Skip to main content

Lavkarbopioneren Barry Groves in memoriam

Det var med sorg vi mottok melding om at den britiske lavkarbopioneren, forskeren og forfatteren Barry Groves (f. 1936) døde uten forvarsel en vakker dag i mai. Undertegnede publiserte et fyldig intervju med ham i 20101 og har siden fulgt hans forfatterskap med stor interesse. Groves ble gravlagt 17. mai med stort oppbud av familie, venner og kolleger. En av hans medarbeidere skrev noen minneord som ble lest opp under seremonien.

Tekst Zoë Harcombe     Oversatt/tilrettelagt av Dag Viljen Poleszynski      Foto Privat

Barry var ganske enkelt en legende i vår verden – den verdenen som omhandler evidensbasert helse og ernæring. Han var en frontfigur for en voksende bevegelse i hele verden – han var en av de første, og på mange områder den første, til å utfordre konvensjonell tankegang og vise at hans tanker var alt annet enn det.

En rekke eksperter på området spesialiserer seg på ett tema – noen vier sitt liv til å beskytte folk mot fluorider i drikkevannet; andre har konsentrert seg om det optimale kostholdet ved diabetes. Barry var en enestående generell spesialist ved at han dekket så mange ulike områder2 og likevel ble ansett for å være spesialist av eksperter innenfor deres individuelle områder. Hans helhetlige kunnskap, den måten han kunne finne sannheter på, var usedvanlig. Dette ga Barry et enestående perspektiv på menneskers helse, noe som ble vist i hans mange bestselgende bøker og en uendelig etterspørsel om å holde foredrag i ernæringskretser.

LES OGSÅ  Vektnedgang

Bøker

Barrys første manuskript omhandlet kostholdet – Diet and be damned (”Hold dietten og bli fordømt”) – en bok om hans funn og hvorfor sykdommer som fedme og sukkersyke hadde økt siden ”helsefremmende kosthold” ble introdusert i 1984. Denne boka ble først publisert med tittelen The calorie fallacy3 (”Kalorimisforståelsen”) i 1994. Den solgte så godt at Barry fikk en henvendelse fra en internasjonal forlegger om å publisere sin neste bok. Dette resulterte i bestselgeren Eat fat, get thin!,4 som fortsatt er en klassiker i lavkarbomiljøet.

Et år seinere utga han boka Fluoride: Drinking ourselves to death?5 (”Fluor: Drikker vi oss i hjel?”) – som avslutning på seks års forskning. I 2002 vant han den prestisjetunge Sophie Coe-prisen6 ved Oxford-symposiet for mathistorie og ble tildelt en doktorgrad i ernæringsvitenskap for arbeidet med fluor.

Den populære Atkins-dietten fikk ny popularitet i 2003, og etterspørselen etter Barry som en autoritet på lavkarbokosthold nådde da en topp. Han motstod fristelsen til å si ”hva var det jeg sa?”!. Barry bidro til å fremme lavkarbo-/høyfettkostholdsråd i åra 2003-2007 og publiserte sin egen veileder Natural health & weight loss (Naturlig helse og vekttap) i 2007.7 Barrys bøker ble utgitt fra Argentina til Russland med alle engelskspråklige land mellom dem.

Det siste gjennombruddet ble spart til det siste. Trick and treat (”Knep og knask”) ble publisert i 2008.8 David Diamond fra Universitetet i Sør-Florida beskriver Barry som ”min veileder og venn… …Trick and treat var en lærebok for mitt seminar om medisinske myter. Jeg kommer til å savne ham stort”.

Trick and treat representerer høyden av Barrys geniale spesialisering innen ethvert område. Boka dekker fedme, diabetes, hjertesykdom, kreft, soya, fluor, vitamin D, fiber, salt, vektkontroll – og mere til – og viser hvor gale de konvensjonelle oppfatningene var. Barry rev dem i stykker med dokumentasjon, presisjon og humor.

LES OGSÅ  Moderne livsstil årsak til brystkreft?

Kolesterolskeptikerne (THINCS)

En av Barrys viktigste kamper har vært å forsvare det livsnødvendige næringsmidlet fett og det like livsviktige kolesterolet som lages naturlig i menneskekroppen. En global organisasjon som kalles The International Network of Cholesterol Sceptics (THINCS9) ble grunnlagt av dr.med. Uffe Ravnskov10 i 2001, og Barry var en av de første av de nesten 100 medlemmene.

Barry var aktivt med i dette forumet nesten til sin dødsdag. Som vi vet, høres medlemskapet i THINCS nesten ut som en liste over hvem er hvem i den medisinske verden av akademiske verdensautoriteter på hjertesykdom – de som dessuten er smarte og uhildete nok til å stille spørsmål ved dagens rådende tankemodell.

Konferanser

Jeg møtte Barry første gang da han talte under åpningen av den europeiske Weston Price-konferansen i mars 2010. Jeg var vegetarianer og hadde vært det i nesten 20 år. Imidlertid var Barrys logikk, hans dokumentasjon og presentasjon av en slik art at jeg var i gang med å sende min ektefelle tekstmeldinger før applausen var ebbet ut, for å si at ”jeg kommer hjem som alteter!” Jeg sender derfor en stor takk til Barry for min forbedrete helsetilstand. Siden vi nå spiser kjøtt en til tre ganger om dagen, kjenner min manns kjærlighet for Barry ingen grenser.

Kommentarer på nett

Jeg har delt nyheten om tapet av Barry med medlemmer av THINCS og andre pionerer innen ernæring og på ulike blogger, og hyllest har dukket opp over alt på internett. ”Ruth” uttrykte det sjokket hun opplevde slik: – Jeg er fullstendig lammet – hvilket tragisk tap for hans familie, venner og ernæringsverdenen.

Marie Smith utbrøt: – Så forferdelig trist! Jeg kommer til å sette enda mer pris på min signerte utgave av Trick and treat enn noen gang! Barry var en fantastisk forfatter og pedagog når det gjelder bedre veier til helse.

LES OGSÅ  Trening og lavkarbo med steinalderperspektiv

Alex Smith: – For en trist nyhet – han må ha beveget tallrike mennesker i sin levetid.

Mat Cooke sa ganske enkelt at ”Barry var en av mine helter”.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»I Barry Groves’ fotspor»]Zoë Harcombe har en mastergrad i økonomi fra Universitetet i Cambridge og arbeider p.t. med en doktorgrad om den kjente, epidemiologiske studien av mulige sammenhenger mellom livsstil, kosthold, hjertesykdom og slag i sju land ledet av Ancel Keys (Seven Countries Study11), 1970-publikasjonen som la grunnlaget for globale endringer i ernæringsrådene og fedmeepidemien. Hun har forfattet seks bøker om ernæring og fedme, publiserer jevnlig artikler i aviser og tidsskrifter, har deltatt på tv og flere radioprogrammer og har vært en nær medarbeider og venn av Barry Groves siden 2010.[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  Poleszynski DV. Kontroversielle Barry Groves – 50 år på lavkarbo. Mat&helse 2010; 4: 50-5.

2.  Se Barry Grove´s Second-Opinions; http://www.second-opinions.co.uk

3.  Groves B. The calorie fallacy. Weigh less by eating more. London, UK: Bookmarg Publishing, 1994.

4.  Groves B. Eat fat. Get thin! London, UK: Random House, 2000.

5.  Groves B. Fluoride: Drinkning ourselves to death. Dublin, Ireland: Gill & Macmillan Ltd., 2001.

6.  http://sophiecoeprize.wordpress.com/about/

7.  Groves B. Natural health & weight loss. London, UK: Hammersmith Press Ltd., 2007.

8.  Groves B. Trick and treat. How healthy eating is making us ill. London, UK: Hammersmith Press Ltd., 2008.

9.  http://thincs.org

10.  http://en.wikipedia.org/wiki/Uffe_Ravnskov

11.  http://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Countries_Study


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner