Skip to main content

Kunstige søtstoffer øker risikoen for hjerte- og karsykdom

Mens alle i dag er enige om at tilsatt hvitt sukker er helseskadelig, er det ulike meninger om kunstige søtstoffer.

Tekst Iver Mysterud

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Flere dyrestudier har indikert at kunstige søtstoffer kan øke risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom. På den bakgrunn har en gruppe forskere fulgt over 100 000 franskmenn i 12 år for å se på sykdomsutvikling.


Det viste seg at kunstige søtstoffer, særlig aspartam, acesulfam-K og sukralose korrelerte med økt risiko for å få hjerte- og karsykdom. Disse søtstoffene inntas daglig av millioner av mennesker, og studien underbygger at de ikke bør oppfattes som sunne og trygge alternativer til hvitt sukker.

Kilde:


Debras C, Chazelas E, Sellem L mfl. Artificial sweeteners and risk of cardiovascular diseases: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. BMJ 2022; 378: e071204. https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071204


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?