Skip to main content

Kunstige søtstoffer øker risikoen for hjerte- og karsykdom

Mens alle i dag er enige om at tilsatt hvitt sukker er helseskadelig, er det ulike meninger om kunstige søtstoffer.

Tekst Iver Mysterud

Flere dyrestudier har indikert at kunstige søtstoffer kan øke risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom. På den bakgrunn har en gruppe forskere fulgt over 100 000 franskmenn i 12 år for å se på sykdomsutvikling.

Det viste seg at kunstige søtstoffer, særlig aspartam, acesulfam-K og sukralose korrelerte med økt risiko for å få hjerte- og karsykdom. Disse søtstoffene inntas daglig av millioner av mennesker, og studien underbygger at de ikke bør oppfattes som sunne og trygge alternativer til hvitt sukker.

Kilde:

Debras C, Chazelas E, Sellem L mfl. Artificial sweeteners and risk of cardiovascular diseases: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. BMJ 2022; 378: e071204. https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071204


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner
LES OGSÅ  Statiner – bestselgende ”hjertemedisiner” med liten nytte og undervurderte bivirkninger