Skip to main content

Er rødt kjøtt knyttet til hjerte- og karsykdom?

Inntak av rødt kjøtt har fulgt menneskelinjen i over to millioner år. Påstanden om at slik mat på noen som helst måte skulle være helsemessig negativt for vår art, stiller saken på hodet.

Flere studier, som denne publisert i JAMA Internal Medicine 3. februar 2020, finner liten samvariasjon mellom inntak av rødt kjøtt og hjerte- og karsykdom.

En studie publisert i aprilnummeret av Clinical Nutrition ESPEN finner absolutt ingen ting som tyder på en kausal kobling mellom rødt eller bearbeidet kjøtt og hjerte- og karsykdom. Saken er omtalt i The Epoch Times 27. februar.

Vår kommentar:

Inntak av rødt kjøtt har fulgt menneskelinjen i over to millioner år. Påstanden om at slik mat på noen som helst måte skulle være helsemessig negativt for vår art, stiller saken på hodet. Tvert imot har inntak av kjøtt vært en viktig faktor i vår arts utvikling.


Forestillingen om at rødt kjøtt er usunt er egentlig absurd, siden det blant evolusjonsforskere i flere tiår har vært enighet om, basert på en rekke studier, at kjøtt trolig var det viktigste bidraget til utvikling av mennesket som art.


Våre forgjengere spiste kjøtt i mer enn 2 millioner år, og fordi kjøtt er en god kilde til nesten alle næringsstoffer vi trenger, bidro dette til at hjernen kunne tredobles i volum i løpet av omkring 1 million år.

LES OGSÅ  10 myter om mat

Da våre forgjengere fikk kontroll over ilden, gjorde varmebehandling av mat at næringsstoffene i kjøtt og andre matvarer ble lettere å tygge og fordøye. Bedre opptak av næringsstoffer fra tarmen førte til en tilpasning der de med et mindre energikrevende fordøyelsesapparat fikk et fortrinn framfor andre.

Mange hundre tusen års seleksjon førte til at Homo sapiens for omring 300 000 år siden ble dominerende og etter hvert den eneste gjenlevende arten – Homo erectus og deretter neandertalerne ble borte for godt.


Aktuelt fra Helsemagasinet:

Er kjøtt usunt?

Kjøtt – venn eller fiende?

Forsvar av storfekjøtt

Skader kjøttspising mennesker, klimaet og dyr?


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner