Kategorier
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 2 2021
Hverdagsmat skal selvfølgelig smake godt og se innbydende ut, men måltidene trenger ikke å være innfløkte og ta lang tid å tilberede. Utenom koking av egg trenger frokostene denne gang ingen varmebehandling. «Middagsmat» går dessuten fint også til lunsj, selv om mengden blir mindre. Høres ikke ovnsstekt laks og biffstrimler ut som gode lunsjretter?
Tekst Kenn Hallstensen Foto Agurtxane Concellon
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
I utgangspunktet legger vi litt ekstra flid i middagsmåltidet, dagens største. Dette måltidet lager og/eller nyter vi gjerne sammen med gode venner og familie og kan også representere starten på den viktige, kommende søvnen. Etter et stort måltid mat blir vi nemlig trette, og da er det bra å være ferdig med dagens oppgaver. Etter middagen er det fint å roe ned kroppen fram til sengetid. Middagene består denne gangen av en skalldyrrett og en gratinert gryte med kylling og bacon.
Frokost:

Røkelaks med pesto og cherrytomater
Ingredienser:
70 g røkelaks
70 g pesto – se under
3–4 cherrytomater
Kutt røkelaksen opp i mindre biter, mens cherrytomatene deles i to eller fire. Lakse- og tomatbitene dyppes i pestoskålen. Totalt 570 kcal.
Pesto:
1 dl olivenolje
2 ss frisk basilikum
2 ss pinjekjerner
1 fedd hvitløk
50 g finrevet parmesan
¼ ts pepper
Kjør og bland basilikum, pinjekjerner og hvitløk med en stavmikser. Tilsett deretter litt og litt av oljen, før du til slutt rører inn finrevet parmesan og pepper.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 25 | 1 | 17 |
Fett | 51 | 2,1 | 80 |
Karbohydrater | 4 | 0,1 | 3 |
Pesto:
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 12 | 1 | 7 |
Fett | 64 | 5,5 | 91 |
Karbohydrater | 4 | 0,3 | 2 |

Løksalat med egg og ansjos
Ingredienser:
4 kokte egg
50 g ansjos
100 g rødløk
100 g isbergsalat
90 g majones, gjerne hjemmelaget
Kutt hardkokte egg i båter og bland med hakket rødløk, isbergsalat og ansjos. Serveres i passe store boller. Bruk majones som topping. 560 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 22 | 1 | 16 |
Fett | 50 | 2,2 | 80 |
Karbohydrater | 5 | 0,2 | 4 |
Lunsj:

Ovnstekt laks med peppersquash og rømme
Ingredienser, to porsjoner:
180 g laks
1 ts timiankrydder
250 g squash
1 ts salt
1 ts pepper
½–1 ts paprikapulver
180 g sæterrømme
Krydre to laksefileter med halvparten av saltet og pepperen og dryss deretter over tørket timian. Resten av saltet, pepperen og paprikapulveret strøs over ringer av squash. Steik laksefiletene og squashringene på bakepapir i ovn i 10–12 minutter. Server laks og squash med rømme som tilbehør. 550 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 22 | 1 | 17 |
Fett | 44 | 2,0 | 78 |
Karbohydrater | 7 | 0,3 | 5 |

Biffstrimler med paprika og løk
Ingredienser, to porsjoner:
180 g rødt kjøtt, gjerne entrecôte fra storfe
Salt og pepper
50 g meierismør eller smult
100 løk
100 g gul paprika
50 g aioli, gjerne hjemmelagd
Kutt kjøtt og paprika i strimler, og steik i panne sammen med løkringer og smør. Serveres med aioli som dressing/saus. 560 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 20 | 1 | 14 |
Fett | 51 | 2,5 | 82 |
Karbohydrater | 6 | 0,3 | 4 |
Middag:

Skalldyrpanne med grønnsakspuré og bearnaisesaus
Ingredienser, to porsjoner:
150 g reker uten skall
200 g scampi uten skall
100 g krepsehaler uten skall
100 g løk
100 g grønn paprika
2 fedd hvitløk
½ rød chili
Pepper og salt
50 g meierismør
125 g blomkål
125 g gulrot
100 g meierismør
1 ts pepper
140 g bearnaisesaus
Kutt paprika i strimler og steik i panne sammen med 50 g smør, løkringer, skalldyr og finhakket hvitløk og chili. Krydre med salt og pepper.
Lag to ulike pureer ved å fordele opphakket blomkål og gulrot i to ulike, mindre panner. Kok grønnsakene møre på svak varme under lokk med 50 g smør i hver panne. Bruk ikke vann. Kjøres deretter til puré med en stavmikser. Smak til med pepper.
Dander de to pureene i to halvsirkler på en tallerken uten at de blandes, men samtidig skal de berøre hverandre i begge endene – skal sammen danne en sirkel. Plasser deretter skalldyrblandinga i midten av sirklene. Server med bearnaisesaus.1 110 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 48 | 1 | 17 |
Fett | 93 | 2,0 | 77 |
Karbohydrater | 17 | 0,4 | 6 |

Gratinert kylling- og bacongryte
Ingredienser, tre porsjoner:
300 g kyllingkjøtt med skinn
300 g bacon
80 g meierismør
200 g løk
150 g purreløk
150 g rød paprika
2 fedd hvitløk
150 g gulost
Steik først kylling- og baconterninger i panne med smør. Grovkutt deretter løk, purreløk og paprika og bland med finhakket hvitløk, kylling, bacon, fløte og litt av den revne osten. Legg i en ildfast form og pass på å få med all steikesjy. Strø over resten av den revne osten og steik i ovn til osten er smeltet og grønnsakene er møre. 1 080 kcal per porsjon.
Næringsstoff | Vekt | Rel. vekt | Energi% |
Protein | 50 | 1 | 18 |
Fett | 93 | 1,9 | 78 |
Karbohydrater | 11 | 0,2 | 4 |