10–12 minutter. Server laks og squash med rømme som tilbehør. 550 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein22117
Fett442,078
Karbohydrater70,35

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 2 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Biffstrimler med paprika og løk   

Ingredienser, to porsjoner:

180 g rødt kjøtt, gjerne entrecôte fra storfe
Salt og pepper
50 g meierismør eller smult
100 løk
100 g gul paprika
50 g aioli, gjerne hjemmelagd

Kutt kjøtt og paprika i strimler, og steik i panne sammen med løkringer og smør. Serveres med aioli som dressing/saus. 560 kcal per porsjon.

LES OGSÅ  Rødbetsuppe med crème fraiche
NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein20114
Fett512,582
Karbohydrater60,34

Middag:

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 2 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Skalldyrpanne med grønnsakspuré og bearnaisesaus

Ingredienser, to porsjoner:

150 g reker uten skall
200 g scampi uten skall
100 g krepsehaler uten skall
100 g løk
100 g grønn paprika
2 fedd hvitløk
½ rød chili
Pepper og salt
50 g meierismør
125 g blomkål
125 g gulrot
100 g meierismør
1 ts pepper
140 g bearnaisesaus

Kutt paprika i strimler og steik i panne sammen med 50 g smør, løkringer, skalldyr og finhakket hvitløk og chili. Krydre med salt og pepper.

Lag to ulike pureer ved å fordele opphakket blomkål og gulrot i to ulike, mindre panner. Kok grønnsakene møre på svak varme under lokk med 50 g smør i hver panne. Bruk ikke vann. Kjøres deretter til puré med en stavmikser. Smak til med pepper.

Dander de to pureene i to halvsirkler på en tallerken uten at de blandes, men samtidig skal de berøre hverandre i begge endene – skal sammen danne en sirkel. Plasser deretter skalldyrblandinga i midten av sirklene. Server med bearnaisesaus.1 110 kcal per porsjon.

NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein48117
Fett932,077
Karbohydrater170,46

Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 2 2021 / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Gratinert kylling- og bacongryte

Ingredienser, tre porsjoner:

300 g kyllingkjøtt med skinn
300 g bacon
80 g meierismør
200 g løk
150 g purreløk
150 g rød paprika
2 fedd hvitløk
150 g gulost

Steik først kylling- og baconterninger i panne med smør. Grovkutt deretter løk, purreløk og paprika og bland med finhakket hvitløk, kylling, bacon, fløte og litt av den revne osten. Legg i en ildfast form og pass på å få med all steikesjy. Strø over resten av den revne osten og steik i ovn til osten er smeltet og grønnsakene er møre. 1 080 kcal per porsjon.

LES OGSÅ  Brokkolipai
NæringsstoffVektRel. vektEnergi%
Protein50118
Fett931,978
Karbohydrater110,24

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner