Skip to main content

Kjemikalier i plast og overvekt

Det har lenge vært kjent at bisfenoler og ftalater kan forstyrre kroppens stoffomsetning, og at dette kan bidra til overvekt og fedme. Slike stoffer utgjør bare en liten del av plast, som kan inneholde tusenvis av ulike syntetiske stoffer. I hvilken grad kan noe av dette bidra til vektøkning? 

Tekst Iver Mysterud

Forskere fra NTNU har studert 34 hverdagsprodukter av plast og analysert innholdet kjemisk, inkludert yoghurtbegre, kjøkkensvamper, matbokser og drikkeflasker. De oppdaget over 55 000 kjemiske komponenter og klarte å identifisere 629 av stoffene, inkludert 11 som er kjent for å kunne forstyrre energiomsetningen.

Kjemikalier fra én tredel av produktene fikk i kontrollerte forsøk celler til å utvikle seg til fettceller. Hvordan dette skjer eller hvilke stoffer som bidro til dette, kunne ikke forskerne avgjøre. Uansett fant de ut at plastprodukter i daglig bruk inneholder blandinger av stoffer som kan bidra til overvekt.

Kilder:

Egge JH. Giftstoffer i plast kan ha betydning for tallet på badevekta di. Nrk.no 27.1.2022. https://www.nrk.no/trondelag/kjemikalier-i-plast-kan-bidra-til-utvikling-av-overvekt-og-fedme_-viser-forskning-fra-ntnu-1.15824756

Völker J, Ashcroft F, Vedøy Å mfl. Adipogenic activity of chemicals used in plastic consumer products. Environmental Science & Technology 2022. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.1c06316

LES OGSÅ  Kan klorpyrifos bidra til fedme?

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner