Skip to main content

Kosttilskudd: studie på friske eldre viser nytte

Kosttilskudd: Denne uka kan du lese at multivitaminer er nyttige for friske eldre. Videre tar vi opp dette:

Tekst Iver Mysterud Bildet er tatt av Julita fra Pixabay

  • Bekymringer forbundet med 5G
  • Hvordan produserer kroppen melatonin?
  • Årtusener med gale hypoteser og feilbehandling av epilepsi
  • Danske forskere: De fleste rammes av psykisk sykdom i løpet av livet
  • Kroppens spiseregulering virker ikke hos overvektige
  • Oppsto koronaviruset i et kinesisk laboratorium?
  • USA stanser finansiering av Wuhan-laboratoriet på grunn av risikable eksperimenter
  • Økning i alvorlig hudlidelse etter covid-19 og koronavaksine
  • FDA godkjenner remdesivir mot covid-19 hos nyrepasienter, selv om det kan gi nyresvikt
  • Menneskeskapt overdødelighet i Norge – hittil tiet i hjel
Fagredaktør Iver Mysterud
Iver Mysterud er fagredaktør i Helsemagasinet

Multivitaminer er nyttige for friske eldre

En studie fra USA som ble publisert i fagtidsskriftet Nutrients 9. juni involverte 35 friske menn i alderen 68 år eller eldre. Halvparten tok et daglig multivitamin-/multimineraltilskudd i seks måneder, mens den andre halvparten tok placebo. Multivitamingruppa hadde forbedrede biomarkører for ernæring, mens placebogruppa ikke hadde det.

Placebogruppa hadde en reduksjon i cellulært oksygenforbruk, en markør for cellefunksjon, mens multivitamingruppa ikke hadde det.

Ved å forbedre vitaminstatus eller forhindre nedgang, samt begrense reduksjoner i cellulært oksygenforbruk, kan multivitamin-/multimineraltilskudd ha viktige implikasjoner for stoffskiftet og immunhelsen til friske, eldre menn.

LES OGSÅ  Naturmidler i Sverige på hell?

Bekymringer forbundet med 5G

Forskere har vært opptatt av negative effekter av stråling fra trådløse kommunikasjonssystemer lenge før 5G. Er 5G-stråling verre enn forløperne (2G, 3G og 4G)? Hva vet man egentlig om dette? Flere forskere er bekymret. Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 20. juni.


Hvordan produserer kroppen melatonin?

Langt tilbake i historien har mennesker lurt på om vi har en eller annen ”antenne” som påvirkes av forholdene i kosmos. Mange har foreslått at dette må være epifysen eller konglekjertelen, som ligger i hjernen bak neseroten.

På 1950-tallet oppdaget forskere at konglekjertelen produserte et hormon som fikk navnet melatonin. Det viste seg at mørke stimulerte og lys hemmet produksjonen av dette hormonet. Melatonin fungerer som en slags klokke som regulerer søvn-/våkensyklusen og forsinker aldringsprosessen.

Det ble lenge antatt at lyset kommer inn gjennom øynene og deretter føres til epifysen, men forskning på dyr som enten oppholder seg i lys eller mørke og dyr uten øyne har vist at forståelsen av melatoninproduksjonen er mer sammensatt enn tidligere antatt.

Nyere studier har avklart at kjertelen påvirkes av lys om dagen, men også av jordens geomagnetiske rytmer om natten. Temaet er utdypet i et blogginnlegg av helsejournalist og fagbokforfatter Lynne McTaggart 23. juni.

Årtusener med gale hypoteser og feilbehandling av epilepsi

Åndeutdrivelser, pulveriserte lik og hull i skallen. Opp igjennom tidene er epilepsipasienter blitt utsatt for det utroligste. Dette er tema for en artikkel på Forskning.no 15. februar.


Danske forskere: De fleste rammes av psykisk sykdom i løpet av livet

Fire av fem mennesker blir behandlet for psykiske lidelser i sin levetid viser en ny, oppsiktsvekkende studie fra Danmark. Dette er omtalt på Forskning.no 13. juli.

LES OGSÅ  Hydrolysert kollagen

Kroppens spiseregulering virker ikke hos overvektige

Kroppen merker at du har spist fett og karbohydrater. Men dette systemet fungerer ikke hos mennesker med fedme, ifølge en ny studie. Dette er omtalt på Forskning.no 12. juli.

Oppsto koronaviruset i et kinesisk laboratorium?

Dette er tema for en artikkel i The BMJ 10. juli. Det har vært en del i nyhetene det siste året, og artikkelen oppsummerer debatten om hva som anses å være mest sannsynlig opphav til koronaviruset hos mennesker – lekkasje fra laboratoriet i Wuhan eller smitte fra dyr på  våtmarkeder rundt Wuhan. Virusets oppståen er også tema for en artikkel i The Epoch Times 10. juli.

USA stanser finansiering av Wuhan-laboratoriet på grunn av risikable eksperimenter

Biden-administrasjonen har avsluttet finansieringen av det kinesiske laboratoriet i Wuhan, der de første covid-19-tilfellene ble identifisert. Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 19. juli.

Økning i alvorlig hudlidelse etter covid-19 og koronavaksine

Stevens-Johnson syndrom er en sjelden, alvorlig og akutt hudsykdom med utbredte utslett, sår og blemmedannelser i minst to slimhinneområder, for eksempel munn og øyne, feber og nedsatt allmenntilstand.

En plutselig økning i Stevens-Johnson syndrom kan utløses av covid-19, økte vaksinasjonsrater eller en senket terskel forårsaket av vaksiner eller tidligere infeksjon.
Dette kommer fram etter at en serie pasientkasuistikker ble publisert i det medisinske tidsskriftet Burns 28. juni. Selv om Stevens-Johnson syndrom ikke er forårsaket av brann, behandles den vanligvis som brannskader på sykehus på grunn av dets likheter med faktiske brannskader.

Saken er omtalt i The Epoch Times 7. juli.

FDA godkjenner remdesivir mot covid-19 hos nyrepasienter, selv om det kan gi nyresvikt

Mat- og medikamentdirektoratet i USA (FDA) tar med dette nok en kontroversiell avgjørelse i håndteringen av covid-19. Remdesivir er et antiviralt medikament som retter seg mot RNA i virus for å forhindre replikasjon.

FDA godkjente først remdesivir for nødbruk i mai 2020 for å behandle personer med alvorlig covid-19. Medikamentet er siden blitt godkjent for voksne og barn ned til 28 dager gamle babyer som veier minst 3 kg. Remdesivir er den første og eneste FDA-godkjente antivirale covid-19-behandlingen for personer med nyresykdom.

LES OGSÅ  Høstkonferansen 2013: Kosttilskudd

Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 18. juli.

Menneskeskapt overdødelighet i Norge – hittil tiet i hjel

Vibeke Manniche, ledende medisinsk forsker i Danmark, har undersøkt offisielle data for overdødelighet i Norge, Danmark, Finnland og Storbritannia. Det hun fant, var dypt urovekkende, skriver Susanne Heart på Steigan.no 17. juli.

God helg, og god lesning!


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner